Hulpgids om een babyvogel met de hand groot te brengen
Hulpgids om een babyvogel met de hand groot te brengen

Hulpgids om een babyvogel met de hand groot te brengen

Het met de hand grootbrengen van een babyvogel kan best moeilijk zijn en moet om de paar uur worden herhaald door een ervaren pleegmoeder. Aan de andere kant kan het een zeer lonende ervaring zijn om pas gespeende of binnenkort gespeende vogels te kopen die geen problemen hebben en gemakkelijk kan eten.

Hoeveel voer je een babyvogel per keer


Een babyvogel zou per voeding 10 procent van zijn lichaamsgewicht moeten eten. (Een vogel van 500 gram heeft 50 milliliter voeding per sessie nodig). Een baby van deze leeftijd moet ongeveer drie keer per dag worden gevoed

Het is belangrijk om uw vogel niet te voeren als hij nog voedsel in zijn krop heeft (het vergrote deel van de slokdarm aan de basis van de nek) van de laatste maaltijd. Voedsel in de krop gedurende meer dan drie tot vier uur is een teken van krop-stasis (vertraging) en kan het begin zijn van een bacteriële infectie of schimmelgroei in de krop waardoor uw babyvogel ziek kan worden.

Als u uw vogel bij elke maaltijd te veel voedt, kan zijn krop overbelast raken en verliest hij zijn vermogen om het voedsel door het spijsverteringsstelsel te verplaatsen.

U moet uw vogel dagelijks op een gramschaal wegen. Dit zal u helpen te bepalen hoeveel u uw vogel moet voeren en het zal u helpen te controleren of hij aankomt of afvallen, wat een teken kan zijn van de algehele gezondheid van uw vogel.

Wat te voeden


De meeste babyvogels gedijen redelijk goed op een in de handel verkrijgbare handopfokvoeding die speciaal is gemaakt voor uw vogelsoort. Deze complete diëten zijn handig omdat ze gemakkelijk te bereiden zijn. Het is belangrijk om deze preparaten te mengen zoals aangegeven; Voeg geen ingrediënten toe tenzij voorgeschreven door uw dierenarts. Een formule die te dun is, bevat niet de juiste voedingsstoffen, en een formule die te dik is, kan een harde bal in het gewas worden en zal niet op de juiste manier worden verteerd.

Aanbevolen producten

Onderstaande producten zijn te koop op bol.com en dienen als voorbeeld. kies de juiste formule voor de soort vogel die u hebt.

  • Versele-Laga Nutribird A19 High Energy Baby – Vogelvoer – 2 x 800 g (NutriBird A 19 High Energy is een volledig vogelvoer met verhoogd energiegehalte voor de handopfok van babyvogels met hoge energiebehoefte, zoals ara’s, grijze roodstaarten, kleinere zangvogels en alle babyvogels van minder dan 7 dagen oud. Met lactobacillen en prebiotica (FOS+MOS) voor een evenwichtige, stabiele krop- en darmflora.)
  • Versele-Laga Orlux Handmix Handopfokvoer – Vogelvoer – 3 x 500 g (Orlux Handmix is een ideaal handopfokvoer voor alle soorten jonge vogels. Handmix is uitermate geschikt voor het bijvoederen van kleine vogels in het nest en voor het handtam maken van tentoonstellingsvogels en kromsnavels.)

Voedsel temperatuur


De formule moet worden gevoerd bij een temperatuur tussen 40 en 43 graden. Babyvogels eten geen voedsel dat te koud is. Omgekeerd zijn veel kuikens gestorven door beginnende vogelbezitters die een te warme voeding hebben gevoerd, waardoor de krop ernstig verbrandt.

Gebruik uit voorzorg heet kraanwater en bewaar altijd een kookthermometer in de voedingsformule. Als u ervoor kiest om de formule met een magnetron te verwarmen, vergeet dan niet om deze heel voorzichtig te roeren, omdat er hete brokken in de mix kunnen zitten. Neem de temperatuur voor en na het roeren.

Hoe te voeden


Je vogel is eraan gewend te worden gevoerd door zijn menselijke pleegmoeder in de dierenwinkel of de volière. Idealiter zou u instructies van deze persoon moeten ontvangen en zijn of haar techniek zo nauwkeurig mogelijk moeten kopiëren.

Lepel voeren is precies zoals het klinkt. Strek de nek van uw vogel voorzichtig recht omhoog en ondersteun het hoofd met één hand, waarbij u uw duim en wijsvinger voorzichtig aan weerszijden van de bovensnavel plaatst, dicht bij waar deze uit de huid komt. Kantel met de andere hand de lepel met formule. Laat uw vogel slikken en ga op deze manier door totdat hij de juiste 10 procent heeft ontvangen.

Ondersteun het hoofd van uw babyvogel bij het voeren met een spuit op dezelfde manier als bij het voeren met een lepel en plaats de spuit in de zijkant van zijn mond, gericht naar de achterkant van zijn keel. Geef hem de formule terwijl hij zijn keel opent. Oefen eerst met de injectiespuit, want het is normaal dat er plotseling te veel uit de spuit komt.

Onthoud ook dat uw vogel op een gegeven moment moet ademen, dus als u langer dan een paar seconden voedsel in zijn mond stopt, kan hij voedsel in zijn longen opzuigen.

Pas op met baby’s die krachtig naar hun eten dobberen. Het is gemakkelijk om de achterkant van de keel te verwonden met de punt van de injectiespuit wanneer deze kleintjes agressief op zoek zijn naar voedsel.

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
nl_NLNederlands