Een cavia als huisdier 17 dingen die je moet weten alvorens je er eentje neemt
Een cavia als huisdier 17 dingen die je moet weten alvorens je er eentje neemt

Een cavia als huisdier: 17 dingen die je moet weten voordat je er eentje neemt

Cavia’s zijn klassieke huisdieren die liefdevol en schattig zijn. Maar voordat je verliefd wordt op het idee om een ​​cavia te kopen, is het cruciaal dat je een idee hebt waar ze allemaal over gaan. Ik ben een vorige eigenaar van een cavia, en ik weet uit de eerste hand hoe pijnlijk het is om verliefd te worden op deze jongens, en het lukt uiteindelijk niet. Naast mijn persoonlijke ervaring heb ik wat intensief onderzoek gedaan dat ik graag met je wil delen voordat je een cavia in huis neemt.

Dus, wat moet u weten voordat u een cavia koopt?

 1. Ze zijn een investering en toewijding.
 2. Redding alvorens te kopen.
 3. Compatibel met andere huisdieren?
 4. Ze kunnen een allergische overbelasting veroorzaken.
 5. Niet het beste huisdier voor jonge kinderen.
 6. Ze vragen veel ruimte en zorg.
 7. Er zijn verschillen tussen geslacht.
 8. Er zijn verschillende rassen.
 9. Ze zijn erg intelligent.
 10. Ze zijn erg sociaal.
 11. Ze zijn gemakkelijk te temmen.
 12. Ze kunnen luid zijn.
 13. Welke oefening hebben ze nodig?
 14. Hoe ziet hun dieet eruit?
 15. Wat houdt hun hygiëne in?
 16. Welke materialen zijn nodig voor een huisdier als dit?
 17. Wat houdt hun kooi en beddengoed in?

Investering en inzet

Allereerst moeten we eerlijk zijn. Huisdieren zijn verplichtingen. Het is onze verantwoordelijkheid om ze lief te hebben, te verzorgen en te koesteren zodra ze bij ons thuis komen. Elke diersoort vereist een andere hoeveelheid investering.

Wat betreft onze lieve vriend, de cavia, is de investering en toewijding behoorlijk groot. Om een ​​cavia gezond en gelukkig te houden, zijn er een paar dingen die geld wat geld kosten, zoals beddengoed, hooi, voedsel, groenten, dierenarts, kauwspeelgoed, enz. Dit, samen met de tijd die het kost om hun leefomgeving netjes te houden.

Hoewel ze niet zo lang leven als honden en katten, hebben ze net zoveel, of zelfs meer aandacht en tijd nodig. Hun gemiddelde levensduur is 4-8 jaar.

Je hebt ook iemand nodig die ze kan aaien terwijl je weg bent. Ze zijn niet zoals katten, en kunnen niet een paar dagen alleen gelaten worden om voor zichzelf te zorgen. Ze hebben een dagelijkse schoonmaakonderhoud nodig, moeten worden gevoed en moeten bewegen. Dit vereist dat wanneer u op reis gaat of buiten de stad gaat, er iemand is die voor hen kan zorgen.

Redding voordat u koopt

Dit is een geldig advies voor alle dieren, maar vooral voor cavia’s. Er zijn zoveel achtergelaten cavia’s in de dierenasielen. Als men aan dierenasielen denkt, denkt men vaak simpelweg aan honden en katten. Maar er vertoeven daar vaak veel andere dieren. En cavia’s zijn een van de meest populaire om uit het asiel te adopteren en -jammer genoeg- te plaatsen.

Dit helpt niet alleen verlaten cavia’s om hun perfecte thuis te vinden, maar het helpt je ook om een ​​goede match voor jou en je gezin te vinden. Elke cavia heeft zijn eigen individuele persoonlijkheid, net als alle dieren. De naam van mijn cavia was Rikki en de cavia van mijn kamergenoot heette Misha. Hoewel ze broers waren, leken ze uit helemaal niet op elkaar. Misha was ongelooflijk schichtig en stil, terwijl Rikki extravert en moedig was.

Tijdens het redden kun je de cavia vaak leren kennen voordat je een definitieve beslissing neemt en kijken of je bij elkaar past. Dierenwinkels proberen het proces vaak te versnellen. Het draait allemaal om grote omzet en maximale winst. Ze sturen vaak mensen en huisdieren op weg voordat je zeker weet dat het goed bij je past. Dit leidt tot veel verlaten, ongelukkige cavia’s.

Een belangrijk ding is om te proberen ze in een PAAR te krijgen, omdat dit zeer gunstig zal zijn voor hun geestelijke gezondheid.

Compatibiliteit met andere huisdieren

Cavia’s staan ​​helemaal onderaan de voedselketen. Ze zijn een prooi voor elk roofdier. Dit maakt dat het zeer schichtige, angstige dieren zijn. Dit maakt ze niet alleen bang voor van alles en nog wat, maar het betekent ook dat ze veel roofdieren hebben.

Dit is belangrijk omdat veel mensen andere huisdieren hebben. Ze hebben honden, katten, vogels, etc. Hoewel katten (we weten allemaal dat ze hun eigen regels maken) cavia’s met rust laten, zijn er enkele hondenrassen die problemen kunnen hebben met cavia’s. Meestal zijn dit rassen die oorspronkelijk zijn gefokt om te jagen. Dat instinct om kleinere vluchtige dieren te doden, kan nog steeds in hen aanwezig zijn. Er kunnen ook problemen zijn met slangen en bepaalde soorten vogels.

Hoewel het in de genen van deze dieren zit, kunnen er stappen worden ondernomen om deze dieren met elkaar vertrouwd te maken. Als het überhaupt mogelijk is, laat het dier dan een paar keer in huis rondlopen en kennismaken voordat u de cavia’s volledig integreert.

Toen Rikki en Misha mijn hond Ziggy voor het eerst ontmoetten, waren de spanningen hoog. Ziggy is een Beagle, dus een echte jager. Het zat in zijn genen om de cavia’s aan te willen vallen. Maar ik nam voorzorgsmaatregelen om de veiligheid van alle betrokken dieren te garanderen.

Ik heb een buitenhok gemaakt voor de cavia’s, zodat ze zonder problemen buiten kunnen spelen en van het gras genieten. Dus toen ze Ziggy ontmoetten, had ik ze in hun hok. Eerst gaf ik ze de tijd om zich op hun gemak te voelen in hun omgeving. Toen bracht ik Ziggy naar buiten, maar hield hem dicht bij mij en onder mijn controle.

Ik dacht dat Rikki en Misha (vooral Misha) onmiddellijk naar de andere kant van de pen zouden rennen. Maar ze waren allemaal erg nieuwsgierig naar elkaar. Ziggy stak zijn neus tegen het kippengaas en dan stak Misha zijn neus tegen Ziggy. Zelfs toen Ziggy aan Misha’s neus begon te likken, bleef ze daar staan. Terwijl ik dacht dat ze bevroren waren van angst, waren ze dat niet. Uiteindelijk liep Misha weg en kwam Rikki naar Ziggy kijken.

Af en toe sprong Ziggy op het kippengaas (want dit is wat hij doet als hij opgewonden is), en ze leken een beetje bang te worden, maar dan kreeg ik hem weer onder controle en was alles in orde.

Let op, dit zal niet gebeuren met alle dieren en alle cavia’s. Het is erg belangrijk om zeer nauwlettend toezicht te houden bij het introduceren en vertrouwd maken met elkaar. Ook op dat moment waren de cavia’s ongeveer zes maanden oud, dus ze kenden me en vertrouwden me. In de eerste maanden kan een cavia om je heen bang zijn, laat staan ​​andere dieren.

Allergie-overbelasting

Allergieën zijn beslist iets dat moet worden overwogen en onderzocht voordat u cavia’s in uw huis brengt.

Veel mensen zijn allergisch voor cavia’s. Maar veel van degenen die denken dat ze allergisch zijn de beestjes, zijn eigenlijk alleen allergisch voor het pollen in het hooi.

Met mijn kamergenote en ik: terwijl ik alleen allergisch was voor het hooi, was zij allergisch voor zowel het hooi als de cavia’s. Dit was niet iets dat we ons hadden gerealiseerd voordat we de cavia’s naar huis brachten, maar we hebben het laten werken. Ik voerde de cavia’s hun hooi en was voor en na gewoon mijn handen grondig. Dit elimineerde de allergische reacties voor mij.

Maar met mijn kamergenoot was het niet zo gemakkelijk. Elke keer dat ze Misha vasthield of knuffelde, brak haar huid uit in een vreselijke jeukende rode uitslag. Hoewel ze hiermee omging vanwege haar intense liefde voor dieren, zijn er sommige mensen voor wie dit een probleem zou zijn.

Het is een goed idee om je te laten testen op cavia-allergieën, of gewoon een paar cavia’s te vinden waarmee je kunt spelen, en te testen of je op die manier allergisch bent.

Mensen zijn niet de enigen die lijden! Cavia’s kunnen ook allergisch zijn voor dingen! En hoewel hun niesbuien waanzinnig schattig zijn, kunnen ze, wanneer overdreven, een ernstige reden tot bezorgdheid zijn.

Na ongeveer een maand met Rikki thuis, merkte ik dat hij veel meer niesde dan zijn broer, Misha. Ik begon intensief onderzoek te doen naar wat mijn baby zo veel zou kunnen laten niezen. Hoewel zijn luide, schattige niezen me elke keer aan het lachen zouden maken, wist ik dat er iets mis was.

Mijn onderzoek bood me geen troost. Of het waren simpele allergieën, of het was een URI (infectie van de bovenste luchtwegen) die veel ernstiger is. (We bespreken dat later in de sectie Gezondheidsproblemen / -gevaren). Ik besloot dat ik op safe moest spelen. Dus nam ik hem mee naar de dierenarts.

Blijkt dat hij allergisch was voor iets in huis. Dus na wat vallen en opstaan ​​ontdekte ik dat het de zeep was die ik gebruikte om hun beddengoed te wassen. (Ik gebruikte fleece beddengoed en trainde ze zindelijk, in plaats van beddengoed te kopen voor hun hele kooi. Dat zal ik later ook uitleggen.) Dus ik stopte met die zeep te gebruiken en het probleem was opgelost.

In tegenstelling tot wat men denkt, geen goede huisdieren voor jonge kinderen

Cavia’s zijn eigenlijk erg kwetsbaar en schichtig. Ze kunnen gemakkelijk worden beschadigd of gekwetst als ze niet op de juiste manier worden opgetild en verzorgd. Veel mensen denken dat ze goede startende huisdieren zijn voor kinderen, maar ze zijn veel gecompliceerder dan hamsters.

Kinderen kunnen absoluut helpen om voor deze harige kleine vriendjes te zorgen, maar kinderen onder de 6-8 jaar (afhankelijk van het volwassenheidsniveau) mogen niet de enige verzorgers van deze huisdieren zijn. Cavia’s hebben toezicht en zorg van volwassenen nodig.

Een belangrijke reden hiervoor is dat cavia’s zeer kleine botten hebben, en daarom moet men bij het hanteren ervan uiterst voorzichtig en rustig zijn. Vooral terwijl de cavia’s nog niet getemd en comfortabel zijn bij het gezin. Gedurende deze tijd zullen ze alles meenemen om te rennen wanneer iemand ze probeert op te halen.

Hoe u een cavia oppakt: Om een ​​cavia op te pakken, moet u kalm naderen. Neem vervolgens de hand (meestal de hand die ze het gemakkelijkst kan bereiken) en wikkel deze om hun buik en borst. NIET KNIJPEN! Wees heel zachtaardig. Pak dan je andere hand en schuif deze onder hun kont. Breng ze rustig dicht bij uw lichaam en houd ze daar totdat ze op de grond, bank of bed gaan liggen.

Veel ruimte en zorg nodig

Het is een feit dat cavia’s veel meer ruimte nodig hebben dan veel mensen denken. Het idee is dat ze veel meer op konijnen lijken dan op welk knaagdier dan ook. Ze zijn erg actief, dus er is veel ruimte nodig om deze oefening te kunnen doen.

Meer informatie over konijnen al huisdieren vind je hier:

Het cliché “meer is beter” is hier heel letterlijk van toepassing. Hoe meer ruimte een cavia heeft, hoe beter ze zich zullen voelen. Maar het is niet erg realistisch om ze een hele eigen kamer te geven. De Humane Society of the United States geeft enkele richtlijnen voor hoeveel ruimte uw cavia werkelijk heeft.

Eén cavia: kooi van 0.7 m² (minimum)
Twee cavia’s: 0.7 (Minimum), 1 m² bij voorkeur
Drie cavia’s: 1m² (minimum), 1.3m² bij voorkeur
Vier cavia’s: 1.m² (Minimum)

Daarnaast, terwijl cavia’s de schoonste knaagdieren zijn, maken ze nog steeds een zooitje. Hun kooi moet waarschijnlijk elke dag of zo worden schoongemaakt. Dit kan zo simpel zijn als het wat wegvegen. Voedsel, hooi en pellets belanden vaak allemaal tegen het einde van de dag op de grond. Een simpele veeg uit de kooi helpt om de cavia’s gezond te houden en de geur laag te houden.

Amazon heeft veel geweldige hulpmiddelen voor de verzorging van huisdieren, en een daarvan is de Behone 2-in-1 handveeg set. Gebruik een klein borsteltje als deze om alle rotzooi uit de moeilijk bereikbare plaatsen en hoeken van de kooi te verwijderen. Hoewel het vermoeiend klinkt om elke dag schoon te moeten maken, is het een simpele veegbeurt. Het grondig reinigen en ontsmetten van de kooi en zo hoeft maar ongeveer eens in de twee weken te gebeuren, afhankelijk van de cavia en hoeveel je er van hebt.

Verschillen tussen geslacht

Terwijl mannelijke en vrouwelijke cavia’s geweldige huisdieren zijn, heeft elk geslacht zijn eigen eigenaardigheden. Mannetjes worden beren genoemd, terwijl vrouwtjes zeugen worden genoemd.

Hoewel groepen zeugen het populairst zijn, komt een groep beren ook vrij vaak voor. Bij beide groepen is er ongetwijfeld wat conflict over de hiërarchie wanneer deze voor het eerst wordt opgezet. Maar een vrouwelijke groep cavia’s wordt verondersteld de meest beschaafde van alle dieren te zijn om zich in de hiërarchie te nestelen.

Sommige mensen denken dat mannen meer dominantieproblemen hebben en dat ze niet vreedzaam kunnen samenleven, maar dat is gewoon niet waar. Alle dieren moeten een hiërarchie creëren. Als dit eenmaal is besloten, kunnen ze prima samenwonen.

Zowel beren als zeugen hebben evenveel schoonmaak, voer, aandacht enz. nodig. Ze zijn niet allemaal verschillend. Hoewel veel mensen denken dat beren agressief en minder vriendelijk zijn, is het gewoon niet waar.

Een ding is dat beren de neiging hebben om iets meer te ruiken dan zeugen. Dit komt omdat ze de neiging hebben om met hun onderstel over hun kooivloer te schuren en hun territorium te markeren (iets wat honden vaak doen). Dit kan echter eenvoudig worden opgelost.

Cavia’s hebben allemaal een vetklier aan het einde van hun ruggengraat die olie produceert die hun territorium markeert. Beren hebben over het algemeen actievere vetklieren, wat betekent dat er vaak vet op hun staart wordt opgehoopt. Om nog maar te zwijgen van het feit dat wanneer ze het rond de kooi wrijven, ze waarschijnlijk voedsel, hooi en kak op hun onderstel krijgen. Het kan echter gemakkelijk worden schoongemaakt. Pas gewoon op voor ophoping en andere onhygiënische dingen.

Cavia’s doen het het beste in paren. Het zijn zeer sociale dieren en bloeien op met een zelfde soort connectie. Met betrekking tot geslacht is dit erg belangrijk. Als je twee cavia’s neemt (wat sterk wordt aanbevolen), zorg er dan voor dat je ze van hetzelfde geslacht krijgt. Dit elimineert de noodzaak om ze te steriliseren of castreren. Zelfs de eenvoudigste operaties kunnen voor deze kleine jongens buitengewoon stressvol zijn. Het is veel gezonder voor hen om niet bij het andere geslacht te wonen.

Hoewel cavia’s soms een uitdaging kunnen zijn om voor te zorgen, gezien de hoeveelheid reiniging die moet worden gedaan, maken ze het echt wel de moeite waard.

Verschil tussen cavia’s

Er zijn veel soorten cavia’s. Er zijn verschillen in uiterlijk, vachtlengte, vachtstructuur en zelfs enkele persoonlijkheidsverschillen.

Hier is een lijst van de verschillende rassen cavia’s, en een klein beetje over elk van hen:

 • Amerikaans: De meest voorkomende cavia, verkrijgbaar in negentien kleurencombinaties. Lieve en volgzame persoonlijkheid,
 • White-Crested: Net als Amerikaan, maar ze hebben een kam van wit haar op hun hoofd en geen ander wit op de rest van hun lichaam,
 • Satijnen versies: Satijnen cavia’s hebben hol haar, wat eigenlijk een medische aandoening is die osteodystrofie wordt genoemd. Een ongeneeslijke en mogelijk pijnlijke stofwisselingsziekte van de botten. In sommige landen zijn de cavia-verenigingen gestopt met het fokken van deze cavia’s vanwege de schade aan de cavia’s.
 • Zijdehoen: Heeft lang en glad haar dat terug over zijn lichaam gaat. Nooit naar of over het gezicht groeien. Altijd terug.
 • Texel: komt oorspronkelijk uit Texas. Zijn krullende, borstelige haar is in de loop der jaren dikker geworden om in andere klimaten te kunnen overleven. Ze staan ​​vaak bekend als een beetje overgewicht.
 • Peruviaan: lijkt veel op Satijnen, maar de Peruaan heeft ook haargroei over zijn gezicht.
 • Coronet: lijkt veel op Satijnen met lang, glad haar dat over zijn rug groeit, behalve dat ze een kuif op hun hoofd hebben.
 • Abessijn: Ze zijn bedekt met rozetten, (ook bekend als cowlicks) over hun hele lichaam, waardoor hun vacht er opstaand en levendig uitziet. Experts zeggen dat de Abessijn een geweldig huisdier is om te hebben, maar misschien niet voor de eerste keer dat je cavia’s houdt, want net als hun haar zijn Abessijnse cavia’s prikkelbaar.
 • Teddy: Teddy’s ook, lijkt op hun naam. Hun vacht is kort en dicht, waardoor ze veel aanvoelen als een oude teddybeer. Hun vacht is zacht en veerkrachtig, waardoor ze de perfecte knuffelmaatjes zijn.

Zeer intelligent

Cavia’s hebben een zeer actieve geest, dus ze houden ervan dat hun routine af en toe wordt omgegooid. Een manier om dit te doen, is door sla en andere groenten op verschillende plaatsen te verbergen. Iets wat ik heb gedaan, is een stuk sla door verschillende delen van de kooi weven. Op deze manier moest Rikki oplossen hoe hij bij de sla kon komen. Dit houdt ze niet alleen gestimuleerd, maar het is ook erg vermakelijk om te zien hoe ze het proberen uit te zoeken.

Ze zijn ook ongelooflijk slim. Ze kunnen zelfs eenvoudige trucs leren, zoals katten en honden. In tegenstelling tot honden is het echter beter om rond de 9 of 10 maanden oud te worden opgeleid, omdat hun geest dan het meest open staat om nieuwe dingen te leren.

Met hun scherpe reukvermogen en gehoor zullen ze snel leren wie je bent als je consequent en goed voor ze bent. Ze zullen leren wie hun eigenaar is en opgewonden raken als ze je zien. Elke keer dat ik thuiskwam van mijn werk, van zodra dat ik naar binnen liep en met mijn kamergenoot begon te praten, begon Rikki opgewonden te piepen en rende naar de rand van zijn kooi.

Over ongelooflijk gehoor gesproken, ze doen dit niet altijd alleen voor de stemmen van mensen. Rikki’s favoriete eten aller tijden was wortelen. Zo erg zelfs dat hij een kreukel van een wortelzak kon onderscheiden van elke andere kreuk. In het begin, als een zak kreukelde, raakte hij opgewonden omdat hij dacht dat het wortels waren. Maar naarmate de tijd verstreek, herkende hij de kreukel uit de wortelzak en elke keer dat hij het hoorde, begon hij te piepen en te piepen als een gek.

Over popcorning gesproken, ik zou waarschijnlijk moeten uitleggen wat dat is. Popcorning is een dansje dat ze doen als ze opgewonden raken. Het is moeilijk uit te leggen, dus als je geïnteresseerd bent, bekijk dan deze video. Maar het lijkt veel op maïs die wordt gepoft (vandaar de naam) of een bokkende stier. Eén ding is zeker, en dat is dat het een van de meest schattige dingen aller tijden is.

Heel sociaal

Een heel belangrijk ding om te weten is dat het beter is dat cavia’s in ieder geval in paren naar huis gaan. Ze zijn erg sociaal en daarom is het belangrijk om een ​​andere cavia te hebben waarmee ze te allen tijde een band kunnen opbouwen en waarmee ze kunnen omgaan.

Naast deze behoefte om samen te leven met een andere cavia, houden ze ook van gezelligheid en een band met hun mens. Ze hebben genegenheid en tederheid nodig, en ze zullen dit aan je laten zien. Hoewel ze aandacht en genegenheid van mensen nodig hebben, hebben ze ook een pauze van jou nodig, omdat het hen vaak kan stresseren, vooral als ze nog niet aan je gewend zijn. Ze zullen hun manier hebben om u te vertellen wanneer ze klaar zijn.

Gemakkelijk getemd

Cavia’s zijn heel gemakkelijk te temmen in vergelijking met andere dieren. In het begin zijn ze schichtig en nerveus, maar met liefde en geduld zullen ze zich voor je openstellen en heel veel van je houden.

Het is belangrijk dat u ze bij het temmen wat ruimte geeft zodra ze thuiskomen. Hierdoor kunnen ze zich op hun gemak voelen in hun nieuwe huis voordat ze met een andere stress te maken krijgen. Zorg er daarnaast voor dat hun omgeving stil en kalm is.

Praat na deze eerste periode van ruimte (meestal een dag of twee) vaak en langdurig met uw cavia’s. Praat luchtig en frigvool met ze, zoals je met een hond of een baby zou praten. Leg daarnaast je hand in de kooi zodat de cavia gaat wennen aan je aanwezigheid en nog belangrijker aan je geur. Je cavia laten wennen aan jouw stem en geur is een belangrijk onderdeel van het temmen van de cavia.

Uiteindelijk kunt u uw cavia oppakken. Natuurlijk zorg je ook voor leuke activiteiten en voldoende eten als je tijd met de cavia gaat doorbrengen. Hierdoor zullen ze zich meteen thuis voelen.

Kan luid zijn

Gillen is het zeer schattige geluid dat ze gebruiken om met mensen te communiceren. Het is verrassend luid voor zulke kleine wezentjes. En hoewel je er zeker geen klachten van buren over hebt, kan het een gezin wel eens storen. Als dit onvoorspelbare geluid iets is waarvan je denkt dat je het niet aankunt, is een cavia misschien niet geschikt voor jou.

Oefening

Het is erg belangrijk dat cavia’s de juiste oefeningen doen. En hiermee zijn ze behoorlijk actief. Dit is waar een grotere kooi van pas komt. Hoe meer ruimte ze hebben om te oefenen in hun kooi, hoe minder tijd je moet uittrekken om toezicht te houden buiten de kooi.

Ze hebben ongeveer een uur per dag beweging nodig, en meer is altijd goed. Op andere niveaus is het voor hen echter gunstig dat, hoe groot hun kooi ook is, ze uit de kooi kunnen komen, met je kunnen communiceren en nieuwe en opwindende gebieden kunnen verkennen.

Als ik ze buiten oefende, zaten mijn kamergenoot en ik óf op de grond, met de benen naar buiten en de voeten raakten elkaar zodat ze erin konden rondrennen, óf we blokkeerden een deel van de kamer. Het is echter belangrijk om ze tijdens het spelen te begeleiden.

Als ze in de kooi zijn, zullen ze een manier vinden om te oefenen. Het is echter zeker gunstiger voor hen om meer ruimte te hebben om dit te doen. Misha’s favoriete tijd om te sporten was midden in de nacht, omdat hij dacht dat we hem onmogelijk in het donker konden zien. (Schattige kleine verlegen Misha.) Maar hij had zijn eigen spoor door de kooi gemaakt en zou dat keer op keer gebruiken.

Het belangrijkste om te beseffen is dat cavia’s beweging nodig hebben en dat dit enige inspanning van de kant van de eigenaar vereist.

Dieet

Cavia’s hebben dagelijks vitamine C-inname nodig, omdat ze, net als mensen, hun eigen vitamine C niet kunnen produceren. Dit kan worden gedaan door middel van vitamine C-druppels of -supplementen.

Als je ze water geeft, geef het ze dan via een waterfles die aan de zijkant van de kooi is vastgemaakt in plaats van een kom. Een kom zorgt ervoor dat het water vervuild en gemorst wordt.

Timothy-hooi is het belangrijkste onderdeel van het dieet van cavia’s. Ze hebben dit zowel in korrelvorm als in daadwerkelijke hooivorm nodig.

Samen met vitamine C en timothy-hooi hebben ze een constante inname van bepaalde groenten nodig, waaronder donkergroene groenten.

Iets om ook op te merken is dat elke cavia zijn eigen smaak, voorkeuren en antipathieën zal hebben. Zorg ervoor dat u bij het uitproberen van groenten een lijst maakt van wat uw cavia zal eten.

Voedselpiramide voor cavia’s (eigenlijk voor konijnen maar zeer vergelijkbaar)

Het allerbelangrijkste om te onthouden is om te zoeken naar welke groenten en fruit het beste of slecht zijn voor uw cavia!

Hygiëne voor cavia’s

Cavia’s zijn de schoonste van alle knaagdieren. Ze zijn erg kritisch over hun hygiëne. Ze geven zichzelf eigenlijk een bad zoals katten! Ze zijn ook erg voorzichtig met hun plas. Het laatste wat ze willen, is op jou of je spullen plassen. Ze maken een hoekje in hun kooi, en dat is hun toilet. Als je met een cavia rondhangt, zal hij proberen je te vertellen dat hij moet plassen voordat ze het daadwerkelijk doen. Je moet gewoon hun taal leren lezen.

Ze hebben tanden met open wortels, wat betekent dat ze nooit stoppen met groeien. Dit betekent dat ze kauwspeeltjes nodig hebben om de tanden op een redelijke lengte te houden. Nagelknippers zijn ook een must. Cavia-nagels groeien vrij snel, dus je zult moeten leren hoe je hun nagels goed kunt knippen. Babydoekjes zijn ook erg handig. Terwijl ze zichzelf baden, worden ze toch soms viezer dan ze zichzelf kunnen schoonmaken. Vooral als het om hun vetklieren gaat. Niet geparfumeerde babydoekjes helpen het werk grondig en pijnloos te doen.

Benodigde materialen

Alle links gaan naar de producten op bol.com

 • Nagelknipper
 • Borstel Kit
 • Ongeparfumeerde babydoekjes (op waterbasis)
 • Timothy Hay
 • Pellets voor cavia’s
 • Donkergroene sla
 • Snacks (wortelen, sinaasappels, banaan, aardbei, groene paprika, etc.)
 • Kooi
 • Ruimte voor kooi
 • Een dierenarts die gespecialiseerd is in kleine dieren

Kooi en beddengoed

Hoewel je een kooi bij een dierenwinkel kunt kopen, is deze vaak niet groot genoeg en veel duurder dan nodig. Een geweldig alternatief daarvoor is het zelf maken. Het is heel gemakkelijk en ongelooflijk veel goedkoper dan er een te kopen.

Sommige regels die moeten worden gevolgd bij het opzetten van hun kooi, zijn dat er een soort van barrière vanaf de grond tot ongeveer 25 cm moet zijn. Hoewel cavia’s geen ontsnappingsartiesten zijn, zijn hun hooi, bodembedekking en pellets dat wel! Deze barrière helpt de zaken hygiënischer en veiliger te houden.

Zoals veel dieren, kunnen cavia’s met geduld en aandacht zindelijk worden.

Huisdierinside biedt ook een geweldige bron om te leren hoe je een zelfgemaakte cavia-kooi kunt bouwen.

Zorg ervoor dat er in de kooi verhoogjes, dekens, gaten en schuilplaatsen zijn. Omdat cavia’s prooidieren zijn. het is belangrijk dat ze een plek hebben om zich te verstoppen als ze gestrest zijn. Ze houden er ook van om zich op deze plaatsen te verstoppen om hun dutjes te doen.

Gerelateerde Vragen:

Ruiken cavia’s slecht? Cavia’s zijn de best ruikende knaagdieren die er zijn. Hoewel ze kunnen gaan stinken als ze niet goed worden verzorgd en schoongemaakt, stinken ze zelf zelden. Het is meestal de geur van hooi en boerderijdieren die wordt geassocieerd met cavia’s.

Herkennen cavia’s hun baasjes? Cavia’s kunnen hun baasjes inderdaad herkennen. Ze hebben fantastische reuk- en gehoorzintuigen, en na een tijdje leren ze hoe je ruikt en klinkt. Wanneer een cavia hun eigenaar herkent, zullen ze vaak gaan piepen van vreugde dat ze thuis zijn (en natuurlijk om eten).

Kun je knuffelen met een cavia? Cavia’s genieten van een goede knuffel. Terwijl ze even veel genieten van hun vrijheid en rondrennen, vinden ze het heerlijk om op hun baasje neer te ploffen en te ontspannen. Ze houden ervan om op de juiste plaatsen te worden geaaid en gekrabd.

Wanneer slapen cavia’s? Omdat cavia’s zo laag in de voedselketen staan, slapen ze eigenlijk nooit volledig. In plaats daarvan doen ze de hele dag en nacht veel korte dutjes. Ze slapen vaak zelfs met open ogen, omdat ze altijd alert moeten zijn.

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
nl_BENederlands (België)