cat ziek
cat ziek

Chocoladevergiftiging bij katten

Dat honden beter geen chocolade kunnen eten is algemeen bekend, maar het is ook verstandig om deze zoetigheid weg te houden bij katten. In de lekkernij zit namelijk een stofje genaamd ‘theobromine’. De stof is gevaarlijk en giftig voor katten, terwijl wij mensen er totaal geen last van ervaren. Een voordeel is dat de meeste katten totaal niet geïnteresseerd zijn chocolade. Een chocoladevergiftiging bij katten is dus vrij zeldzaam. Mocht jouw kat toch in aanraking zijn gekomen met chocolade, twijfel dan niet en bel even de dierenarts.

Help, mijn kat heeft chocolade gegeten!

Als je er denkt dat jouw kat chocolade heeft binnengekregen, dan is het wel zo verstandig om even contact op te nemen met de dierenarts. De kat zal namelijk niet altijd symptomen vertonen. De eerste verschijnselen kan je alleen zien wanneer een kat een bepaalde hoeveelheid heeft gegeten. Om hoeveel chocolade het gaat, dan hangt dan weer af van het gewicht van de kat. Echter kan ook het soort chocolade een  belangrijke factor spelen. Een donkere en/of bittere chocolade is een stuk gevaarlijker dan lichte chocolade. Dat komt omdat de donkere chocolade meer van het gevaarlijke stofje bevat.

Wanneer is chocolade dodelijk voor katten?

Een kat zal pas verschijnen krijgen het dier een bepaalde hoeveelheid van het stofje theobromine heeft binnengekregen. Het gaat dan doorgaans om ongeveer 10 milligram per kilo lichaamsgewicht. De verschijnselen worden een stukje erger wanneer een kost driemaal die hoeveelheid heeft ingenomen. Bij 100 tot 200 milligram per kilo lichaamsgewicht kan het voor een dodelijke afloop zorgen. Echter staan deze cijfers niet vast en kan het nog altijd per kat verschillen. De ene kat kan een stuk meer hebben, het gaat ook om de gevoeligheid van het dier voor dergelijke stofjes. Het is bij twijfel wel raadzaam om de dierenarts te contacteren.

Let op, cacaopoeder en cacaodoppen zijn gevaarlijker dan de chocolade die wij in de winkel kopen. Er zit veel theobromine in deze producten. De cacaodoppen worden nog wel eens gebruikt in mest, bijvoorbeeld in de zakken die bij het tuincentrum verkrijgbaar zijn. Een kat kan dus verschijnselen van chocoladevergiftiging krijgen zonder in aanraking te zijn geweest met de chocolade in het keukenkastje.

Wat zijn de symptomen van chocoladevergiftiging?

Chocolade kan bij een kat voor vervelende en hardnekkige verschijnselen zorgen. Het gaat dan om onderstaande verschijnselen:

– Braken
– Diarree
– Hogere lichaamstemperatuur
– Stijve spieren
– Onrustig gedrag
– Hyperactiviteit
– Vaker plassen
– Snellere ademhaling
– Sneller en lagere hartslag
– Hartritmestoornissen

De ergste verschijnselen treden op bij een extreem verhoogde hoeveelheid theobromine:

– lagere bloeddruk
– Flauwtes
– Coma
– Hartstilstand

De symptomen treden doorgaans op na ongeveer twee tot vier uur. Het zal in de beginfase gaan om diarree en braken. Opvallend genoeg spelen de ergste verschijnselen pas op na minimaal 12 uur, maar het kan ook zomaar anderhalve dag duren. De levensbedreigende verschijnselen zijn zeer zeldzaam, aangezien er dan een extreem hoge inname van chocolade moet zijn voorgevallen.

Hoe ziet de behandeling eruit?

De stof theobromine heeft nog altijd geen antigif, waardoor de oorzaak niet direct kan worden aangepakt door de dierenarts. Het is enkel mogelijk om de symptomen te behandelen. Katten die grote hoeveelheid chocolade hebben gegeten, die worden normaliter al voorafgaand aan de symptomen behandeld. Het is echter een behandeling die weinig voorkomt, aangezien vrijwel alle katten geen interesse hebben in chocolade.

Honden en een chocoladevergiftiging

Chocoladevergiftiging komt een stuk vaker voor bij honden. De vergiftiging zorgt voor problematische bij honden en kan dodelijk aflopen. Het is daarom slim om in dat geval direct te bellen met de huisarts of een spoedkliniek in de buurt. Het probleem zal meteen moeten worden aangepakt.

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
nl_BENederlands (België)