Fretten als huisdieren Wat kosten ze, zijn ze agressief en wat heb je nodig
Fretten als huisdieren Wat kosten ze, zijn ze agressief en wat heb je nodig

Fretten als huisdieren: Wat kosten ze, zijn ze agressief en wat heb je nodig?

Fretten zijn erg populaire huisdieren. Ze staan ​​bekend als vriendelijk en leuk om in de buurt te zijn, en veel mensen hebben ze en houden van ze. Maar er is behoorlijk wat te leren over fretten.

De prijs van een fret kan enorm variëren, van € 50 tot € 150. Fretten zijn geen erg agressieve dieren, maar ze moeten wel worden getraind om niet te bijten. Fretten, in gevangenschap, worden ongeveer 6 tot 10 jaar oud.

Dit is slechts het topje van de ijsberg als het gaat om het bezitten van een fret. Hieronder vindt u informatie over de kosten van fretten, de agressiviteit van fretten en hoe ermee om te gaan, de levensverwachting van een fret en meer. Als je alle ins en outs van het hebben van een fret wilt leren, lees dan verder.

De kosten van het kopen van een fret

Iedereen weet dat het kopen van een huisdier meer inhoudt dan alleen het kopen van het eigenlijke dier. Er komt nog veel meer bij kijken om ervoor te zorgen dat je nieuwe harige vriend een goed leventje heeft. Voordat u een fret koopt, is het belangrijk om geïnformeerd en klaar te zijn met alle benodigde materialen.

BenodigdhedenKosten (richtprijs)
Fret€ 100
Kooi€ 120
Kooi-accessoires€ 30
Beddengoed€ 15
Eten (droog)€ 15
Kosten dierenarts€ 180
Totaal€ 460
fretten beste kooi en speelgoed fretten verzorging

De fret

De eerste en belangrijkste aankoop is de fret zelf. De kosten van een fret kunnen variëren van € 50 tot € 250, afhankelijk van waar je ze vandaan haalt, hoe oud ze zijn en wat voor soort fret ze zijn.

Volgens huisdierinfo.be varieert de prijs voor bepaalde kleuren en naargelang sterilisatie/castratie. De goedkoopste variant is een witte albino-fret, hun prijs varieert van € 50 tot € 130. De volgende goedkoopste zijn de Sable Ferret-mixen, hun prijs is ongeveer € 130. De duurste is de Black Sable Ferret, die prijs varieert van € 75 tot € 250.

Een ander ding dat de prijs van een fret beïnvloedt, is de leeftijd. Veel mensen geven er de voorkeur aan fretten te kopen als ze jong zijn, omdat ze gemakkelijker te trainen en een band willen opbouwen. Omdat er door de fokker niet geïnvesteerd is in voeding en training, zullen babyfretten meestal iets minder kosten dan een volwassen of volgroeide fret.

De kosten zullen ook variëren, afhankelijk van waar u het koopt. Fretten van uw plaatselijke dierenwinkel zijn waarschijnlijk goedkoper dan wanneer u ze bij een particuliere fokker koopt. Een particuliere fokker zal u eerder een directe familiegeschiedenis van de fret kunnen geven en u zult precies weten wat u krijgt.

Je kunt ook een fret adopteren, dat kan goedkoper zijn. Vaak zijn bij het adopteren van een fret de enige kosten die u moet betalen de adoptiekosten die zo laag als € 15 of soms zelfs gratis kunnen zijn.

De gemiddelde prijs die u voor een fret kunt verwachten, is € 100.

De habitat

Het volgende waar je voor moet betalen, is een leefgebied voor je fret, inclusief maar niet beperkt tot een kooi, kooiaccessoires en beddengoed.

De kooi die u voor uw fret koopt, moet minimaal 80 x 60 x 60 cm groot zijn (groter is beter) om uw fret voldoende ruimte te geven om te bewegen en te spelen. Veel frettenkooien hebben verschillende niveaus waar uw fret rond kan klimmen. Een geschikte kooi kost ongeveer € 110, het kan meer of minder zijn, afhankelijk van de kooi die je kiest.

Aanbevolen kooi voor fretten:

De volgende dingen die u moet kopen, zijn kooiaccessoires en beddengoed. Je kunt de accessoires verzamelen gedurende de tijd dat je je fret hebt, maar het minimum waarmee je moet beginnen, is een slaaphut, een voerbak en een waterfles.

Fretten hebben een schuilplaats nodig om in te slapen, je kunt een eenvoudige schuilplaats kopen voor ongeveer € 8.

Fretten hebben ook een schaal nodig voor hun voer, bij voorkeur een schaal die aan de zijkant van hun kooi haakt om te voorkomen dat er voedsel wordt gemorst of verloren gaat in de bodembedekking van de kooi.

Dit kost ongeveer € 15 voor een basisversie.

Samen met de voedselschotel hebben ze een fles nodig voor hun water. Het is erg belangrijk dat kleine dieren gehydrateerd blijven en altijd water hebben. Het water van je fret moet in een fles aan de buitenkant van de kooi worden bewaard, waartoe ze toegang hebben via een drinkslang. Dit helpt om het water schoon te houden en te voorkomen dat het wordt gemorst. Gemiddeld bedragen de kosten voor een basisversie ongeveer € 10.

Om de kooi van je fret schoner en comfortabeler te houden, moet je de bodem van de kooi bekleden met beddengoed voor huisdieren. Er zijn verschillende soorten hiervan, ik raad aan om een geurbestrijdingsbed aan te schaffen, omdat frettenkooien erg kunnen stinken. Beddengoed kost u gemiddeld € 15.

Aanbevolen accessoires:

Het eten

De volgende kosten die moeten worden gedekt, is voedsel voor uw fret. De kosten van voer zijn afhankelijk van wat u besluit om uw fret te voeren, of het nu gaat om nat of droog voer. U kunt speciaal voor fretten gemaakt voer kopen bij uw plaatselijke dierenwinkel of online.

De gemiddelde kosten voor droogvoer zijn € 10 per zak, terwijl de gemiddelde kosten van natvoer ongeveer € 15 bedragen voor een verpakking van 2 kg.

Je moet er ook voor zorgen dat je fret zijn vaccinaties krijgt en het is ook een goed idee om je fret te laten steriliseren of castreren. Deze kosten zullen in eerste instantie oplopen tot ongeveer € 150, maar u moet uw fret jaarlijks laten vaccineren en ze regelmatig laten controleren.

Dit komt neer op ongeveer € 460 om op te starten. Voordat u een van deze huisdieren aanschaft, moet u ervoor zorgen dat u op de extra kosten bent voorbereid, zodat u niet overweldigd raakt door de hoeveelheid geld die nodig is om een ​​fret te kopen.

Agressie bij fretten en hoe ermee om te gaan

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn fretten gedomesticeerde dieren en worden ze al duizenden jaren als huisdier gehouden. Dit betekent dat ze gewend zijn om in de buurt van mensen te zijn en normaal niet agressief tegen hen zijn.

Als fretten jong zijn, kunnen ze bijten of bijten tijdens het spelen of tandjes krijgen. Net als bij puppy’s of kittens is training nodig om dit probleem op te lossen.

Ze hebben meestal geen kwaadaardige bedoelingen. Fretten hebben een erg dikke huid, dus een speelbeet kan voor jou wat meer pijn doen. Maak je fret duidelijk dat bijten en happen geen gepast gedrag is en naarmate ze ouder worden en ervaring opdoen, stopt het bijten. Traktaties zijn een goede motivator.

Als je fret opzettelijk agressief is, vooral als het geen normaal gedrag voor hem is, is dit meestal een teken dat er iets mis is. Dit kan gebeuren als je je fret niet genoeg uit zijn kooi laat of hem niet genoeg beweging laat krijgen. Deze jongens zijn zeer actieve dieren, dus als ze die energie niet kwijt kunnen, zullen ze zich gaan concentreren op meer destructief gedrag, zoals bijten of agressief zijn.

Het kan ook een teken zijn dat uw fret pijn heeft. Als uw huisdier plotseling bijt wanneer u hem aait of probeert vast te houden, kan dit een teken zijn dat het pijn doet. Als je ze genoeg uitlaat en er is niets gebeurd dat een gedragsverandering heeft veroorzaakt, moet je ze naar een dierenarts brengen om ze te laten controleren.

Ze kunnen ook bijten als ze bang zijn of het gevoel hebben dat ze in gevaar zijn. Als je ze probeert op te pakken terwijl ze slapen, of ze overrompelt, kunnen ze defensief reageren en je bijten.

Zorg er altijd voor dat ze weten dat u er bent, door uw aanwezigheid kenbaar te maken. Praat met ze, steek je hand uit en aai ze, en als je ze oppakt, pak ze dan langzaam en voorzichtig vast om te voorkomen dat ze bang worden.

Hoelang leeft een fret?

De levensduur van een fret is iets gecompliceerder dan de gemiddelde levensduur van meer algemene huisdieren, zoals een hond of kat, omdat er veel factoren zijn die van invloed zijn op hoe lang een fret leeft.

Fretten werden voor het eerst in Europa gepopulariseerd als huisdieren, toen ze ongeveer 8 tot 10 jaar leefden. Door de jaren heen, en de verspreiding naar verschillende landen, is hun levensduur verkort tot ongeveer 5 tot 9 jaar.

Een andere factor die hun levensverwachting kan beïnvloeden, is of ze zijn gekocht bij een dierenwinkel of een particuliere fokker. Zoals verteld door PetMD:

“… Het verschil in levensduur tussen een fret gekocht bij een fokker en een fret gekocht bij een dierenwinkel kan te maken hebben met hoe vroeg de fret werd gesteriliseerd of gecastreerd. Fretten in dierenwinkels worden gerepareerd voordat ze naar de dierenwinkel gaan… terwijl een fokker je zal aanraden te wachten tot een fret minstens een jaar oud is. Op die manier zijn alle hormonen volledig ontwikkeld. “

Vickie McKimmey

Het hangt echt gewoon af van de fret die je krijgt. Genetica en zorg bepalen samen hoe lang een huisdier zal leven.

Wanneer u een fret koopt, moet u plannen en voorbereiden maken om het dier jarenlang te verzorgen. Fretten zijn verplichtingen op lange termijn. Zorg er dus voor dat u er zorg voor kunt dragen en dat u het bij aanschaf meerdere jaren kunt vertroetelen.

Hoe zorg je voor een fret

Fretten zijn huisdieren die veel zorg en aandacht nodig hebben om een ​​gelukkig en gezond leven te leiden. Ze zijn niet de beste optie voor iemand die niet veel tijd heeft om voor zijn fret te zorgen en er aandacht aan te schenken. Hier zijn enkele zaken die u moet weten over het verzorgen van een fret voordat u er een koopt.

Hoe u uw fret op de juiste manier voedt:

Fretten hebben een zeer hoog metabolisme, wat betekent dat ze de hele dag door veel moeten eten. Ze moeten 8 tot 10 keer per dag een kleine schep voer krijgen om vol en gezond te blijven. Maak je niet al te veel zorgen over overvoeding, want het is bekend dat fretten alleen eten tot ze vol zijn. Bovendien, omdat ze zo actief zijn en zo’n hoog metabolisme hebben, hebben ze veel voedsel nodig.

Fretten zijn carnivoren, wat betekent dat ze alleen vlees eten.

Geef ze droog frettenvoer dat alle voedingsstoffen bevat die ze nodig hebben.

Je kunt je fret naast de voerpellets ook rauwe kip of gekookte kip geven voor extra proteïne en voedingsstoffen. Je kunt ze naast pellets ook kippenbabyvoeding geven.

Er zijn opties voor nat frettenvoer, maar deze mogen alleen naast droogvoer worden gebruikt, omdat droogvoer nodig is voor de sterkte van de tanden en om hun tanden schoon te houden.

Ik heb een goed droog fretvoer gekoppeld in de kostensectie, scroll even naar boven om het te bestellen.

Geef uw fretten geen hondenvoer, omdat dit niet de voedingsstoffen bevat die het dier nodig heeft. Het vult ze wel, maar geeft ze geen voedingswaarde. Geef uw huisdier geen mensenvoer of snacks, omdat dit hem erg ziek kan maken en soms zelfs kan doden.

Hoe zorg je voor een goede huisvesting voor je fret:

Fretten hebben grote kooien nodig die hen voldoende ruimte bieden om rond te rennen en niet krap te voelen. Deze dieren brengen het grootste deel van hun tijd door in een kooi, dus het is belangrijk om dingen te bieden die hen vermaken en comfortabel houden.

Het belangrijkste accessoire dat ze nodig hebben, is een slaaphut. Fretten slapen tot 18 uur per dag, wat veel is. Ik ben een beetje jaloers. Geef ze een slaaphut die ze een stille, warme en vredige plek geeft om te rusten, vooral wanneer alles om hen heen lawaaierig kan zijn.

Ze zijn meestal redelijk goed in het aanpassen van hun slaapschema aan het jouwe, maar het is nog steeds geruststellend voor je fret om een ​​schuilplaats te hebben om in te slapen en zich veilig te voelen.

Ze vinden het ook leuk om speelgoed in hun kooi te hebben om mee te spelen. Speelgoed helpt je fret te vermaken als dat niet lukt. Speelgoed kan dingen zijn om op te kauwen, dingen om rond te rollen, dingen om in te klimmen of zelfs dingen om in te verstoppen. Fretten hebben veel energie om te verbranden, en speelgoed zal hen helpen hun energie te richten op iets dat niet destructief is.

Hoe u uw fret de aandacht kunt geven die hij / zij nodig heeft:

Fretten zijn huisdieren die graag gezelschap hebben. Ze houden ervan om vastgehouden te worden, er mee gespeeld en vertroeteld te worden. Als je een huisdier wilt waar je geen tijd voor nodig hebt om mee om te gaan, vergis je je.

Geef ze interactie door speelgoed te gebruiken. Plaats speelgoed zoals kauwspeelgoed, wieltjes en / of plastic ballen in hun kooi. Al deze speeltjes moeten hard en plastic zijn (moeilijk om kleine stukjes uit te bijten), omdat fretten geneigd zijn dingen door te slikken. Dit zal hen helpen te begrijpen op welke dingen ze kunnen bijten en wat ze niet kunnen.

Het is ook goed om ze uit te laten. In eerste instantie wilt u er zeker van zijn dat het een beveiligd gebied is. Misschien een plastic kinderzwembad met hoge muren, of een grote bak. Als ze eenmaal zijn getraind, of als ze zijn aangelijnd, kun je ze in huis laten spelen.

U kunt uw fret vasthouden. Deze wezens zijn sociaal en kunnen eenzaam worden. Dus je kunt ze optillen maar vergeet niet om je handen voor en na te wassen.

Als u niet vaak genoeg aandacht aan uw fret kunt schenken, kan het een goed idee zijn om een ​​metgezel te nemen. Zorg ervoor dat deze fret van hetzelfde geslacht is. Het zal je misschien verbazen te weten dat deze huisdieren het eigenlijk opmerkelijk goed doen in groepen, dus dit is misschien de weg die je toch wilt gaan.

Als je je fret eruit gaat halen en hem / haar aandacht geeft, zorg er dan voor dat hij / zij eerst wakker is. Fretten zijn niet agressief, zoals we eerder hebben besproken, maar kunnen bang zijn als ze zonder waarschuwing worden opgepakt. Probeer op een speeltje te klikken of te piepen om de fret te waarschuwen dat je in de buurt bent voordat je hem of haar vastpakt.

De juiste aandacht schenken aan uw fret betekent dat u hem / haar laat slapen, en dat hij / zij zijn leefgebied voedt en onderhoudt.

Hoe zorg je voor voldoende beweging bij je een fret:

Alle huisdieren hebben beweging nodig. Een fret die permanent in een kooi gehouden wordt zal een ernstig gebrek aan gezonde beweging hebben! Dus als verzorger moet je dit kunnen bieden.

Deze video geeft u een goed idee van wat u moet doen om uw huis voor te bereiden op het sporten.

Een van de beste dingen die je gaat doen om je fret te helpen trainen, is door een box te maken. Het is een veilig gebied waar ze wat meer kunnen rennen dan in een afgesloten leefgebied. Ze moeten bekleed zijn met dekens en ook het beste speelgoed hebben.

Buizen en tunnels zijn enkele van de favoriete dingen van fretten om mee te spelen. Lange tunnels, een soort van hamsterbuizen, laten ze rondrennen en zichzelf een beetje wegstoppen.

Sommige fretten zullen, als ze getraind zijn, graag korte wandelingen buiten maken. Dit vereist dat ze aan de lijn zijn. Dit is waarschijnlijk een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat u uw fret voldoende beweegt. Niet alle fretten zullen dit echter leuk vinden. Probeer het eens, en als het niet goed gaat, laat het dan varen. Er zijn nog enkele andere geweldige manieren om ervoor te zorgen dat uw fret in beweging is.

Hoe u uw fret kunt verzorgen:

Het verzorgen van een fret is niet super slopend. Dat gezegd hebbende, is het super belangrijk dat het regelmatig wordt gedaan om ervoor te zorgen dat je fret tip top in orde blijft.

U zult uw fret elke dag willen controleren. Controleer zijn / haar vacht. Zorg ervoor dat de vacht niet vlekkerig is.

Laten we nu eens nader ingaan op de details.

Nagels knippen

Je zult ook de nagels van de fret willen onderhouden. Deze nagels moeten elke week worden bijgesneden. Maar als u het elke dag controleert, krijgt u een beter idee van wat uw specifieke metgezel nodig heeft.

Als de nagels van uw fret te lang zijn, kan dit gevaarlijk zijn voor u, voor zichzelf en voor uw omgeving.

Het knippen van de nagels van een fret lijkt misschien lastig, maar hier is de beste manier om dit te doen:

 • Leg de fret op zijn / haar rug. Het is het beste als de fret op schoot zit.
 • Doe een klein beetje vloeibaar tussendoortje, zoals zalmolie of olijfolie druppels, op zijn / haar buik.
 • Knip nagels terwijl je fret het lekkers van zijn / haar buik likt. Knip de kleine rode ader niet af, omdat deze pijnlijk zal zijn en zal bloeden.

Houd er rekening mee dat het een trim is. De eerste keren zullen het moeilijkst zijn. Je fret zal een beetje ongerust zijn en kronkelen. U zult waarschijnlijk een beetje zenuwachtig zijn. Maar het goede nieuws is dat het gemakkelijker wordt. Je fret zal wennen aan de wekelijkse gewoonte en al snel zal je een professional worden.

Tanden poetsen

Omdat de meeste fretten brokjes eten, hebben hun tanden met veel te maken. Ze stoppen ook nagenoeg alles in hun mond. Het zou dus geen verrassing moeten zijn dat ze hun tanden moeten laten reinigen.

Bij fretten moet elke twee weken hun tanden worden gepoetst. Als uw fret meer natvoer eet, zult u vaker moeten poetsen, waarschijnlijk één keer per week. Borstelen is om alle opbouw van tandplak te verwijderen, wat meer gebeurt bij natvoer.

Gewoon een eerlijke waarschuwing, tandenpoetsen kan in het begin echt een moeilijke taak zijn. De eerste paar keren zal uw fret zo ongerust zijn dat het lastig wordt. Dat gezegd hebbende, nadat je favoriete kleine man weet wat hij kan verwachten, zal het gemakkelijker zijn.

Hier leest u hoe u de tanden van uw fret poetst:

 • Koop een tandenborstel voor huisdieren en tandpasta voor huisdieren. Gebruik nooit menselijke tandpasta.
 • Begin met achterste kiezen. Let op deze achtertanden, want hier zal de meeste tandplak ontstaan.
 • Ga met langzame, vegende bewegingen naar de hoektanden en snijtanden.

Om de twee jaar moet uw dierenarts een professionele schoonmaakbeurt uitvoeren.

Oorreiniging

Oorreiniging is een andere verzorgingstaak die super belangrijk is, maar het is geen uitdagende taak. Om uw fret vrij te beschermen tegen infectie, stank en oormijt, zal het oor minimaal één keer per week moeten worden schoongemaakt.

Het beste dat u voor oorreiniging kunt gebruiken, is een oplossing die is ontworpen voor … nou ja, oorreiniging. Je dierenarts kan je het beste voor je fret aanbevelen, maar zoiets als deze zou zeker ook moeten volstaan.

Dit is de beste manier om het oor van een fret te reinigen:

 • Warm de ooroplossing op tot minstens kamertemperatuur
 • Doe een paar druppels oplossing op een watje of wattenstaafje
 • Masseer de oplossing in het oor van je fret met een wattenbolletje / wattenstaafje.
 • Maak vuil en oorsmeer los. Vervang wattenstaafjes of wattenbolletjes als dat nodig is.

Steek de wattenstaaf niet te ver in. Fretten hebben “L-vormige” gehoorgangen, dus het is erg moeilijk om een ​​trommelvlies te bezeren, maar het is nog steeds mogelijk. Let ook op de kleur van was. Als het donker van kleur of zwart is, kan uw fret oormijt hebben.

Neem in dat geval direct contact op met uw dierenarts.

Baden

Baden is een onderdeel van de verzorging waar u zich niet al te veel zorgen over hoeft te maken. Het is echt iets dat driemaandelijks moet worden gedaan. Dit om overbaden te voorkomen. Te vaak baden kan leiden tot een droge vacht en kan een fret zelfs meer laten ruiken.

Instructies voor het baden van een fret:

Dit is wat u ongeveer elke 3 maanden moet doen:

 • Vul een gootsteen of kuip met warm water, niet lauw. Vul het zodat het hoofd uit het water kan worden gehouden.
 • Schuim fret-shampoo op je fret, vermijd de ogen.
 • Spoel zijn / haar vacht grondig af van zeep.
 • Droog je fret tot hij / zij vochtig is.
 • Leg hem / haar op een handdoek om af te drogen. Je fret zal kronkelen en wriemelen, zichzelf afdrogend terwijl hij plezier maakt.

Dat somt vrijwel de verzorgingsbehoeften van uw fret op.

Slotwoord:

Fretten zijn lieve huisdieren. Ze zijn erg lief nadat ze zijn getraind en houden ervan om te spelen, eten en slapen.

Denk eraan om ze de liefde en aandacht te geven die ze nodig hebben. Koop lekker eten en zorg ervoor dat je ze het beste en meest liefdevolle huis geeft. Omdat je harige vriend enkel het beste verdient.

Als u al een fret heeft, kunt u al uw vragen het beste door uw dierenarts laten beantwoorden. Stel de volgende keer dat je gaat een heleboel vragen.

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
nl_BENederlands (België)