Het Konijn: Kenmerken, huisvesting, voeding en andere informatie
Het Konijn: Kenmerken, huisvesting, voeding en andere informatie

Het Konijn: Kenmerken, huisvesting, voeding en andere informatie

Konijnen zijn zeer actieve en speelse dieren die ook erg sociaal zijn; ze zullen een hechte band vormen met andere konijnen en zelfs met mensen. Zolang je weet wat je van een konijn als huisdier kunt verwachten, kunnen ze geweldige huisdieren zijn. De ideale eigenaar voor een konijn als huisdier is een persoon of gezin met de tijd en ruimte om zich te wijden aan een actief huisdier dat graag knuffelt en speelt en wat onderhoud nodig heeft. Of het nu gaat om dagelijkse interactie met baasjes of andere konijnen, deze dieren hebben veel interactie nodig. Konijnen zijn er in veel verschillende rassen – leeuwenkop, mini lop, mini rex, rex, lop, Nederlandse, Engelse spot en hotot, om er maar een paar te noemen – en sommige kunnen zelfs als showdier worden grootgebracht.

Overzicht

 • Gebruikelijke naam: Konijn
 • Wetenschappelijke naam: Oryctolagus cuniculus
 • Volwassen grootte: 34 tot 53 cm, afhankelijk van het ras
 • Levensverwachting: 5 tot 15 jaar

Konijnengedrag en temperament

Konijnen zijn sociaal, en met een zachte omgang, zijn ze over het algemeen tamelijk tam, speels en onderhoudend om te zien. Konijnen vormen vaak een zeer hechte band met hun eigenaren; Veel konijnenbezitters kijken ’s avonds tv met hun konijn aan hun zijde of communiceren met hun huisdier. Konijnen hebben ook het grote voordeel dat ze goed zindelijk te maken zijn. Ze doen het ook goed met clickertraining en kunnen worden getraind om speciaal gedrag en trucs uit te voeren.

Zie ook:

Al deze eigenschappen betekenen dat konijnen veel interactie met hun baasjes en / of andere konijnen nodig hebben. Dagelijkse speeltijd en lichaamsbeweging buiten hun kooi is een noodzaak. Ze moeten wel kauwen, dus er moet voor veel veilig kauwspeelgoed gezorgd worden en alle ruimtes waar het konijn mag rennen, moeten zorgvuldig worden beschermd.

Hoewel het over het algemeen rustige huisdieren zijn, passen konijnen niet goed bij actieve jonge kinderen die misschien niet voorzichtig genoeg zijn bij het oppakken of spelen met hen. Hoewel konijnen graag in de buurt van hun mensen zijn, is het ook belangrijk om te weten dat ze vaak liever niet worden vastgehouden

Konijnen zijn geen ideale huisdieren voor kinderen, mede omdat konijnen meestal niet graag opgepakt worden (hoewel ze wel graag geaaid worden en best sociaal zijn). Konijnen zijn meestal destructief als ze geen aandacht en passend speelgoed krijgen. Ze moeten ook worden gesteriliseerd of gecastreerd om gedragsproblemen en gezondheidsrisico’s te verminderen.

Huisvesting van het konijn

Konijnen zijn prooidieren, wat betekent dat het over het algemeen geen goed idee is om uw konijn buiten te huisvesten; houd je konijn binnen. Als je niet in staat bent om direct toezicht te houden, moet je konijn in een bench of kooi van minimaal 1 tot 1.5 meter lang worden gehouden. Omdat ze zachte voeten hebben, doen konijnen het slecht in kooien met draadbodems; een betere keuze is een plastic hondenbench. Voorzie je konijn in de bench van:

 • Veel speelgoed zoals kartonnen dozen en plastic kauwspeelgoed; konijnen moeten kauwen om hun snelgroeiende tanden onder controle te houden.
 • Een plank waarop je konijn kan springen om de beenkracht te behouden
 • Keramische voer- en waterbakjes
 • Een kattenbak bekleed met krantenpapier en gevuld met gepelleteerd zaagselafval of grashooi zoals timotheegras of boomgaardgras

Konijnenurine kan een sterke geur hebben, dus verwacht regelmatig van kattenbak te wisselen; castratie en sterilisatie kan de geur helpen verminderen. Bovendien bevat konijnenurine veel calcium, dus als het droogt, kan het een kalkachtig residu achterlaten dat moeilijk schoon te maken is; azijn is meestal effectief om te verwijderen.

Veel konijnen als huisdier mogen in huis rondlopen als hun baasjes in de buurt zijn. Als je ervoor kiest om deze vrijheid toe te staan, wees dan heel voorzichtig om je huis konijnbestendig te maken. Konijnen houden ervan om op alles te kauwen, en gevaarlijke elektrische draden en verlengsnoeren bevinden zich precies op de juiste hoogte zodat konijnen ze kunnen vinden en erop kunnen kauwen.

Als je je konijn liever niet de vrije loop van het huis geeft, kun je hem voorzien van een oefenpen. Hokken voor puppy’s zijn ideaal: ze bieden veel bewegingsruimte zonder dat je konijn de mogelijkheid krijgt om potentieel gevaarlijke ruimtes te verkennen. Als de pen groot en hoog genoeg is, kan deze ook een krat vervangen.

Bekijk hier het aanbod konijnenhokken op bol.com:

Eten en drinken

Konijnen doen het het beste met een dieet dat is gebaseerd op grashooi, zoals timothee, haver hooi of boomgaardgras; vermijd alfalfahooi. Bovendien hebben konijnen groene bladgroenten nodig; goede keuzes zijn onder meer sla (behalve ijsberg), kruiden, waterkers, worteltoppen, komkommers en spruitjes. Zorg voor een beperkter aanbod van andere groenten en fruit; controleer of alle items die u aanbiedt konijnveilig zijn.

U kunt uw konijn ook in de handel verkrijgbare konijnenbrokjes aanbieden, maar bied slechts een beperkte hoeveelheid aan, aangezien deze de spijsvertering kunnen verstoren. Pellets met ingrediënten van gedroogde maïs of noten moeten worden vermeden. Een van de belangrijkste bedreigingen voor de gezondheid van een konijn is een verstopt spijsverteringssysteem en water is de sleutel om dingen in beweging te houden. Zorg ervoor dat je konijn altijd voldoende koel en schoon, niet-gechloreerd water heeft.

Veelvoorkomende gezondheidsproblemen

Konijnen hebben waarschijnlijk wat veterinaire zorg nodig, wat duur kan zijn. Mogelijk moet u een exotische dierenarts zoeken. Konijnen moeten worden gesteriliseerd of gecastreerd door een dierenarts die ervaring heeft met operaties aan konijnen. Afhankelijk van waar u woont, kunnen vaccinaties nodig zijn.

Konijnen zijn vatbaar voor bepaalde medische problemen, zoals:

 • Abdominale stasis (onvermogen om te verteren of afval door te geven)
 • Bacteriële infecties
 • Oormijten en vlooien
 • Overwoekerde tanden
 • Overwoekerde teennagels

Voor sommige van deze problemen is niet altijd een dierenarts nodig; U kunt bijvoorbeeld de teennagels van uw konijn geknipt houden en voldoende taai voer en speelgoed aanbieden om overgroeide tanden te voorkomen. In sommige gevallen is het mogelijk om mijten en vlooien zelf te behandelen, maar het is vaak ook een goed idee om bij een dierenarts in te checken.

Je konijn kopen

De associatie tussen konijnen en Pasen betekent dat konijnen vaak impulsief worden verworven als huisdier rond de paasvakantie. Helaas worden veel van deze konijntjes verwaarloosd of opgegeven voor adoptie, aangezien die schattige kleine konijntjes opgroeien tot konijnen die net zoveel aandacht en zorg nodig hebben als een hond. Vermijd de impuls om met Pasen een konijn te kopen.

De beste optie is om een ​​konijn te adopteren uit een nabijgelegen opvangcentrum of te redden. Er zijn veel geweldige konijnen die een tweede kans nodig hebben om voor altijd een thuis te vinden. Maak je geen zorgen over de leeftijd van een ouder konijn; je krijgt snel een goed idee van de persoonlijkheid van een ouder konijn, en ze zullen vaak nog sneller een band met nieuwe eigenaren krijgen dan een jonger konijn.

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
nl_BENederlands (België)