De Maltezer
De Maltezer

Maltezer

De Maltezer is een klein en makkelijk hondje. Met zijn goede humeur weet hij zijn omgeving op te vrolijken. Het dier is levendig en brengt een gezellige sfeer met zich mee. Zijn lieve en makkelijke karakter zorgt ervoor dat hij goed met kinderen en andere honden kan spelen. Daarnaast kruipt deze kleine viervoeter graag bij je op de bank, maar is hij ook altijd in voor avontuur.

Is een Maltezer een gezinshond?

De Maltezer is een echte gezinshond. Historisch gezien maakte hij deel uit van de meest uiteenlopende gezinnen. Zo was hij de hond van een arbeidersgezin, maar verkeerde hij ook in de mooiste paleizen. De hond is graag in de buurt van zijn gezin en gaat graag mee op uitstapjes. De hond is echter niet graag alleen. De Maltezer heeft vrij snel last van verlatingsangst. Door de pup goed op te voeden kan je die angst enigszins onderdrukken, maar helemaal weggaan zal die angst nooit. De Maltezer is dan ook niet erg geschikt voor mensen die vaak de hele dag van huis zijn.

Karakter Maltezer

De Maltezer heeft een vrolijk karakter. Hij hoeft niet per se buiten te zijn, zolang hij maar mensen om zich heen heeft en af en toe een ommetje kan maken, vindt hij het wel best. Met andere honden is hij redelijk goed. Hij kan echter wel blaffen naar andere honden, die dat niet altijd waarderen. Het is verstandig om de hond niet met kleine kinderen te laten spelen. De Maltezer zelf zal niet snel agressief worden, maar kinderen spelen vaak te ruw met hem. Hierdoor kan de hond zich bezeren.

Opvoeding Maltezer

Een goede, consequente en positieve opvoeding slaat het best aan bij de Maltezer. Het is belangrijk om duidelijk te zijn tegen de hond. De Maltezer weet precies hoe hij mensen voor zich kan winnen en kan soms zijn zin doordrijven. Wanneer de hond altijd zijn zin krijgt, wordt het uiteindelijk een verwende hond. Het is beter om af en toe een streep in het zand te trekken en de hond te leren dat hij niet altijd zijn zin kan krijgen.

Wanneer je de hond als puppy krijgt, is het goed om het dier vroeg te socialiseren. Ook is het goed om het dier af en toe voor een korte periode alleen te laten. Zo voorkom je dat hij later last krijgt van (ernstige) verlatingsangst.

Historie Maltezer

Malta is door de hele geschiedenis een belangrijk knooppunt van de internationale handel geweest. Het is daarom goed mogelijk dat de voorouders van de hond door handelaren op het eiland zijn gebracht. Het is zeer goed mogelijk dat dit al in 1500 voor Christus is gebeurd. De Grieken waren in ieder geval in de 5e eeuw voor Christus bijzonder gefascineerd door deze hond en hebben hem verder geperfectioneerd.

Ook onder de Romeinen was de hond populair. In Romeinse mythen komt de hond dan ook regelmatig voor. Echter speelt de hond ook een rol in Bijbelse verhalen. Er is een bekend verhaal uit het Bijbelse boek Handelingen. De evangelist Paulus zou schipbreuk hebben geleden op Malta. Paulus zou vervolgens de vader van de Romeinse gouverneur hebben genezen. Volgens een legende zou Paulus als dank een Maltezer kado hebben gekregen.

Het is bijna niet voor te stellen dat een hond met zo’n indrukwekkende geschiedenis uit zou sterven. Toch stierf de Maltezer na de val van het Romeinse Rijk (bijna) uit. Het zijn Chinese fokkers geweest die dit schitterende ras van de ondergang hebben gered.

Feitjes over de Maltezer:

  • De Grieken maakten officiële graven voor de Maltezers.
  •  De Maltezer wordt ook wel de aristocraat van de hondenwereld genoemd.
  •  Het is goed mogelijk dat de Egyptenaren de Maltezer als god vereerden.

Bron: https://www.akc.org/dog-breeds/maltese/

Bekijk ook eens:

Kenmerken Maltezer

Specificaties Maltezer

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Vergelijkbare honden

nl_BENederlands (België)