tips kiezen juiste vogelkooi beste kooi parkieten kanarie papegaai
tips kiezen juiste vogelkooi beste kooi parkieten kanarie papegaai

Tips voor het kiezen van de juiste vogelkooi

Je bent waarschijnlijk erg enthousiast over je nieuwe vogel. Proficiat!

Uw opwinding kan echter enigszins worden getemperd wanneer u het assortiment aan verschillende vogelkooien ziet, overweldigd door alle verschillende soorten en maten kooien, waarbij de prijs nogal varieert afhankelijk van welke u kiest.

Kleine kooien variëren van € 35 tot € 100, terwijl grotere tussen € 200 en € 300 over de toonbank gaan.

Natuurlijk bestaan er ook nog duurdere modellen. Een op maat ontworpen, massief koperen kooi van topkwaliteit zal de kosten doen oplopen tot € 3.000.

Maar wat uw budget ook is, er zijn bepaalde normen waaraan een veilige, comfortabele kooi moet voldoen. Dit bericht geeft je een overzicht van dingen die je moet overwegen bij het selecteren van je vogelkooi.

Grootte

Hoewel velen van ons zouden zeggen dat we graag in een groter huis willen wonen, is groter niet altijd de beste keuze wanneer het om vogels gaat.

De grootte van de kooi die u kiest, moet direct correleren met de grootte van de vogel die u heeft.

Kleinere vogels zoals parkieten en vinken zouden kleinere kooien moeten hebben, terwijl grotere vogels zoals papegaaien en ara’s grotere kooien nodig hebben.

Het is duidelijk dat grote vogels, zoals papegaaien en ara’s, meer ruimte nodig hebben dan kleinere kanaries en vinken, maar alle vogels hebben wat ruimte nodig om uit te rekken.

Een goede vuistregel is om uw vogel twee tot drie keer hun spanwijdte in de breedte te geven en voor de lengte drie keer de hoogte van kop tot staart.

Bepaalde vogels hebben verschillende kooien nodig. Sommige vogels zijn actiever dan andere en willen ruimte om te bewegen, terwijl sommige vogels zich niet op hun gemak voelen in de hele open ruimte. Lees ons artikel over het kiezen van de juiste gezelschapsvogel, voor meer informatie.

Een ding dat u in overweging moet nemen wanneer u een kooi koopt, is ervoor te zorgen dat de kooi niet van lood of zink is gemaakt, wat schadelijk kan zijn voor uw vogel. Oudere kooien werden van deze materialen gemaakt voordat fabrikanten op de hoogte waren van de gevaren.

Wij raden deze kooien aan voor solitaire vogels

Volgende kooien zijn te koop op bol.com (links openen in nieuw tabblad):

Accessoires voor vogelkooien

Uw vogelkooien moeten voldoende speelgoed en niveaus hebben zodat uw vogel zich kan vermaken.

Wanneer u uw vogelkooi uitkiest, moet u ervoor zorgen dat u er een kiest waar u na verloop van tijd accessoires kunt plaatsen.

Sommige items die populair zijn voor vogelspeelgoed zijn spiegels, bellen, schommels en ladders.

Net zoals honden, katten en zelfs mensen na een tijdje moe worden van speelgoed, kunnen ook vogels zich vervelen. Ze in- en uitschakelen is een goede manier om uw vogel blij en vermaakt te houden.

Voeg naast speelgoed wat zitstokken toe zodat je vogel een paar plekken heeft om rond te hangen. Zoek enkele zitstokken gemaakt van onbehandelde takken van vogelvriendelijke bomen, zoals wilg of hazelnoot.

Vogels houden van ongelijke takken omdat ze lichaamsbeweging mogelijk maken en nagels bijgesneden houden.

Als u advies nodig heeft om de zitstokken en speelgoed uit elkaar te houden, vraag het dan aan een medewerker van uw plaatselijke dierenwinkel.

Het is meestal een goed idee om ook uw voerbakjes samen met uw kooi te kopen om er zeker van te zijn dat deze compatibel is.

Maak het stevig

Je wilt dat je vogelkooi stevig is. Als je er een uitkiest, controleer dan of de draadstangen bestand zijn tegen de slijtage die je vogel erop zal aanbrengen.

Grote vogels, zoals ara’s en kaketoes, hebben zeer sterke kooien nodig omdat ze meer druk op de kooi uitoefenen. Metalen kooien zullen beter standhouden dan hun plastic tegenhangers.

Staafafstand is ook iets om in overweging te nemen. De ruimten mogen niet zo breed zijn dat de vogel erdoorheen kan glippen of vooruit kan komen of zijn voet ertussen kan bekneld raken.

Vogels zijn nieuwsgierige wezens, dus je wilt er zeker van zijn dat de kooi hen niet de kans biedt om hun voet of hoofd vast te klemmen tijdens een verkennend momentje. Hoewel u deuren kunt vinden die verticaal openen, is het aan te raden om een ​​neerklapbare of openzwaaiende kooideur te kiezen.

Hou het schoon

Het schoonhouden van uw vogelkooi is een van de belangrijkste verantwoordelijkheden van het bezitten van een vogel. Zoek een kooi die gemakkelijk schoon te maken is, met oppervlakken die u kunt afnemen en laden, bakken en roosters die u gemakkelijk kunt openen en verwijderen voor reiniging.

Veel kooien hebben een rooster aan de onderkant, zodat het afval van uw vogels erdoorheen valt en uw vogel niet rond stampt in zijn eigen vuil.

Als je een babyvogel koopt, is het slim om wat opvulling neer te leggen voor het geval ze vallen. Kranten en zachte handdoeken zijn voldoende.

Locatie, locatie, locatie

Als u zich afvraagt waar u uw vogelkooi in uw huis wilt plaatsen, overweeg dan een plek met voldoende verkeer zodat uw vogel niet eenzaam zal worden.

Zowel jij als je vogel willen met elkaar communiceren, dus het is niet altijd de beste keuze om de kooi in de slaapkamer of in de kelder te plaatsen als die zelden wordt betreden.

Hoewel een keuken veel volk en aandacht krijgt, moet u uw kooi hier niet plaatsen. Kookdampen en gas kunnen gevaarlijk zijn voor uw vogel.

Deel op facebook
Facebook
Deel op twitter
Twitter
Deel op pinterest
Pinterest
Deel op whatsapp
WhatsApp
nl_BENederlands (België)