huilende hond
huilende hond

Waarom huilen honden?

Waarom honden huilen dat is iets waarvoor we heel ver terug in de tijd moeten. Honden leefden vroeger veelal in het wild. Om de rest van de groep te laten weten waar ze waren huilden de honden. Het is ook een waarschuwing voor andere dieren om te laten weten dat die binnen het territorium van de hond komen. Het huilen van een hond is dus echt een oerinstinct.

Wat betekent het als een hond huilt?

Als honden begint te huilen dan vraagt het om aandacht. Eigenlijk is het dus hetzelfde als bij een kind. Begin maar te huilen en ik krijg aandacht. Of het nu negatief is of positief dat maakt niet uit. De aandacht is er dan in ieder geval wel!

Soms huilt een hond ook als die pijn heeft. Meestal klinkt dat gehuil wel anders. Het is dus goed om dit in de gaten te houden. Blijft de hond op die ‘rare’ manier huilen dan is het wel nodig om even langs de dierenarts te gaan.

Het kan ook zijn dat een hond begint te huilen wanneer er verlatingsangst is. Als die bijvoorbeeld alleen maar gebeurd wanneer jij niet thuis bent en een van de buren begint erover te klagen dan kan je ervan uit gaan dat het om verlatingsangst gaat.

Bij nervositeit kan het ook voorkomen dat een hond begint te huilen. Een van de situaties waarin dit kan gebeuren is als je bijvoorbeeld met het eten van de hond bezig bent. Dit doet de hond omdat die er niet zeker van is of dat jij je belofte wel nakomt en ook daadwerkelijk geeft. Het is dus ook wel een vertrouwenskwestie vanuit de hond gezien. 

Hoe voorkom je dat een hond huilt?

Als je te horen krijgt dat jouw hond elke keer zit te huilen wanneer jij niet thuis bent dan wil je daar natuurlijk dolgraag verandering in hebben. Je wilt je buren immers niet tot last zijn met jouw huisdier. Wat kan je eraan doen om het huilen te stoppen? Wanneer het gebeurd wanneer de hond alleen thuis is dan kan je het beste beginnen om weer van voor af aan te gaan beginnen met het trainen van de hond om alleen thuis te zijn. De hond moet weer leren dat je soms gewoon even weg bent maar dat je ook weer terugkomt. Begin met een korte periode van weg gaan. Ga desnoods alleen even de tuin uit voor een paar minuutjes. Je kunt dan meteen zelf horen of dat jouw hond stil blijft of dat hij het toch weer op een janken zet.

Een hond kan ook gaan meehuilen op bepaalde geluiden. Je kunt de hond dan afleiden door met hem te gaan spelen. Ga hem niet voeren elke keer wanneer hij begint te huilen. Je zou dan gedrag wat je liever niet ziet gaan belonen en dan werkt het tegendraads.

Begint een hond te huilen omdat het bijvoorbeeld een maatje mist waar hij of zij dagelijks mee speelt dan kan je erover denken om dagelijks op een vaste tijd met dat maatje af te spreken. De hond weet dan waar die aan toe is. Je kunt dan eigenlijk spreken van een hond die verliefd is en zijn of haar grote liefde gewoonweg mist.

Huilt een hond omdat hij iemand mist die is overleden dan zit de hond in een rouwproces. Niet alleen mensen rouwen maar ook dieren doen dat. Geef het dier dan ook de ruimte om te mogen en kunnen ruilen. Het moet natuurlijk wel binnen de perken blijven.

Verschil tussen huilen en blaffen bij honden

Er is een duidelijk verschil bij honden tussen huilen of blaffen. Ook de aanleiding waarom ze dat doen is vaak anders. Wanneer een hond blaft dan doet hij of zij dit om je ergens voor te waarschuwen. Bijvoorbeeld uit waakzaamheid. Het kan ook zijn dat een hond begint te blaffen omdat hij of zij zich niet veilig voelt en jou wil waarschuwen dat het hem of haar niet aanstaat en er mogelijk een volgende actie kan volgen vanuit de hond gezien.

Beloon de hond bij goed gedrag

Goed gedrag wordt beloond. Dat wordt bij kinderen op jonge leeftijd gedaan maar dit geld zeker ook bij dieren. Ben je weg geweest en jouw hond is stil geweest dan kan je hem of haar belonen door iets lekkers te geven. Op die manier gaat de hond goed gedrag koppelen aan iets lekkers en iets lekkers krijgen willen we natuurlijk allemaal wel. Dit zal voor jouw hond echt niet anders zijn.

Deel op facebook
Facebook
Deel op twitter
Twitter
Deel op pinterest
Pinterest
Deel op whatsapp
WhatsApp
nl_BENederlands (België)