Wat te doen bij de meest voorkomende ziektes van huisdieren
Wat te doen bij de meest voorkomende ziektes van huisdieren

Wat te doen bij de meest voorkomende ziektes van huisdieren

Wat te doen bij…?

Diarree

Altijd 12 uur vasten. Niet langer, want dan daalt de weerstand reeds door een negatieve energiebalans! Water met druivensuiker geven. Daarna kleine beetjes licht verteerbaar voer. Na 48 uur geen verbetering of zeer veel waterdunne ontlasting met zelfs bloed: naar de dierenarts! Denk altijd aan de parvo-prik! En Norit helpt niet!

Braken

Hond

Bij continu braken en met tegelijkertijd dikker worden van de buik: met spoed naar de dierenarts in verband met de kans op “maagkanteling”. In andere gevallen het eten en drinken weghalen tot zo[quote]n 12 uur maximaal. Daarna weer voorzichtig opnieuw proberen met licht verteerbaar voer. Indien weer opnieuw braakklachten: naar de dierenarts!

Kat

Deze braakt moeilijker dan de hond, gaat gepaard met een hoop misbaar, maar is daardoor niet ernstiger dan bij de hond. Integendeel: bijna 80 procent van de braakklachten van de kat is secundair aan een andere klacht: de schilferige, droge huid met korstjes of door haarballen. Behandeling van de huid doet dan ook wonderen! Wel opletten: katten eten soms een draadje, grasspriet, elastiekje, plasticzakje of worsteloodje op: dus altijd proberen uit te sluiten of dit gebeurd is.

Oogklachten

Een geheel toegeknepen oog: naar de dierenarts! Nat oog of pus uit oog: telkens met lauwwarm water (al of niet gekookt, dat maakt niet zoveel uit) schoonhouden in verband met inkoeken van de pus. Eventueel met wat olie de oogleden soepel houden. Na twee dagen niet vanzelf beter: naar de dierenarts. Oog uit de kas: door een beet of een klap kan het oog bij rassen met bolle ogen (pekingees) uit de kas schieten: spoed!
Direct afdekken om te voorkomen dat de hond eraan krabt. Nat houden met melk!

Oorklachten

Het oor stinkt. De dieren schudden met de kop, krabben en piepen: altijd naar de dierenarts, juist omdat u nooit goed in het oor kunt kijken. Let op kruipertjes (grasaartjes) in oor: zeer pijnlijk. Eventueel zolang wat lauwe slaolie in het oor. Een verwaarloosde oorinfectie kan tot een scheve kop leiden door middenoorontsteking of tot het ontstaan van een bloeding tussen de lagen van het oor waardoor een plotsling zeer pijnlijke dikke oorschelp ontstaat: de dierenarts moet dit onder narcose opereren. Bij jonge dieren zeer vaak oorklachten door nestinfectie met oormijt: besmettelijk, ook voor oude dieren. Deze mijten zijn alleen door de dierenarts te zien!

Huidklachten

Worden vaak chronisch met alle gevolgen van dien. Vaak wordt er namelijk veel te lang gewacht. Vlooienbestrijding is advies nummer een: 90% van alle huidklachten ontstaat door vlooien! Dus het gehele jaar bestrijden. “Frontline” is de eerste keus, alleen bij uw dierenarts te verkrijgen. En altijd naar de dierenarts voor behandeling. Nooit zelf modderen met dierenwinkelmiddeltjes.

Plots onzindelijk

Bij volwassen dieren bijna altijd blaasontsteking. Kan ook gepaard gaan met onzindelijkheid voor wat betreft de ontlasting. Bij reuen met bloedverlies uit de voorhuid is vaak de prostaat het probleem. Dieren met een blaasontsteking: alvast zout over het eten geven om ze zo meer te laten drinken. Zo spoelt de blaas als het ware schoon. Ook extra vitamine C geeft over het algemeen een beter blaasmilieu. De urine wordt zuurder: daar groeien bacteriën niet graag in. Bij katers met blaasklachten altijd de urine laten onderzoeken in verband met blaasgruis en een grotere kans op verstopping. Als een kater verstopt raakt, maar dat wordt niet opgemerkt, betekent dat zijn dood! Dus: naar de dierenarts ermee.

Kreupelheid

Kijk goed naar de zool en tussen de tenen: kruipertjes (grasaartjes) kunnen een klein gaatje prikken en naar binnen kruipen. Men ziet dan alleen een rood bultje. Alle andere kreupelheden: Aan de riem uitlaten: dus geen balspelen. Eventueel één paracetamol (500 mg voor een hond van 20 kg), maar als niet snel beter gaat, dan naar de dierenarts, zeker bij jonge honden!

Hoesten

Bijna altijd in eerste instantie een virusinfectie (natte ogen, droge hoest) welke gevolgd wordt door een bacteriële infectie: natte rochelhoest en soms pus in de ogen. Hoesten kan ook een gevolg zijn van een hartkwaal, dus altijd naar de dierenarts ermee. Laat uw katten jaarlijks enten tegen niesziekte en kattenziekte en uw hond tegen de kennelhoest. Niezen Komt niet zo heel vaak voor bij honden, iets meer bij katten door de niesziektevirussen. Eventueel ook doordat een kat in de zomer gras eet en een grasspriet vanuit de keel in de neusgang krijgt: bij ’s zomers niezen, dus ook even in de bek laten kijken!

Abcessen

Voor uw gevoel plots ontstane diktes of plots “bloedende” gaten in de huid. Meestal aan de kop, ook wel aan de poten of de staart. Zijn tegen de tijd dat u het ziet ongeveer een week oud. Ontstaan door vechten: een beet of een nagel deponeert wat bacteriën onder de huid, alwaar ze gaan ontwikkelen tot een met pus gevulde holte. De katten kunnen er soms ook algemeen ziek van zijn met koorts. De dierenarts opent het abces meestal onder narcose en spoelt het schoon. Met een dag of 5 zie je er bijna niets meer van!

Hersenverschijnselen

Hoe eng het ook lijkt: een hond of kat die plots het bewustzijn verliest, gaat schuimbekken en zijn urine plots laat lopen en niet aanspreekbaar meer is, met soms spiertrekkingen: dit is zelden tot nooit spoed! Het is 9 van de tien keer een epileptische aanval. Het gaat dan ook meestal na een kwartiertje maximaal helemaal over en uw dier doet alsof er nooit iets gebeurd is. Soms zijn ze nog een beetje sloom, maar ook dat verdwijnt snel. Nooit met zo’n dier naar de dierenarts rennen, want daar aangekomen is het meestal al weer over. Het dier de ruimte geven en zorgen dat het zich niet kan bezeren.
Bij toevallen die vaker dan 1x per maand terugkomen geven we anti-epileptica. Overleg wel altijd op een spreekuur met de dierenarts en laat eventueel naar het hart luisteren om flauwte door hartklachten (dat kan op een toeval lijken) uit te sluiten.

Algemeen Advies

  • 4 x per jaar ontwormen
  • 2x per jaar gebitscontrole
  • 1x per jaar vaccineren
  • het hele jaar door vlooienbestrijding
  • 1x per jaar urineonderzoek.
Deel op facebook
Facebook
Deel op twitter
Twitter
Deel op pinterest
Pinterest
Deel op whatsapp
WhatsApp
nl_BENederlands (België)