Wat te doen bij kropontsteking bij babyvogels
Wat te doen bij kropontsteking bij babyvogels

Wat te doen bij kropontsteking bij babyvogels?

Een van de meest voorkomende problemen bij het sturen van een babyvogel naar de dierenarts is een aandoening die ‘zure krop’ wordt genoemd. Zure krop is eigenlijk “krop-stasis”, een aandoening waarbij de baby een krop – of slokdarm – vol met handvoeding heeft die slecht is geworden.

De term “zure krop” beschrijft de toestand van de inhoud van de krop, maar het is zelden een ziekte op zich. In de overgrote meerderheid van de gevallen is het eigenlijk een symptoom van een andere ziekte.

Het gevaar van kropontsteking komt van het bedorven voedsel zelf. Net zoals elk ander soort voedsel bederft als het te lang in een warme kamer wordt bewaard, zo zal onverteerde babyvoeding gifstoffen en bacteriën verzamelen – en het leven van de vogel bedreigen.

Kropontsteking is een aandoening waarbij de krop helemaal niet meer functioneert. Met andere woorden, de krop stopt met legen.

Een eigenaar zal de baby benaderen voor een geplande voeding en zien dat het meeste of al het voedsel van de vorige voeding er nog is. Het is belangrijk om hier te vermelden dat u nooit extra voeding mag geven aan een baby die nog een volle krop heeft.

Het is belangrijk als je een kuiken met de hand grootbrengt, dat je precies weet hoeveel en hoe vaak je moet voeden.

Kropontsteking is een noodsituatie en u moet onmiddellijk uw dierenarts bellen.

Behandeling

Dus, hoe behandelt een dierenarts de aandoening? Om de patiënt te stabiliseren, moet het bedorven voedsel zo snel mogelijk worden verwijderd. Bij de meeste patiënten kan de voeding worden verwijderd via een orale voedingssonde. Afhankelijk van de deeltjesgrootte van de babyvoeding kan een standaard rood rubber of een metalen vultrechter met een bolletje in het gewas worden gebracht. De gewasinhoud kan vervolgens worden afgezogen.

Soms zal de arts de bedorven voeding echter moeten verdunnen door warm water of door elektrolytoplossingen in de krop te brengen voordat het voer wordt verwijderd. De krop wordt vervolgens voorzichtig gemasseerd en de inhoud wordt opgezogen. Het is belangrijk om tijdens het afzuigen de buis in de krop te palperen om te voorkomen dat de kropwand tegen het uiteinde van de vultrechter aanzuigt. Zodra de krop redelijk leeg is, moet het worden gespoeld door het herhaaldelijk te vullen met een warme uitgebalanceerde elektrolytoplossing, het gewas te masseren en de inhoud ervan te mengen en de vloeistof op te zuigen tot het helder is.

Uitdroging is een probleem

De overgrote meerderheid van de baby’s die worden verzorgd voor kropontsteking, zal matig tot ernstig uitgedroogd zijn. Het gebrek aan vochtopname door de niet werkende krop in combinatie met de aanhoudende hoge vochtverliezen die gepaard gaan met veel kinderziekten, resulteert in vochttekorten die levensbedreigend kunnen zijn. Dus als de krop eenmaal is geleegd, zal de dierenarts zorgen voor de vloeistofbehoefte van de patiënt, meestal intraveneus vocht toedienen.

Baby’s die niet volledig bevederd zijn, hebben vaak een omgevingstemperatuur van 29 tot 32 graden nodig. Degenen die ziek zijn, kunnen minder thermoreguleren. Uw dierenarts moet dus extra voorzichtig zijn om ervoor te zorgen dat ziekenhuispatiënten warm worden gehouden. Een hoge luchtvochtigheid moet ook worden gehandhaafd om te voorkomen dat het bijdraagt ​​aan uitdroging.

Wat medicijnen betreft, moet de bacteriële overgroei in de krop en de rest van het maagdarmstelsel worden aangepakt. Hoewel antischimmelmiddelen uiteindelijk nuttig kunnen zijn, zijn antibacteriële middelen veel dringender nodig.

Zodra eerste hulp is verleend, moet uw dierenarts een gedetailleerd lichamelijk onderzoek uitvoeren en geschikte monsters verzamelen voor een grondige diagnostische evaluatie.

Onthoud dat kropontsteking een symptoom is, geen ziekte, dus het onderliggende probleem moet worden geïdentificeerd en opgelost als de baby wil gedijen.

Deel op facebook
Facebook
Deel op twitter
Twitter
Deel op pinterest
Pinterest
Deel op whatsapp
WhatsApp
nl_BENederlands (België)