Speelgoed vogels zo maak je zelf een karton speelgoed voor parkieten tutorial gids goedkoop speelgoed
Speelgoed vogels zo maak je zelf een karton speelgoed voor parkieten tutorial gids goedkoop speelgoed

Zo maak je zelf een leuk speeltje uit karton voor je vogels

Omdat het bijzonder intelligente dieren zijn, is het belangrijk dat vogels voldoende mentale stimulatie krijgen.

Dat zal helpen voorkomen dat ze zich vervelen, depressief en destructief worden. We schreven eerder al over hoe je jouw parkiet slecht gedrag kan afleren, maar voorkomen blijft beter dan genezen. De gemakkelijkste manier om aan deze behoefte te voldoen, is door uw huisdier te voorzien van voldoende veilig speelgoed.

Omdat de speeltjes bij vogels vaak moeten vervangen worden en omdat hun speelgoed vaak versnipperd, gebroken of anderszins verscheurd wordt, kan het helpen om een ​​paar extra’s bij de hand te hebben.

Een creatieve manier om je vogel leuk speelgoed te geven, is door ze zelf thuis te maken. Kartonnen speelgoed is schoon, niet-giftig, makkelijk te vervangen en leuk, wat het allemaal geweldig maakt voor zowel vogels als eigenaren. Om eenvoudig speelgoed voor je vogel te maken, moet je de benodigde materialen verzamelen:

Wat je nodig hebt

 • Een of twee kartonnen papieren handdoekhulzen
 • Kleurstof voor voedingsmiddelen
 • Een schone nieuwe penseel (elke maat)
 • Schaar
 • Vier kleine bakjes voor kleurstof
 • Twee kopjes koud water
 • Krant

Uitrusting / gereedschap

 • Een schone nieuwe penseel (elke maat)
 • Schaar
 • Vier kleine bakjes voor kleurstof

Materialen

 • Een of twee kartonnen papieren handdoekhulzen
 • Kleurstof voor voedingsmiddelen
 • Twee kopjes koud water
 • Krant

Instructies voor het zelf maken van het vogelspeeltje

Zodra uw benodigdheden zijn verzameld, spreidt u de krant uit over uw werkruimte om eventuele oppervlakken tegen de kleurstof te beschermen.

Bereid de kleurstof voor

Zodra uw werkruimte vrij is en bedekt is met krantenpapier, moet u beginnen met het bereiden van de kleurstof die u gaat gebruiken om het karton te kleuren. Begin met het toevoegen van 1/2 kopje water aan elk van de vier containers. Voeg vervolgens in elke beker 30 tot 45 druppels voedselkleurstof toe, zodat de kleurstof erg donker is. Omdat karton bruin is in plaats van wit, moet de kleurstof erg donker zijn, zodat deze zichtbaar blijft zodra de tube droog is.

hoe goedkoop vogelspeelgoed parkieten kanaries zelf maken tutorial gids karton verven met voedingskleurstof

Verf de kleuren op de buis

Nadat de kleuren zijn gemengd, gebruikt u een verfkwast om de kleurstof op de kartonnen buis te schilderen. Zorg ervoor dat u een nieuwe, schone penseel gebruikt. Kwasten die eerder zijn gebruikt, kunnen resten bevatten van mogelijk giftige verf, waardoor uw vogel ziek kan worden als hij ze inslikt. Gebruik een rijgbeweging om de kleurstof op de tube over te brengen en zorg ervoor dat het karton volledig met kleur doordrenkt is om een ​​helder resultaat te krijgen als het eenmaal droog is. Maak je geen zorgen als de kleuren zich vermengen of samenvloeien. Dit kan een mooi speels effect creëren waar veel vogels van genieten!

Zet de buis rechtop om te drogen

Als u klaar bent met het kleuren van de tubes, plaatst u ze rechtop op een veilige plaats om een ​​nacht te laten drogen. Zorg ervoor dat de buizen helemaal droog zijn voordat u ze probeert door te snijden. De natte buizen zijn erg dun en kwetsbaar en kunnen uit elkaar vallen als ze niet goed drogen. Als je niet kunt wachten om je vogel te verrassen, is het mogelijk om het droogproces te versnellen door een haardroger op een lage stand te gebruiken. Zorg ervoor dat u hierbij over de krant heen werkt, omdat de kracht van de droger soms druppels verf laat vliegen!

Snijd de buis

Nadat de buis droog is, gebruikt u een schaar om spiralen, ringen en andere vormen uit het karton te knippen. Wees niet bang om creatief aan de slag te gaan met dit project. Er zijn eindeloze aanpassingen die u aan dit speelgoed kunt aanbrengen met items die in huis rondslingeren.

Als je bijvoorbeeld wat touw bij de hand hebt, probeer dan een paar kartonnen ringen aan elkaar te rijgen om een ​​ketting te maken. Als je een paar grote knopen hebt, bevestig ze dan aan een kartonnen ring om een ​​interessant speeltje voor je vogel te maken. Wanneer je de vormen, ringen en spiralen uit de buis snijdt, zorg er dan voor dat je de delen van de buis met ringen lijm weggooit, zodat je vogel het niet opeet! Hoewel de meeste lijm wordt weggespoeld tijdens het schilderen, kan de hoeveelheid die overblijft giftig zijn als deze wordt ingeslikt. Denk eraan om deze delen van de buis uit te snijden en ze niet aan je vogel aan te bieden.

Verras je vogel met het nieuwe speeltje!

Als je de buizen in vormen hebt gesneden die je mooi vindt, geef het speelgoed dan aan je vogel. Sommige vogels zijn in het begin misschien ongerust over de nieuwe voorwerpen – als dit gebeurt, plaatst u het speelgoed gewoon in de buurt van zijn kooi totdat hij zeker weet dat ze geen bedreiging vormen.

Als je de buizen in spiralen en ringen hebt gesneden, is het leuk om ze om de spijlen van de kooi van je vogel te halen. Je huisdier zal een hoop entertainment hebben wanneer hij probeert uit te vinden hoe hij ze eraf kan krijgen, en als hij dat eenmaal doet, zal hij een leuke kleurrijke prijs hebben die hij kan versnipperen en mee spelen.

Onthoud dat dit speelgoed bedoeld is als wegwerpvermaak voor de korte termijn voor uw vogel. Laat ze nooit langer dan 24 uur in de kooi van uw vogel liggen. De kans bestaat dat er bacteriën op het karton kunnen groeien, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen bij uw huisdier. Houd de speeltijd veilig door dit speelgoed te verwijderen na een dag vol plezier.

Er zijn geen goede of foute manieren om dit project te voltooien, zolang jij en je vogel het naar je zin hebben. Wees creatief en probeer verschillende technieken. Het zal je misschien verbazen dat je vogel de voorkeur geeft aan je zelfgemaakte creaties boven gekocht speelgoed. Veel plezier!

Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Dan bevelen we onderstaande speeltjes voor vogels aan:

Deel op facebook
Facebook
Deel op twitter
Twitter
Deel op pinterest
Pinterest
Deel op whatsapp
WhatsApp
nl_BENederlands (België)