Een valkparkiet kiezen – Wat moet je weten?

Valkparkieten, met hun lieve karakter, zachte stemmen en gracieus uiterlijk, zijn ideale huisdieren voor mensen van alle leeftijden. Deze vogels worden al meer dan 100 jaar gedomesticeerd. Ze zijn gedurende vele generaties zorgvuldig geselecteerd op eigenschappen die ze tot uitzonderlijke gezelschapsdieren maken. Ze hebben een ideale maat voor een gezelschapsvogel: 28 tot 30 cm lang.

Ze kunnen worden opgeleid om met zachte, piepende stemmen te spreken, maar hun belangrijkste vocale talent is fluiten en ze leren snel deuntjes na te bootsen. Mannetjes hebben een liefdeslied dat ze zingen terwijl ze een schuifelende dans doen om hun gekozen kip te winnen.

Hoewel ze vaak worden gezien als miniatuurkaketoes, zijn valkparkieten eigenlijk de enige vertegenwoordiger van een bepaald geslacht. Ze zijn wijd verspreid in heel Australië en worden vaak aangetroffen in grote groepen, meestal in droge en semi-aride gebieden. Ze zijn nomadisch en seizoensgebonden, na regen en de beschikbaarheid van voedsel in koppels van maximaal 1000 vogels en voeden zich voornamelijk met gras en boomzaden; af en toe met insecten.

Valkparkieten, bekend onder de wetenschappelijke naam Nymphicus hollandicus, zijn makkelijk verkrijgbaar en zijn meestal bescheiden geprijsd – ongeveer € 30 – hoewel sommige kleurmutaties behoorlijk duur kunnen zijn.

Valkparkieten leven af ​​en toe tot 20 jaar, maar de typische levensduur is rond de 15.

Uiterlijk

Let er bij het kopen van een valkparkiet op dat je een jonge vogel koopt. Ze hebben donkere, bijna zwarte ogen, maar de oogkleur van normale volwassenen is ook donkerbruin. Bij jonge vogels zal de oranje wangvlek minder prominent zijn en zijn ze meestal iets kleiner dan bij volgroeide vogels.

De wilde soort grijze valkparkiet is een slanke, elegante vogel met een statige houding, een rechtopstaande kuif – die nog hoger wordt opgetild als de vogel alert is – en een lange, taps toelopende staart.

Ze zijn zacht, poederachtig grijs. Beide geslachten hebben een ronde oranje oorvlek, maar mannetjes hebben ook een grote felgele wangvlek met een witte rand die het gezicht bedekt en zich uitstrekt tot in de top. Beide geslachten hebben ook een witte vleugelbalk die tijdens de vlucht zichtbaar is. De snavel is grijs en de ogen zijn bruin.

Kleurvariëteiten

 • Lutino. Een overwegend witte vogel met een felgele zweem. Deze mutatie behoudt de oranje wangvlek van het wildgrijze type en heeft zwarte ogen. Lutino’s hebben vaak een erfelijke kale plek. Ze zijn ook vatbaar voor nachtangst en leververvetting.
 • Albino. Een echte albino is helemaal wit en heeft rode ogen. Deze vogels zijn over het algemeen minder winterhard dan grijze valkparkieten. Om nakomelingen sterk te houden, mogen albino’s niet samen worden gekweekt.
 • Kaneel. De lichaamskleur is een zachte kaneelkleur, maar verder is de vogel grijs gekleurd. Een soortgelijke mutatie genaamd braak is een lichtere beige kleur; deze vogels hebben, net als albino’s, rode ogen.
 • Wit gezicht. Deze mutatie heeft de gele en oranje kleur op het gezicht verloren, evenals de gelige zweem van de lichaamsveren.
 • Bonte. Bonte valkparkieten hebben pigmentatie verloren in vlekken die over het lichaam verspreid zijn.
 • Parel. De verborgen veren van de vleugels hebben elk een vlek waardoor het lijkt alsof de vogel gespot is. Beide geslachten zullen worden gezien als juvenielen, maar mannetjes zullen op normale grijzen lijken nadat ze in hun volwassen verenkleed zijn verveeld.
Een valkparkiet kiezen - Wat moet je weten - valkparkiet informatie voeding kooi kweken

Uiterlijke verzorging

Valkparkieten zijn bekwame vliegers en hebben meer veren nodig dan vogels met een zwaarder lichaam. Knip alle primaire veren (buiten 10 slagpennen) en twee tot drie secundaire slagpennen (10 slagpennen die zich het dichtst bij het lichaam bevinden). Knip de binnenste secundaire veren niet af die het dichtst bij het lichaam zitten. Voor het beste resultaat moeten beide vleugels gelijkmatig worden afgeknipt.

Veel mensen houden hun vogel op volle vlucht; Als u ervoor kiest om dit te doen, houd dan rekening met de mogelijkheid van ongelukken (vaak geassocieerd met plafondventilatoren, potten op de kachel, enz.) en ontsnappingen.

Valkparkieten hebben speciale veren, poeders genoemd, die een poeder produceren dat de veren reinigt. Dit kan een probleem zijn voor mensen met allergieën. Het regelmatig baden van de vogel zal helpen om het onder controle te houden. De vogels genieten van baden en moeten twee keer per week worden gebaad om een ​​uitstekend verenkleed te behouden.

Overwoekerde nagels kunnen gevaarlijk zijn; clip ze met een vingernageltang, let op de ader in de nagel. De nagels van de meeste valkparkieten zijn wit en de ader is gemakkelijk te zien.

Voeding

Valkparkieten kunnen alleen van een zaaddieet leven, maar zullen uiteindelijk voedingstekorten ontwikkelen, vooral als ze fokken. Het voeren van alleen een gepelleteerd dieet aan valkparkieten resulteert vaak in nierproblemen naarmate de vogel ouder wordt.

De beste manier om valkparkieten te voeren, is door een gepelleteerd voer gemaakt voor valkparkieten, half en half, te mengen met een goed schoon valkparkietzaadmengsel, dat relatief weinig zonnebloem bevat.

Valkparkieten zijn terughoudend om nieuw voedsel te accepteren en zullen weinig fruit en groenten accepteren. Ze genieten meestal van volkorenbrood, geraspte wortelen, gekookte eieren en geraspte groenten, en deze items zijn een uitstekende aanvulling voor broedvogels.

Ze eten vaak appels en zijn dol op broccoli. Broccoli mag echter niet dagelijks worden gevoerd vanwege het oxaalzuurgehalte, dat kan leiden tot nier- en calciumstofwisselingsproblemen.

Grit mag niet worden aangeboden. Vitaminen en mineralen moeten worden aangevuld als meer dan 50 procent van het dieet uit zaad bestaat.

Huisvesting

Valkparkieten moeten voldoende bewegingsruimte krijgen. De kooigrootte moet minimaal 50 tot 65 cm breed zijn. Ze moeten minstens twee zitstokken hebben die ver genoeg uit elkaar staan ​​om ertussen te springen of te vliegen. Natuurlijke takken zijn ideale zitstokken en kauwmateriaal.

Gebruik geen zitstokhoezen van ruw papier, deze zijn erg pijnlijk voor de voeten. Een kleine touwstok is ook leuk. Er moet speelgoed worden geleverd om de valkparkiet bezig te houden.

De kooi moet zo worden geplaatst dat hij niet direct onder een airconditioningopening of in direct zonlicht staat, maar in een deel van het huis waar veel activiteit is.

Valkparkieten zijn erg sociaal en staan ​​graag in het middelpunt van de belangstelling.

Als u uw valkparkiet in de keuken bewaart, moet u zich altijd bewust zijn van de gevaren van teflonvergiftiging (door oververhitting), schoonmaakchemicaliën en ovenreinigers.

Fokken

Valkparkieten kunnen broeden als ze 1.5 jaar oud zijn. Ze zullen bijna het hele jaar door broeden, maar moeten rusten zodat ze niet uitgeput raken. Als ze buiten worden gekweekt, moeten ze in de zomer rusten, omdat de kuikens de hitte niet goed verdragen en gezondheidsproblemen zullen krijgen, vooral de zwakkere mutaties.

De kip kan drie tot acht eieren leggen, maar meestal vier tot vijf. Incubatieperiode is 21 dagen.

Beide ouders zorgen voor de jongen en zijn klaar om te vluchten als ze 6 weken oud zijn.

Als u meerdere paren heeft, kunt u de last voor een enkele kip verminderen door eieren of kuikens tussen nesten te verplaatsen. Het is het beste om een ​​kip slechts vier kuikens te laten grootbrengen. Kuikens vliegen uit na 4 tot 5 weken en blijven, indien toegestaan, nog een maand bij de ouders. Als ze met de hand worden gevoerd, spenen kuikens na 6 tot 7 weken.

Als u ervoor kiest uw kuikens met de hand te voeren, kunt u ze het beste bij de ouders achterlaten tot ze ongeveer 3 weken oud zijn. Op die leeftijd kunnen ze drie tot vier keer per dag handopfokvoeding krijgen. Meer informatie over het met de hand opvoeden van babyvogels.

Veel voorkomende ziekten en aandoeningen

Cockatiels zijn relatief gezonde vogels, maar zijn vatbaar voor het volgende:

 • Psittacose of papegaaienkoorts
 • Polyoma-virus
 • Psittacine snavel- en veerziekte
 • Protozoal
 • Leverziekte
 • Bacteriële infecties
 • Bordetella avium
 • Gist
 • Interne parasieten
 • Overmatig leggen van eieren
 • Calciumtekort
 • Traumatische ongevallen en accidentele vergiftigingen

Meer over de valkparkiet op Wikipedia (Engels)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp