Een zonparkiet kiezen – Wat moet je weten

De kleurrijke zonneconure (Aratinga solstitialis/zonparkiet) is niet genoemd naar de zon, maar naar de zonsondergang. Deze gouden schoonheden worden beschouwd als de mooiste van alle soorten en zijn uitstekende huisdieren. De zonneconure komt voor aan de noordoostkust van Zuid-Amerika.

Ze zijn ongeveer 30 centimeter lang, inclusief hun lange staart. Hun lichaamsbouw is slank en hun veren zijn heldere, iriserende tinten oranje, blauw, geel en groen in combinatie over bijna elk deel van hun lichaam.

Zonparkieten zijn leergierig en speels, actief, pittig en nieuwsgierig. Ze spelen graag met speelgoed en zijn vermakelijk als ze springen, schommelen en een geweldige tijd hebben. Zonneparkieten zijn actieve klimmers en hangen vaak met één voet aan de bovenkant van de kooi terwijl ze heen en weer zwaaien.

Zonneconures zijn vriendelijk en vinden het heerlijk om door hun baasjes geknuffeld en gehanteerd te worden. Tamme, met de hand gevoede zonneparkieten zijn toegewijd aan hun baasjes en staan ​​bekend als de ‘bewakers’ van het huis van hun mensen. Ze stoppen vaak met hun activiteit om aandachtig te luisteren als ze enig geluid horen, en zijn behoorlijk bedreven in het informeren van hun eigenaren over vermeende ‘indringers’.

Zonparkieten kunnen soms een paar woorden duidelijk leren spreken, maar hun spreekvaardigheid is beperkt. Hun natuurlijke roep is typisch luid en rauw, maar met de hand opvoedde zonneparkieten leren vaak niet de schreeuw die geassocieerd wordt met de zonparkietenfamilie.

De meeste soorten worden 15 tot 35 jaar oud.

Huisvesting

Conures doen het het beste in een grote kooi van 50 bij 50 bij 90 cm. Conures zijn actieve en speelse vogels die ruimte nodig hebben om erin rond te klauteren. De kooi moet groot genoeg zijn zodat uw vogel zijn vleugels kan spreiden zonder een muur of het dak aan te raken.

Voorbeelden van ideale kooien

Producten van bol.com

Er moeten ten minste twee zitstokken in de kooi zijn: één hoog voor nachtrust en één bij de voer- en waterbekers. Zitstokken moeten verschillende vormen en diktes hebben en schoon worden gehouden. Misschien wilt u er een bij de deur plaatsen, zodat uw huisdier gemakkelijk zelfstandig de deur uit kan. Plaats zitstokken niet direct boven voedsel of water.

Parkieten houden ervan om te spelen en kunnen zich snel vervelen als ze niets hebben om ze te amuseren, dus zorg voor ten minste drie speeltjes en wissel ze vaak om, zodat ze uw huisdier meer vermaken. Ze houden van houten speelgoed waar ze op kunnen kauwen en kunnen een houten speelgoed binnen een paar uur aan flarden krijgen. Ze genieten van stukjes balsahout, schone ijslolly-achtige knutselstokjes, tissuedozen, papieren handdoekkernen en korte stukjes geknoopt touw om los te maken. Ze houden ook van schommels, ringen en lange plastic kettingen om aan te zwaaien, en bellen om te luiden – hoe luider hoe beter.

Je parkiet zal ook een grote speelstandaard waarderen, wederom uitgerust met veel speelgoed. Deze kunnen worden gekocht of u kunt er zelf een maken met deuvelstangen en een plank. En vergeet niet uw huisdier elke dag mee te nemen om te spelen.

Voeding

Conures zijn niet kieskeurig over hun voedsel, maar omdat ze erg nieuwsgierig en speels zijn, houden ze van een gevarieerd dieet, dat voornamelijk bestaat uit noten, zaden, fruit en groenten, en een commercieel bereid gepelleteerd dieet. Voedsel moet ook een grote verscheidenheid aan vormen, maten, kleuren en texturen bieden. Pellets met verschillende vormen en kleuren hebben vaak de voorkeur boven gewone pellets. Conures zijn vatbaar voor conure bloeding syndroom, waarvan wordt gedacht dat het wordt veroorzaakt door een tekort aan vitamine K (te vinden in voedingsmiddelen zoals broccoli).

Zonparkieten genieten ook van extra lekkernijen zoals versnipperd vlees of pasta, hardgekookt ei, pindakaas, taugé en gescheurd brood dat is bevochtigd met vruchtensappen. Alles wat je eet is redelijk goed voor je papegaaiachtigen, behalve zout, boter en avocado, die giftig zijn voor vogels. Zorg ervoor dat u bederfelijk voedsel na een paar uur verwijdert, zodat het niet gaat rotten.

Vogels die niet genoeg calcium krijgen, krijgen zachte botten en vrouwtjes met calciumgebrek kunnen doodgaan als ze eieren proberen te leggen. Calcium is een noodzaak en u kunt dit aanbieden in de vorm van een cuttlebone of calciumblok. Als je papegaaiachtige hier niet aan voldoet, kun je het zachte oppervlak van de cuttlebone elke dag met een mes over de schaal met voer schrapen.

Uiterlijke verzorging

In het wild baden papegaaien door hun vleugels open te houden om de regendruppels op te vangen. Door te baden blijven de veren glanzend en mooi. U kunt uw zonneconure besproeien met warm water uit een vernevelingsfles. Uw huisdier vindt het misschien leuk om een ​​compleet bad te nemen en zal in een schaal met warm water stappen en met zijn snavel water over zijn lichaam gooien.

Conures zijn nieuwsgierige vogels die genoeg problemen krijgen als ze * niet * kunnen vliegen, laat staan ​​als ze kunnen. Houd daarom voor hun veiligheid hun vleugels te allen tijde geknipt. Houd de nagels ook geknipt. Nagels die te lang zijn, kunnen vast komen te zitten en breken. Laat uw dierenarts u tonen hoe.

Je zonparkiet heeft iets moeilijks nodig om op te kauwen om de snavel te verslijten, anders zal het uiteindelijk overwoekerd raken en het eten moeilijk maken. Cuttlebones en minerale gesteenten werken goed.

Een zonparkiet kiezen - informatie zonparkiet zonneconure voeding kooi verzorging

Zorg

Conures zijn redelijk gemakkelijk te verzorgen. Maak de kooi en de voer- en waterbak vaak schoon. Veel soorten houden ervan om hun pellets en ander voedsel in hun waterschaal te dopen voordat ze eten, wat meestal een erg vuile waterschaal betekent.

Probeer de waterschaal naar de andere kant van de kooi te verplaatsen, en als dat niet werkt, verander het dan naar een waterfles.

Fokken

Zonparkieten zijn fysiek in staat om zich voort te planten en jong te houden op de leeftijd van 2 jaar, hoewel hun eerste legsel vaak onvruchtbaar is.

Ze doen het goed in een grote kooi, hoewel sommige fokkers de voorkeur geven aan een grote vlucht. Een nestkast moet 30 x 30 x 30 cm zijn en kan zowel binnen als buiten de kooi worden geplaatst.

De nestkast moet aan de binnenkant worden bedraad om te voorkomen dat de papegaai door het hout kauwt, en er moet een deur of deksel in de bak worden ingebouwd voor het geval de eieren of kuikens moeten worden verwijderd.

Als de vogels zich eenmaal aan hun omgeving hebben aangepast, zullen ze waarschijnlijk jarenlang continu broeden. Ze moeten goed gevoed en gezond zijn, en hun omgeving moet schoon zijn. De ouders moeten voer krijgen dat verrijkt is met calcium en mineralensupplementen, zoals tarwebrood gedrenkt in melk, vitamines en alfalfablokjes.

Koppelingen bestaan ​​meestal uit 4 tot 5 eieren, met een normale incubatietijd van 23 dagen. Baby’s vluchten meestal zonder problemen rond de leeftijd van 50 dagen. De haan zit meestal op of bij de nestkast, maar neemt niet deel aan de incubatie, hoewel hij de kuikens voedt na het uitkomen.

Een paar dagen voordat de eieren uitkomen, gaat de kip baden, dus de luchtvochtigheid moet hoog worden gehouden. Binnenkort pikt het kuiken in de schaal met een eitand, die er later af valt. De schaal wordt weggegooid of opgegeten door de ouders.

Kuikens moeten binnen 12 uur na het uitkomen warm worden gehouden en gevoerd, anders gaan ze dood. Sommige ouders voeren alleen die kuikens die er sterk en levendig uitzien, dus als een kuiken verwaarloosd, koud of hongerig lijkt, moet het worden weggenomen en in een broedbak worden geplaatst.

Veel voorkomende ziekten en aandoeningen

Conures zijn relatief gezonde vogels, maar zijn vatbaar voor het volgende:

  • Conure bloeden syndroom
  • Aspergillose
  • De ziekte van Pacheco
  • Psittacosis
  • Proventriculaire dilatatieziekte
  • Psittacine snavel- en veerziekte

Meer informatie kan je nalezen op Wikipedia.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp