Ga je best naar de hondenschool? Natuurlijk!

Een hondenschool is een instituut (een vereniging of een onderneming) waar les wordt gegeven aan groepen hondeneigenaren met hun hond. Er zijn meerdere redenen om met je hond naar een hondenschool te gaan.

  • Je hebt een puppy en wilt deze goed socialiseren.
  • Je hebt een hond en wilt gehoorzaamheidslessen volgen.
  • Je wilt in groepsverband activiteiten ondernemen met jouw hond.

Welke hondenschool past bij mij?

Op een hondenschool wordt in de regel in groepsverband lesgegeven maar soms is priveles ook mogelijk. Het niveau van de instructeurs is wisselend. Er zijn hondenscholen die alleen maar gediplomeerde instructeurs rond hebben lopen maar er zijn ook hondenscholen die gebruikmaken van ongeschoolde krachten.

Een hondenschool heeft meestal een puppycursus en minstens één gehoorzaamheidstraining. Daarnaast wordt er op sommige hondenscholen ook lesgegeven in hondensporten zoals behendigheid (in diverse vormen), doggydancing, flyball, dog frisbee, speuren, pakwerk, etc.

Er is geen keurmerk voor hondenscholen en dus mag iedereen zonder meer een hondenschool opstarten. Dat maakt het soms voor de beginnende cursist niet erg makkelijk. Hoe kun je het kaf van het koren scheiden en wat past bij jou en jouw hond?

Gespecialiseerde hondenscholen

Er zijn ook hondenscholen die met een bepaald doel basisgehoorzaamheid geven of alleen voor bepaalde rassen. Denk daarbij aan de training van gebruikshonden (KNPV) of hondenscholen voor alleen retrievers waar later jachttraining mee gedaan gaat worden.

Sommige rasverenigingen hebben zelf hondenscholen (VDH) of honden worden verplicht bij een bepaalde hondenschool te trainen in verband met hun toekomstige taak (blindengeleidehonden).

De hondenschool: voor elk wat wils

Welke hondenschool je ook kiest, kies er eentje. Ga erheen. Je leert enorm veel en soms ook juist wat je NIET moet doen. Het zorgt ervoor dat jouw hond leert in een omgeving te zijn met nog meer honden en hoe hij zich daarbij moet gedragen.

Zelf doe je soms hele leuke contacten op die kunnen uitgroeien tot vriendschappen voor het leven of een gezellig wandelmaatje. Hoe dan ook, de hondenschool heeft een educatieve en sociale functie zowel voor hond als baas.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp