Het beste dieet en voedingssoorten voor cavias

Het beste dieet/voedingssoorten voor cavia’s

Leestijd: 3 minuten.

Vitamine C

Vitamine C is van het grootste belang voor cavia’s, omdat ze niet in staat zijn om hun eigen te maken (net als mensen). Zonder voldoende vitamine C in hun voeding kunnen cavia’s erg ziek worden met scheurbuik. De benodigde hoeveelheid vitamine C varieert enigszins afhankelijk van de gebruikte referentiebron, maar de meeste cavia’s hebben waarschijnlijk ongeveer 10-30 mg / dag nodig. Zwangere, zogende, jonge en zieke cavia’s hebben meer nodig.

Als je een goede selectie groenten met veel vitamine C voedt, samen met een goede, verse cavia-pellet, kun je waarschijnlijk voorzien in de vitamine C-behoeften van de gemiddelde cavia.

Aan veel cavia-pellets is vitamine C toegevoegd, maar helaas is vitamine C vrij onstabiel en zal het na verloop van tijd afbreken. Door de pellets op een koele, donkere plaats te bewaren, blijft de vitamine C behouden. Je kunt ook pellets krijgen met een gestabiliseerde vorm van vitamine C.

De beste manier om extra vitamine C aan te vullen, is door vitamine C-tabletten te gebruiken. U kunt vitamine C-tabletten speciaal voor cavia’s kopen of gebruik kauwtabletten voor mensen van 100 mg (let op: zorg ervoor dat u alleen vitamine C en geen multivitamine-formule gebruikt). Een kwart van een tablet van 100 mg per dag is een aanbevolen dosis voor de meeste volwassen cavia’s. De cavia-tabletten zijn 50 mg, maar aangezien vitamine C een in water oplosbare vitamine is, worden kleine overschotten boven die dagelijkse behoefte gemakkelijk uitgescheiden. Veel cavia’s beschouwen de tabletten als een traktatie en eten ze gewoon op, alternatief kunnen ze worden geplet en op groenten of pellets gestrooid.

Vitamine C kan aan het water worden toegevoegd, maar er zijn problemen met deze methode. De vitamine C verliest snel zijn kracht in water (een verse voorraad moet minstens dagelijks, zo niet tweemaal per dag, worden gemaakt). Ook kunnen cavia’s vanwege de smaak protesteren of hun consumptie van water met toegevoegde vitamine C verminderen, wat kan leiden tot andere gezondheidsproblemen. Het is ook erg moeilijk om te weten of uw cavia’s voldoende vitamine C binnenkrijgen met deze supplementenmethode.

Het voeren van een verscheidenheid aan verse groenten met een hoog vitamine C-gehalte en / of direct aanvullen met tabletvormen van vitamine C zijn betere opties.

Pellets

Commerciële cavia-pellets moeten dagelijks worden gevoerd. De meeste cavia’s zullen niet te veel eten (gewoonlijk ongeveer 1/8 kopje per dag), maar het aantal pellets moet mogelijk worden beperkt als een cavia zwaarlijvig wordt. Kies een pellet van goede kwaliteit die is ontworpen voor cavia’s. Aangezien de vitamine C in pellets ook na verloop van tijd zijn kracht verliest, moet u naar pellets zoeken die een gestabiliseerde vorm van vitamine C gebruiken of tenminste één met een houdbaarheidsdatum om de versheid te garanderen, koop in kleine hoeveelheden en bewaar op een koele, donkere plaats.

Voor opgroeiende cavia’s zijn pellets op basis van alfalfa prima, maar voor volwassenen is het misschien beter om een ​​pellet op basis van Timothy-hooi te zoeken.

Vermijd bij het kiezen van een cavia-dieet of -pellets die met noten of zaden, gedroogd fruit, maïsproducten, dierlijke bijproducten, bietenpulp of andere vulstoffen. Let ook op een hoog suikergehalte (sucrose, fructose, glucosestroop, enz.) En voedingsmiddelen met veel conserveermiddel of toegevoegde chemicaliën.

Hooi

Hooi moet een hoofdbestanddeel van het dieet zijn en er moet te allen tijde een verse voorraad beschikbaar zijn. Grashooi zoals timotheehooi of boomgaardgras is het beste voor volwassen cavia’s. Alfalfa is rijker en hoger in calcium en is een goede aanvulling voor cavia’s in de groei en voor drachtige of zogende cavia’s, maar is geen goed basisbestanddeel voor de meeste volwassen cavia’s.

Op ikwilcavias.nl staat een zeer uitgebreid artikel over wat nu juist het beste hooi is voor je cavia’s. Daaruit blijkt dat Timothy hooi er steeds goed uit komt. Dat hooi kan je makkelijk bestellen:

Verse groenten en fruit

Naast hooi en pellets moet dagelijks een verscheidenheid aan verse groenten (vooral bladgroenten) en wat fruit worden aangeboden. Bladgroenten zouden het grootste deel van de groentesupplementen moeten uitmaken.

Fruit en andere groenten kunnen in kleine hoeveelheden worden aangeboden. Vermijd ijsbergsla, want deze heeft weinig voedingswaarde. Goede keuzes zijn onder meer boerenkool, spinazie, raapgreens, peterselie, snijsla en groen van paardebloem. Vermijd of beperk kool, broccoli, bloemkool, collards, paksoi en andere kruisbloemige groenten, omdat deze kunnen leiden tot gasproductie in het spijsverteringskanaal. Vermijd ook zetmeelrijke groenten zoals aardappelen. Wortelen, worteltoppen, groene en rode paprika’s, appel, abrikozen, bananen, bosbessen, meloen, druiven, sinaasappels, aardbeien en tomaten kunnen ook worden gevoerd. Als je een gegarandeerde pesticidevrije bron hebt, kunnen gras, paardebloemen, klaver en vogelmuur ook worden aangeboden, vooral nieuwe groei die mals en het meest voedzaam is.

Groenten of fruit moeten geleidelijk worden geïntroduceerd, anders kan er een spijsverteringsstoornis ontstaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *