Hoe je kitten het bijten afleren en waarom bijten kitten eigenlijk?

Werd uw schattige kitten geleverd met een vlijmscherpe en zeer actieve tandjes? Kittens bijten regelmatig bij hun baasjes, en nieuwe eigenaren willen vaak weten waarom kittens bijten en wat ze kunnen doen om ervoor te zorgen dat hun kitten stopt met bijten. In dit artikel zullen we bespreken waardoor kittens bijten en hoe we dit gedrag kunnen beteugelen.

Hoe voorkom ik dat mijn kitten me bijt?

Hier zijn enkele belangrijke aanbevelingen om te voorkomen dat uw kitten bijt. Hiervan denk ik dat de nummers 2, 3 en 4 cruciaal zijn om het gedrag van uw kitten te corrigeren terwijl ze nog jong zijn.

  • Koop nog een kitten. Kittens die samen opgroeien, kunnen hun spel en roofzuchtige agressie op elkaar oefenen, waardoor u vaak met rust gelaten wordt. Dit werkt geweldig voor sommige gezinnen, maar niet voor alle. (Als u niet op zoek bent naar een ander kitten, haast u dan niet; lees verder voor meer.)
  • Zorg voor voldoende speeltijd voor uw kitten. Dat betekent meestal minstens 20 tot 30 minuten actief spelen per dag. Dit stuurt de aandacht en energie van uw kat op acceptabele manieren. Luchtig vliegerspeelgoed en rollende ballen stellen katten in staat hun prooi te vangen en te “doden”, waardoor hun instincten getemd en je tenen veilig blijven.
  • Leer hoe u uw kitten kunt “lezen” en hun agressie kunt vermijden. Als u uw kitten eenmaal heeft leren kennen, zult u vaak de tekenen zijn opduiken wanneer het bijten op het punt staat te gebeuren. Sommige kittens hebben knipperende ogen, verwijde pupillen, golvende ruggen, zwaaiende staarten, een gedempt spinnen en gaan zitten in de “bespring” -modus. Sommige katten zullen hun oren naar achteren kantelen en ze plat tegen hun hoofd drukken of zelfs grommen. Als u ziet dat uw kitten gaat bijten, stop dan met wat u doet en trek uw aandacht van uw kitten af. Stop met aaien, spelen of wat je ook doet en loop weg. Als uw kitten op uw schoot ligt, plaats uw kat dan voorzichtig op de grond en vermijd verder gedrag van uw kant dat uw kat zou kunnen aanmoedigen om te bijten.
  • Leid het gedrag af. Net als bij nr. 3 is het belangrijk om te leren hoe u uw kat moet ‘lezen’, zodat u, wanneer u de situatie ziet aankomen, de energie kunt richten op acceptabel jachtgedrag. Als u merkt dat uw kitten in een situatie verkeert waarin hij of zij zou kunnen bijten, pak dan een speeltje en moedig ze aan om te spelen. Rol een bal, gebruik speelgoed dat op batterijen werkt, bied ze speelgoed aan zoals kattenvliegers of laserpointers, of gebruik wat je kitten aanmoedigt om te spelen om hun aandacht te verleggen.
  • Voor kittens die echt achter je aan gaan, raden sommige gedragsdeskundigen aan om een ​​vies smakend additief te gebruiken, zoals een commercieel product genaamd Bitter Apple ™ of zelfs Tabasco-saus. Deze zijn niet giftig voor katten, maar ze smaken vreselijk; na een of twee keer likken of bijten leren kittens vaak dat bijten niet zo leuk is.
  • Wees kalm en heb geduld. Kittens groeien uit deze fase.
  • Sla, schreeuw of achtervolg uw kitten NOOIT. Het schreeuwen of slaan van uw kitten maakt ze alleen maar bang en maakt ze angstig voor jou! Ze begrijpen over het algemeen niet wat ze hebben gedaan om uw agressie te verdienen dus dit soort straf wordt absoluut niet aanbevolen.
  • Beloon goed gedrag. Als uw kitten aardig speelt of lief ligt, prijs ze dan zachtjes met een zachte aanraking of zelfs een kleine traktatie. Door goed gedrag te belonen, kan uw kitten beter begrijpen wat er van hem of haar wordt verwacht.
  • Een ander belangrijk aspect van het omgaan met een kitten dat bijt, is ervoor te zorgen dat iedereen in huis op één lijn zit. Het is erg verwarrend als één persoon in huis het kitten aanmoedigt om in hun handen te bijten en de anderen niet. Wees consistent met uw kitten.

Aanbevolen speelgoed om kittens af te leiden van het bijten

Waarom bijten kittens?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft bijten bij kittens niets te maken met agressie, maar eerder met hoe ze omgaan met de wereld. Jonge kittens leren over hun nieuwe omgeving, verkennen hun territorium en (misschien wel het belangrijkste) oefenen hun instinctieve jachtvaardigheden.

De voornaamste reden waarom sommige kittens kunnen bijten, heeft te maken met tandjes krijgen. Tandjes krijgen verwijst naar het proces van het ontwikkelen en groeien van permanente tanden in de mond van uw kittens. Kittens zijn bij geboorte tandeloos en beginnen kort daarna melktanden te ontwikkelen, die later plaats maken voor de grotere en sterkere volwassen exemplaren. Bij de geboorte is alleen het tandvleesoppervlak zichtbaar in de mond van een kitten. Hierdoor kunnen ze borstvoeding geven zonder de moeder pijn te doen.

De eerste fase van tandjes krijgen doet zich voor wanneer de melktanden van het kitten zich beginnen te ontwikkelen. De tweede treedt op wanneer de melktanden eruit vallen en uw kitten zijn volwassen tanden krijgt. Tandjes krijgen gebeurt sneller bij kittens, in vergelijking met mensen; de melktanden beginnen al na 2 weken tot maximaal 6 weken te groeien. Gedurende deze tijd beginnen hun melktanden door het tandvlees te breken. Dit wordt ‘uitbarsting’ genoemd.

Deze processen kunnen pijn en ongemak veroorzaken, en veel kittens zullen willen bijten en kauwen als hun volwassen tanden zich beginnen te ontwikkelen om deze sensaties te verzachten. De tweede fase van tandjes krijgen vindt plaats wanneer de volwassen tanden binnenkomen en de melktanden naar buiten duwen. Deze fase van tandjes krijgen begint rond de leeftijd van 8 weken en de meeste rassen hebben hun blijvend gebit op de leeftijd van 6 tot 7 maanden. Tandjes krijgen (en bijten) is vaak het ergst tussen de leeftijd van 12 en 20 weken.

De tweede reden waarom kittens bijten is gerelateerd aan het leren van instinctieve roofzuchtige activiteiten. De prooidrift van huiskatten is sterk ondanks hun comfortabele, goed gevoede leven, en ze zullen vaak bijten als ze hun vaardigheden testen en jachtgedrag nabootsen. Kittens spelen en oefenen vaak hun vaardigheden met jagen en aanvallen van roofzuchtig gedrag, vaak aangeduid als ‘speelagressie’.

kitten bijten jachtgedrag verdwijnt hoe afleren bijtende kittens

Waarom bijten kittens als ze spelen?

Het lijkt misschien contra-intuïtief voor katten om zo ruw te willen spelen, maar het is eigenlijk weer een ander merkwaardig katteninstinct. Dr. Nicholas Dodman, professor en klinisch gedragsdeskundige aan Tufts University College of Veterinary Medicine, zegt: “Kittens zijn schattig, maar als ze ongeveer vier maanden oud zijn, komt er meestal een donkere kant naar voren – een kant die schijnbaar duivelse agressie met zich meebrengt.” Dodman zegt: “Hoe verontrustend de aanvallen ook kunnen zijn, spelagressie is een normaal onderdeel van de ontwikkeling van kittens.”

Speelgedrag, inclusief agressie, is een oefening voor de toekomstige rol van een kitten als volwassene. Het is een oefening voor de uiteindelijke achtervolging en prooidrift. Het heeft niets te maken met jou of zijn speelkameraadjes pijn willen doen.

Dodman heeft ontdekt dat katten twee veelvoorkomende vormen van spelagressie hebben. De eerste is het “aanvalsgedrag” en de andere is “roofzuchtig spel”; dat wil zeggen jagen, achtervolgen en schijnaanvallen.

Het aanvalsgedrag omvat (je raadt het al) twee gedragingen: een van aanvallen en een van terugtrekken. Kittens moeten leren omgaan met beide situaties en zullen dit gedrag oefenen in de vorm van spel. Als je ooit jonge kittens ziet spelen, zou je kunnen zien dat ze naast elkaar springen en op de andere springen, worstelend rondrollen met ontblote tanden en klauwen, alleen zodat de een met de ander snel de achtervolging in gaat. Ze zullen nog wat rollen en springen, dan de rollen omdraaien en doorgaan. Kittens zullen deze aanvallen en terugtrekkingen keer op keer oefenen en waardevolle jachtvaardigheden opdoen die hen zouden dienen in hun rol als roofdier in het wild.

Bij agressie van roofzuchtig spel gaat het om klassiek gedrag dat je misschien zelfs herkent in het spel van je eigen kat. Kittens hurken, kruipen, verstoppen zich en “achtervolgen” hun “prooi” (dit kan van alles zijn, van speelgoed en papier tot handen, vingers en tenen). Zodra ze hun doelen hebben vastgelegd, bespringen ze het, net zoals ze in het wild zouden hebben gedaan.

Wanneer stoppen kittens met bijten?

Bij de meeste kittens is het bijtgedrag over het algemeen het ergst rond de leeftijd van 4 maanden en neemt het na verloop van tijd af, meestal verdwijnt het na een jaar.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp