Hoe kan je slecht gedrag bij parkieten afleren

Mijn parkiet zit op plekken waar hij niet mag zitten

Planten, laptops, meubels, ga zo maar door. Als jij bepaalt dat die plekken verboden zijn voor je parkiet is het nog wel van belang dat je parkiet dat leert.

De beste manier om dit soort slecht gedrag af te leren is om hem terug in zijn kooi te zetten. Laat hem hier dan ook een kwartiertje minimaal inzitten. Het afleren van slecht gedrag moet consequent gebeuren.

Als je niet volhoud tot dat je parkiet het begrijpt dan zal het nooit lukken. In het begin zal de parkiet zich makkelijk terug laten zetten. Vervolgens zal hij begrijpen dat zitten waar niet mag resulteert in teruggezet worden naar de kooi en zal hij proberen dit te voorkomen.

Als hij wegvliegt ga je er rustig achteraan tot dat het je gelukt is om hem terug te zetten. Wanneer hij deze “speel” fase voorbij is zal je parkiet niet meer op de verboden spullen zitten.

Mijn parkiet bijt me

Bijten kan verschillende oorzaken hebben. Belangrijk voor de oplossing is uitzoeken wat deze oorzaak is.

Belangrijk om lezen:

Is het een nieuw parkietje en bang? Probeert hij zijn kooi te verdedigen? Bijt hij alleen als je hem vastpakt? Toont je parkiet symptomen van ziekte? Probeert de parkiet de baas te spelen?

Bijten mag je nooit toestaan, maar je moet het ook niet opzoeken. Als de parkiet erg beschermend is over zijn kooi laat hem daar dan zoveel mogelijk met rust. Het is zijn thuis en veilige haven. Dit betekent niet dat als je een speeltje vervangt dat hij dan wel mag bijten.

Tegen de snavel tikken of slaan werkt vaak averechts. Ook schreeuwen werkt niet goed. Hieronder volgen een aantal manieren om het bijtgedrag af te leren. Blijf minimaal een paar maanden bij dezelfde methode anders zal je nooit resultaten merken.

1. Het negeren van slecht gedrag

Deze methode is een van de beste methodes.

Vaak als je ziet dat je parkiet wil bijten dan wil je je hand terug trekken. Als je dit doet heeft je parkiet zijn zin gekregen. Om te zorgen dat je parkiet je niet goed kan bijten maak je een vuist van je hand en laat hem dan de bovenkant zien van je hand. Het is lastig een velletje te pakken en je parkiet leert dan dat bijten er niet voor zorgt dat je weg gaat.

2. Het terugzetten in de kooi bij slecht gedrag

Dit werkt hetzelfde als het afleren van landen op verboden plekken die bovenaan de pagina omschreven staat.

3. Je parkiet laten werken

Wanneer je parkiet je bijt laat je hem 5 keer achter elkaar opstappen op je vinger. Zo linkt je parkiet bijten met een vervelende oefening.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp