vlooienband voor katten kiezen hulpgids vlooienband katten
vlooienband voor katten kiezen hulpgids vlooienband katten

Hoe kies je de juiste vlooienband voor katten?

Vlooienbanden en zalven voor honden zijn gebruikelijk geworden in de meeste huishoudens met huisdieren, maar hoe zit het met vlooienbescherming voor katten? Katten zijn ook kwetsbaar voor vlooienbesmettingen, die problemen kunnen hebben die variëren van milde aandoeningen zoals allergische dermatitis tot ernstiger problemen zoals bloedarmoede of lintworminfecties.

Lees ook:

Bescherming tegen vlooien


Vanwege de gevaren van vlooien (voor zowel dieren als mensen), is het belangrijk om uw kat te beschermen. Buitenkatten die in ruimtes leven waar vlooien veel voorkomen, zoals met gras begroeide of beboste gebieden, hebben de meeste kans op vlooien. Maar ze zijn niet de enigen die gevaar lopen. Katten die maar kort buiten spelen, zijn ook vatbaar, omdat het mogelijk is dat andere dieren vlooien in uw tuin brengen.

Zelfs binnenkatten kunnen vlooien krijgen. Zowel honden als menselijke eigenaren kunnen deze insecten onbewust in huis binnenbrengen en een uitbraak veroorzaken. In deze gevallen moeten katten die in huis wonen ook worden behandeld.

Om deze redenen is het belangrijk om te investeren in een vlooienafweermiddel van hoge kwaliteit ter bescherming.

Behandeling na uitbraak


Of u nu uw kat wilt beschermen of een bestaande vlooienplaag wilt behandelen, halsbanden zijn een toonaangevende door dierenarts aanbevolen optie voor het voorkomen en behandelen van vlooien bij katten. Sommige halsbanden hebben zelfs het extra voordeel dat ze ook teken voorkomen en behandelen.

Hoe werken kattenvlooienbanden?


Vlooienbanden zijn een veilige en effectieve methode om vlooien te voorkomen en te doden. Halsbanden bevatten vlooienmedicatie die in de loop van de tijd in lage doses wordt afgegeven en zich over de vacht van een kat en door hun hele lichaam verspreidt.
Hoewel halsbanden rommelig kunnen klinken, kunnen ze in feite schoner en probleemloos zijn dan andere opties voor vlooienbehandeling (zoals zalven). De werkende stof in een vlooienband verspreidt zich langzaam, maar droogt snel, dus het is onwaarschijnlijk dat het op uw meubels of andere oppervlakken wordt weggeveegd.

Wanneer u overweegt of vlooienbanden voor katten de juiste keuze zijn voor uw kat, is het slim om de voor- en nadelen van een vlooienband in tegenstelling tot andere soorten behandelingen in overweging te nemen:

Voordelen van vlooienbanden


Het belangrijkste voordeel van een vlooienband is dat het onwaarschijnlijk is dat uw kat de medicatie per ongeluk binnenkrijgt. Andere opties, zoals zalven, kunnen gemakkelijk van verschillende delen van het lichaam worden afgelikt.

Vlooienbanden vereisen ook de minste hoeveelheid werk voor de kattenbezitter. De meeste halsbanden zijn ontworpen om zeven of acht maanden te werken, dus als uw kat eenmaal gewend is aan het dragen van een halsband, hoeft u deze niet vaak te vervangen of te vervangen.

Nadelen van vlooienbanden


Dit gezegd hebbende, zijn er een paar situaties waarin een halsband misschien niet de beste methode voor vlooienbehandeling is. Halsbanden kunnen veiligheidsrisico’s opleveren als u kleine kinderen heeft of als een deel van de halsband afbreekt. Bovendien weigeren sommige katten gewoon om er een te dragen. Als uw kat een normale halsband niet verdraagt, is het onwaarschijnlijk dat ze een vlooienband zal dragen.

Waar u op moet letten bij het kopen van vlooienbanden voor katten


Waar moet je op letten bij het kopen van een kattenvlooienband? Ten eerste zijn vlooienbanden voor katten niet zo populair als hun honden-tegenhangers, dus er zijn minder opties om uit te kiezen. Welk merk u ook besluit te kopen, hier zijn enkele dingen waar u op moet letten:

Doodt vlooien, vlooienlarven en teken“: de beste vlooienbanden zijn een one-stop-shop die alle meest voorkomende insecten gerelateerde plagen zal aanpakken. Voor vlooien moet het actieve ingrediënt zowel volwassen vlooien als hun larven aanpakken.

Afbreekbare halsbanden: Katten zijn van nature springers en klimmers. Daarom is het belangrijk om ze tegen verwondingen te beschermen door ervoor te zorgen dat ze een afbreekbare halsband hebben. Net als standaard halsbanden, moeten vlooienbanden voor katten kunnen worden losgemaakt als uw kat vast komt te zitten aan een boomtak, hek, enz.

Reflectoren: deze zijn niet nodig, maar zijn een leuke extra functie op sommige halsbanden. Reflectorpanelen helpen ervoor te zorgen dat uw kat ’s nachts goed zichtbaar is, waardoor ze tegen auto’s wordt beschermd of u ze in het donker gemakkelijker kunt lokaliseren.

beste vlooienband katten de correcte vlooienband voor katten
Wanneer uw kat reeds een halsband draagt, zal deze geen moeite hebben met een vlooienband. Sommige katten weigeren dit echter volledig, in dat geval kan je best contact opnemen met de dierenarts om een alternatieve behandeling te vinden.

Vlooienband Veiligheid


In het verleden hadden vlooienbanden een slechte reputatie vanwege toegevoegde pesticiden, omdat wetenschappers ontdekten dat de eerder gebruikte chemicaliën giftig waren voor huisdieren. Maar tegenwoordig bevatten vlooienbanden deze ingrediënten niet meer en zijn ze bij gebruik volgens de aanwijzingen van de fabrikant een volkomen veilige en effectieve oplossing.

Om extra voorzichtig te zijn, hebben we hieronder bepaalde ingrediënten op een rijtje gezet die je moet vermijden.

Ingrediënten om te vermijden


Vermijd bij het kopen van een vlooienband voor katten ingrediënten die bij inname gevaarlijke bijwerkingen kunnen veroorzaken, of ingrediënten die niet in de buurt van kinderen mogen worden gebruikt. Deze omvatten:

  • Deltamethrine: Dit pesticide is in verband gebracht met neurologische problemen bij katten wanneer het wordt ingenomen, en kan het beste worden vermeden om onbedoelde blootstelling te voorkomen.
  • Permethrine: (gebruikt in sommige vlooienbanden voor honden) De chemicaliën die in vlooienbanden voor katten worden gebruikt, verschillen van de chemicaliën die in vlooienbanden voor honden worden gebruikt. Sommige chemicaliën in vlooienbanden voor honden zijn giftig voor katten, waaronder permethrine. Gebruik nooit een vlooienband voor honden bij uw kat.
  • Organofosfaten waaronder amitraz, fenoxycarb, propoxur en TCVP
  • Natuurlijke producten die geranium, eucalyptus of pennyroyal-olie bevatten: deze zijn giftig voor katten.


Bijwerkingen van kattenvlooienbanden


Het goede nieuws is dat vlooienbanden voor katten meestal weinig tot geen bijwerkingen veroorzaken. Sommige pesticiden, zoals Nitenpyram, kunnen ervoor zorgen dat vlooien actiever worden naarmate ze afsterven. Hoewel dit tijdelijke jeuk kan veroorzaken, is het eerder een teken dat het product werkt dan een teken van toxiciteit.

Het is mogelijk dat uw kat per ongeluk een deel van het pesticide binnenkrijgt als ze aan hun halsband likken, of als meerdere katten elkaar likken. De meeste ingrediënten in moderne halsbanden veroorzaken echter slechts milde bijwerkingen. Als uw kat toch wat product heeft ingeslikt, kan deze last krijgen van misselijkheid, braken of diarree, maar de effecten zijn tijdelijk. Toch is het een goed idee om contact op te nemen met uw dierenarts als u denkt dat uw kat een van de medicijnen heeft ingenomen, vooral als ze symptomen vertoont.

Veiligheid rond kinderen


Het belangrijkste veiligheidsprobleem bij vlooienbanden is het risico van blootstelling aan pesticiden voor kinderen. Omdat kinderen hun kat of hond vaak aanraken en / of hun handen in hun mond steken, kunnen kleine hoeveelheden pesticide door hun huid worden opgenomen of in hun spijsverteringskanaal terechtkomen. Hoewel de veiligheid van vlooienbanden de afgelopen jaren enorm is verbeterd, kan dit nog steeds een probleem zijn. Als u besluit om een ​​vlooienband rond uw kinderen te gebruiken, kies dan voor een halsband die geen TCVP of Propoxur bevat.

Als u liever geen vlooienband gebruikt bij kinderen, vraag dan uw dierenarts naar alternatieve methoden voor vlooienpreventie, zoals orale medicatie. Sommige natuurlijke sprays ter voorkoming van vlooien, zoals die met cederhoutolie, zijn ook veilig te gebruiken bij baby’s en kleine kinderen. De afweging met natuurlijke producten is echter dat ze vaak minder effectief zijn dan hun chemische tegenhangers

Gevaar voor verstikking en obstructie


Ten slotte kan een vlooienband zelf een veiligheidsrisico vormen als hij kapot is. Zorg ervoor dat de halsband van uw kat altijd stevig vastzit; Als u losse stukjes ziet of als een deel van de halsband eraf valt, vervang deze dan om het risico te vermijden dat uw kat ze inslikt.

Deel op facebook
Facebook
Deel op twitter
Twitter
Deel op pinterest
Pinterest
Deel op whatsapp
WhatsApp
nl_NLNederlands