Hoe knip je de nagels van een hond complete gids met afbeeldingen tutorial nagelknippen hond tips
Hoe knip je de nagels van een hond complete gids met afbeeldingen tutorial nagelknippen hond tips

Hoe knip je de nagels van je hond – Gids voor trimmen met illustraties

Elke hondenouder moet weten hoe hij nagels moet knippen, tenzij u uw harige vriend regelmatig meeneemt naar een professional. Het knippen van de nagels van uw hond is een daad van liefde en zorg – en een essentieel onderdeel van de gezondheid en hygiëne van uw hond.

Waarom is het knippen van hondennagels belangrijk?

Wanneer hondennagels te lang worden, kan dit leiden tot pijn en andere ernstige problemen. Na verloop van tijd kan uw hond ruggengraat- en houdingsproblemen krijgen (zoals vreemd zitten of staan) als gevolg van vaak verschuivend gewicht vanwege overgroeide nagels. Te lange nagels kunnen zelfs leiden tot moeilijk lopen, kreupelheid of ernstig letsel; vooral als ze zo lang zijn dat ze de grond raken. Over het algemeen kunnen te lange nagels de bewegingen van uw hond beperken.

Overwoekerde nagels verminderen de kwaliteit van het dagelijkse leven van uw hond aanzienlijk.

Zodra de nagels van uw hond de grond raken en langs het kussentje van de poot van uw hond groeien, is het tijd om actie te ondernemen!

Wanneer zijn de nagels van mijn hond te lang?

Terwijl je harige vriend voor je staat met zijn voorpoten onder zijn schouders, controleer je zijn nagels. Raken ze de grond? Zo ja, dan zijn ze te lang. En als je de nagels van je hond hoort klikken of ze opzij ziet draaien, is het tijd voor een trimbeurt. Idealiter zou u in staat moeten zijn om een ​​stuk papier tussen de nagels van uw hond en de vloer te laten glijden.

Nu je weet dat ze te lang zijn, hoe kun je de nagels van je hond dan inkorten?

Uw hond gerust stellen en laten wennen aan het knippen

Tip: gebruik wat pindakaas of een andere plakkerige traktatie om uw hond blij en bezig te houden tijdens het trimmen.

In slechts een week tijd kun je een van die zeldzame honden hebben die het niet erg vinden om een ​​nagel te laten knippen. Maar wanhoop niet als uw pup er wat langer over doet om eraan te wennen. Wees geduldig, blijf lief en positief en blijf beloningen en traktaties aanbieden. Zorg ervoor dat u veilige, hondvriendelijke nagelscharen of slijpmachines gebruikt.

Tip: het helpt als u de pootjes van uw puppy vanaf de eerste dag regelmatig aanraakt en vasthoudt (zacht en opgewekt), zodat ze niet gevoelig worden voor het vasthouden van hun voeten.

 • Dag 1: Laat uw puppy aan de nagelknipper of slijper ruiken. Geef iets lekkers en prijs.
 • Dag 2: Raak de nagelknipper of slijper lichtjes aan tegen elke poot. Geef iets lekkers en prijs.
 • Dag 3: Raak met de nagelknipper elke poot aan en knijp deze een paar keer dicht zodat de pup het geluid hoort, of zet de slijper aan en laat de pup de trilling voelen. Knip niet echt een nagel af. Geef iets lekkers en prijs.
 • Dag 4: Houd de nagelknipper of slijper weer tegen de voeten van uw puppy. Geef iets lekkers en prijs.
 • Dag 5: Probeer het allerkleinste puntje van een voorpootnagel af te knippen. Doe maar één nagel. Bied veel lof en een traktatie als uw puppy er goed mee omgaat. Zelfs als hij het je niet toestaat, doe er dan gewoon een. Herhaal elke dag totdat hij je dit laat doen en het niet erg lijkt te vinden.
 • Dag 6: Probeer slechts de punt van slechts twee nagels af te knippen.
 • Dag 7: Blijf je omhoog werken en trim elke dag extra nagels, totdat je ze allemaal hebt en je puppy het niet erg vindt. Oefen zelfs als u geen nagel hoeft te knippen. Zelfs als je doet alsof je knipt en door de bewegingen gaat, kan je pup aan het hele proces wennen.

Hoe hondennagels te knippen: stapsgewijze instructies

Stap 1: bereid de apparatuur voor

 • Nagelknipper / schaar / grinder voor honden
 • Schaar
 • Zaklamp (voor donkere nagels)
 • Optioneel: Pootbalsem

Aanbevolen nagelknipper (maat afhankelijk van grootte hond):

Als alles klaar is, zorg dan dat uw hond zich op zijn gemak voelt en u bent klaar om te gaan. Als uw hond een beetje nerveus is, kalmeer hem dan met koekjes of extra knuffels. Dit geeft ze een gevoel van veiligheid terwijl u begint met snijden.

Stap 2: Bepaal het snijbereik

Wees extra voorzichtig wanneer u bepaalt waar u gaat knippen, aangezien hondennagels van bloed worden voorzien. Een onbedoelde clip op de verkeerde plek kan tot veel pijn leiden. Het is gemakkelijker om het juiste gebied te vinden bij honden met heldere of lichtgekleurde nagels, terwijl het wat lastiger kan zijn met donkere nagels. Gelukkig kan een zaklamp je helpen het bloedtoevoergebied beter te zien.

Hoe hondennagels te knippen die wit/lichtgekleurd zijn:

Als uw hond heldere nagels heeft, ziet de vlug er roze uit. Door goed uit dit zichtbare gebied in de nagels van uw hond te blijven, kunt u voorkomen dat u uw huisdier pijn doet.

Hoe hondennagels te knippen die zwart zijn:

Als uw hond donkere nagels heeft, vermijd dan het snelle door kleine stukjes te knippen totdat u een grijs of roze ovaal begint te verschijnen in het blootgestelde deel van de nagel – stop als u dit ziet. Zorg ervoor dat u ook de dauwklauwen van uw hond trimt als ze deze hebben, omdat ze niet vanzelf verslijten.

Onthoud deze drie tips en het komt wel goed:

 • Het perfecte snijbereik eindigt net voor de bloedtoevoer.
 • Voorpoten hebben meer kans om overgroeide nagels te krijgen.
 • U moet altijd evenwijdig aan de bodem knippen.

Stap 3: Begin met trimmen

Het snijbereik gedefinieerd? Mooi zo! Uw hond bevindt zich (idealiter) in een ontspannen houding. Je hebt je uitrusting klaar. Het is tijd om te beginnen!

Trim door kleine stapjes tegelijk te nemen en gebruik beloningen om uw hond indien nodig comfortabel te houden. Als er aan het einde van het hele proces geen bloed is en uw hond zich gedraagt ​​alsof er niets is gebeurd, heeft u alles goed gedaan!

Bovendien kun je, als je klaar bent met knippen, de huid rond de nagels verzachten met wat pootbalsem. Het is optioneel, maar kan geruststellend zijn voor uw pup. Knip het haar tussen de poten voor een perfect resultaat.

Stap 4: Beloon je brave jongen / meisje

Vergeet ten slotte niet om uw hond achteraf te belonen! Op die manier zal uw hond de “onaangename” ervaring van het knippen van nagels associëren met iets positiefs, en dit kan hun angst verminderen. Wie zegt er tenslotte nee tegen iets als ze weten dat er aan het eind een beloning is?

Hoe de nagels van uw hond te slijpen

 • Slijp de nagels van uw hond met een veilig stuk gereedschap, zoals de Moser of Oster draadloze nagelvijlen.
 • Slijp slechts een klein deel van de nagel van uw hond per keer. Ondersteun de teen van de hond stevig maar voorzichtig.
 • Slijp over de onderkant van de nagel en vervolgens voorzichtig vanaf de punt van de nagel in, om ruwe randen glad te strijken.
 • Voor een betere controle houdt u de molen hoger, naar boven toe.
 • Houd uw honden comfortabel en let op eventuele gevoeligheden
 • Als uw hond lang haar heeft, zorg er dan voor dat u het uit de buurt van het slijpschijfje houdt, zodat het niet vast komt te zitten.

Aanbevolen nagelslijper:

Onderstaande video geeft wat meer inzicht in de juiste bewegingen:

Hoe u kunt voorkomen dat de nagel van een hond bloedt

Zelfs als u heel voorzichtig bent, is het mogelijk dat er iets misgaat. Dus de gouden regel is: raak niet in paniek als je een klein beetje bloed op de nagel van je hond ziet. Probeer in plaats daarvan de bloedstroom te stoppen en te voorkomen dat vuil in contact komt met de wond. Dit zal helpen voorkomen dat het geïnfecteerd raakt. Als de bloedstroom na 30 minuten niet stopt, neem dan contact op met uw dierenarts.

En als u geen contact kunt opnemen met uw dierenarts en snel moet handelen, gebruik dan een bloedstelpend poeder of stift (verkrijgbaar bij de meeste apotheken) op de wond. Als u geen bloedstelpend poeder of product heeft en u kunt niet naar de apotheek gaan, kunt u proberen wat ijsblokjes aan te brengen om te voorkomen dat de nagel van een hond gaat bloeden.

Hoe vaak hondennagels knippen?

Het hangt er van af; honden die gewend zijn om op zachte grond (zoals parken of bossen) te lopen, kunnen het moeilijker hebben om de lengte van hun nagels zelf te regelen, vergeleken met honden die op harde grond (beton of asfalt) lopen. Bovendien is dat niet de enige factor die speelt. De vereisten voor het knippen van hondennagels worden ook beïnvloed door:

 • Genetische factoren
 • Hondenras
 • Voedingsgewoonten
 • Hoe actief uw hond is

We raden echter aan om de nagels van uw hond om de 2 à 3 weken te knippen om de ideale nagellengte te behouden. Bovendien, hoe meer u hun overwoekerde nagels trimt, hoe meer het bloedvat zich terugtrekt in de klauw. Daarom is het regelmatig knippen van hondennagels zeer essentieel.

Deel op facebook
Facebook
Deel op twitter
Twitter
Deel op pinterest
Pinterest
Deel op whatsapp
WhatsApp
nl_NLNederlands