Hoe leer je een parkiet/vogel knuffelen of aaien toe te laten?

Om je vogel te laten accepteren dat je hem aait, gaat het meer om afgestemd zijn op je vogel en leren werken met zijn persoonlijkheid dan om specifieke training. Hoe comfortabel een vogel zich bij mensen voelt, kan enorm variëren en sommigen houden gewoon van hun persoonlijke ruimte. Als je een vogel hebt die niet graag wordt aangeraakt, moet je leren hoe je hem moet benaderen om hem knuffel- of aaibaar te krijgen..

Als je een knuffelige vogel hebt die van menselijk contact houdt, zal het waarschijnlijk helemaal niet veel moeite kosten om je vogel zijn kop te laten zakken om je aan het krabben te krijgen. Sommige vogels, zoals papegaaien, grasparkieten en parkieten, zijn erom bekend om graag en veel met mensen om te gaan. Maar zelfs binnen vogelsoorten zijn er verschillende persoonlijkheden.

Je kunt je vogel wel een soort lichte training geven om hem te laten voelen dat aaien of knuffelen leuke dingen zijn. Net als bij andere vormen van training, oefen je het gedrag met korte, frequente sessies en druk niet door als uw vogel chagrijnig is of moe wordt. Je kunt het altijd later nog een keer proberen.

Leer de signalen die je vogel je geeft herkennen

Wanneer je je vogel traint om aaien te accepteren, is de eerste stap het lezen van de signalen die je vogel je geeft.

Zie ook:

Neemt uw vogel een stijve houding aan en staart hij u aan als u hem nadert? Loopt hij weg, probeert hij je weg te duwen of probeert hij je zelfs te bijten? Dit zijn duidelijke tekenen dat uw vogel zich niet op zijn gemak voelt bij wat er gebeurt. Wanneer je naar het hoofd van de vogel rijkt om het te aaien kan dat als een bedreiging worden ervaren, vooral als u probeert de achterkant van het hoofd te bereiken. Als je de lichaamstaal van een gestreste vogel negeert, bereid je dan voor op een mogelijke beet van hem.

Vogels als parkieten, papegaaien en kanaries ervaren aaien op het hoofd of de rug als onnatuurlijk gedrag. Ze kunnen er wel leren van houden, maar instinctief doet het hen herinneren aan een roofdier dat hen langs achteren aanvalt. Hou er dus rekening mee dat aaien op het hoofd of de rug van je vogel echt niet vanzelfsprekend is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld honden of katten.

Aan de andere kant is een vogel die graag wordt geknuffeld ontspannen en zal vaak zijn kop een beetje opzij draaien of zelfs zijn kop buigen voor krabben en aaien. Sommigen zullen hun hoofd buigen en zelfs hun ogen sluiten, een teken van een gelukkige vogel die er volledig op vertrouwt dat aaien geen bedreiging is.

Plan de training op strategische momenten

Kies als training een rustig moment wanneer je vogel ontspannen is: na het eten of net voor zijn gebruikelijke bedtijd. Houd uw hand volledig in het zicht van uw vogel en praat ermee voordat u hem aait. Probeer het niet te forceren; als de vogel zich verzet, neem dan een pauze.

Begin met de bek

Probeer eerst de snavel van je vogel lichtjes aan te raken en te aaien. Pas op dat je niet in zijn ogen prikt, en wees erop voorbereid dat hij kan happen (wat natuurlijk vooral bij grotere vogels pijnlijk kan zijn). Als je vogel je zijn snavel laat aanraken, probeer dan geleidelijk je vingers naar de huid achteraan op zijn snavel te bewegen. Ga vervolgens langs de zijkant van het hoofd van je vogel wanneer je merkt dat hij volledig gewend is aan het aaien van de bek.

Ga naar het lichaam

Als je het lichaam van de vogel kunt aanraken, werk dan met de natuurlijke oriëntatie van de veren. De veren tegen de nerven aaien kan irriterend zijn voor de vogel. Aai in de richting waarin de veren van nature liggen, of krab zachtjes heen en weer tussen de veren. Uiteindelijk, wanneer je vogel helemaal ontspannen is, kun je je een weg banen naar de achterkant van zijn kop en nek.

Mogelijke problemen

Geef niet op als je vogel traag is om te aaien. Neem kleine stapjes en blijf oefenen. Alleen al het laten zien van uw handen aan uw vogel is een nuttige stap en zal de vogel op termijn leren dat mensen geen bedreiging vormen.

Hoewel een goede knuffel misschien fijn is voor jou en je vogel, is het een goed idee om overmatig aaien te vermijden en om te voorkomen dat je de rug en het lichaam van je vogel aait. Een volwassen vogel kan aaien in deze gebieden stimulerend vinden, wat kan resulteren in een seksueel gefrustreerde vogel en op zijn beurt kan leiden tot gedragsproblemen.

Een veelgemaakte fout voor vogeleigenaren is dat aaien de enige manier wordt waarop je met je vogel omgaat. Vogels hebben op veel andere manieren socialisatie nodig. Doe mee aan trucs, spelletjes, verkenning, speelgoed, praten of gewoon samen zijn. Uw vogel zal veel baat hebben bij deze interacties.

Als je vogel uiteindelijk niet reageert op je pogingen om hem te aaien, moet je misschien gewoon accepteren dat het geen knuffel vogel is en tevreden zijn met het bewonderen en verzorgen vanop afstand. Als je doorgaat met het aaien van een vogel die gewoon niet van contact houdt, zal het vertrouwen van je vogel op andere gebieden worden aangetast en kan dit de relatie ernstig schaden.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp