Hoe maak je zelf een terrarium voor reptielen?

Er zijn veel manieren om reptielen te huisvesten en een van de leukste is om uw eigen terrarium te bouwen. Ik heb nooit geweten dat een terrarium iets was dat je zelf kon bouwen. Geïnteresseerd, besloot ik te onderzoeken hoe ik er zelf eentje kon maken voor een huisdierreptiel, en dit is wat ik vond.

Dus hoe maak je een terrarium? Denk goed na over uw reptiel en wat het nodig heeft voordat u een terrarium gaat maken. Overweeg de grootte van het terrarium, het materiaal ervan, waar het geplaatst wordt en waarmee je het gaat vullen. U moet ervoor zorgen dat het terrarium zoveel mogelijk lijkt op de natuurlijke habitat van uw reptiel.

Het maken van een terrarium is een serieus proces dat veel voorbereiding en aandacht vereist. Als u een terrarium voor uw huisdier gaat bouwen, doe dat dan op de juiste manier. Een slordig huis zal leiden tot een moeilijk leven voor uw reptiel.

Leer de habitatbehoeften van uw reptiel

De eerste stap bij het maken van uw terrarium is om goed na te denken over de behoeften van uw reptiel en hoe u ze precies gaat huisvesten. De behoeften van elk reptiel zijn buitengewoon uniek en moeten zeer serieus worden genomen. Overweeg het gedrag van uw huisdierreptiel.

 • Heeft het water nodig?
 • Wat voor soort licht heeft het nodig?
 • Hoe lang zal uw reptiel groeien?
 • Hoe oud is uw reptiel?
 • Wat eet je reptiel?
 • Wordt het terrarium binnen of buiten bewaard?
 • Hoe vaak moet u het terrarium schoonmaken?

Praat met een dierenarts of reptielenexpert om alle opties te overwegen die uw huisdier zullen helpen gedijen.

Het is belangrijk om te onthouden dat uw reptiel zich echt comfortabel moet voelen. Help hem zich in zijn nieuwe huis te vestigen door het terrarium zoveel mogelijk op de natuurlijke habitat van uw reptiel te laten lijken. Bepaalde reptielen hebben bijvoorbeeld een kooi met een bepaalde vorm nodig, zodat ze zich zo goed mogelijk thuis kunnen voelen.

Het is ook goed om na te denken over het voedsel van uw reptiel. Sommige reptielen eten krekels en andere insecten. Het kan een goed idee zijn om een ​​terrarium te maken dat het eten van uw reptiel niet in uw huis laat ontsnappen.

Uw materialen verzamelen

Het verzamelen van uw materialen is de volgende belangrijke stap die u moet voltooien. Het materiaal van de kooi hangt vaak af van wat voor soort reptiel daar binnenkort zal gaan wonen. Het hangt ook erg af van uw budget.

De meest voorkomende materialen zijn gaas, plastic, hout, acryl of glas. Het is belangrijk dat u bedenkt hoe vaak u de leefomgeving moet schoonmaken, omdat sommige materialen veel gemakkelijker schoon te maken zijn dan andere. Het kan bijvoorbeeld gemakkelijker zijn om plastic schoner te houden dan hout, en plastic gaat ook langer mee.

Koop voorgesneden panelen, tenzij u ervaring heeft met het werken met acryl en glas. De panelen kunnen aan elkaar worden bevestigd of u kunt de panelen aan een houten of kunststof frame bevestigen. Plastic kooien zijn duurder, gaan langer mee en houden de warmte beter vast dan glazen kooien.

Melamine, hogedrukspaanplaat met een decoratieve laminaatcoating, ziet er goed uit, houdt goed stand en is gemakkelijk schoon te maken, maar het is zwaar. Andere opties zijn onder meer een goede kwaliteit multiplex of voorgesneden planken. Wanden kunnen gemaakt zijn van hout, glas, transparant thermoplastisch of gecoat gaas.

Overweeg om een ​​reptielenkooi te bouwen van bestaande items, zoals een aquarium, een oude ladekast, of een koelkast waarvan de deur is verwijderd. Wat het ook is dat u gebruikt, zorg ervoor dat u een materiaal kiest dat de warmte goed vasthoudt, want uw reptiel zal zichzelf niet kunnen verwarmen.

Zorg ervoor dat uw terrarium groot genoeg is

Grootte is absoluut een van de belangrijkste zaken bij het bouwen van een leefbare habitat voor uw reptiel. Je reptiel zou in zijn huis moeten kunnen bewegen, zich verbergen, eten, zonnebaden en doen wat zijn kleine, koelbloedige hartje ook maar verlangt.

Behalve dat u uw huisdier de ruimte geeft om te gedijen, moet u ook overwegen om voldoende plaats over te laten voor de andere objecten die daar mogelijk nodig zijn, zoals een verwarmingselement, de juiste lamp, vloer, waterbak en vegetatie.

Kleine reptielen, zoals gekko’s en kousenbandslangen, hebben kooien nodig die 0.2 tot 0.5 vierkante meter groot zijn. Kleine reptielen die nogal wat rondrennen, hebben meer ruimte nodig, waarschijnlijk ergens tussen de 1 en 3 vierkante meter. Middelgrote reptielen, zoals pythons, hebben waarschijnlijk een kooi nodig met een ruimte van 0.5 tot 1 vierkante meter.

Grote reptielen zoals schildpadden, leguanen en constrictors hebben een terrarium nodig ter grootte van een kast. Over de individuele ruimte-eisen van uw huisdier kunt u het beste een dierenarts raadplegen.

Slangen hebben net als mensen luchtventilatie nodig.

Uw huisdierreptiel moet ademen. Het is een wezen met longen dat zuurstof naar zijn hersenen moet krijgen. Om uw reptiel in leven te houden, is het dus van vitaal belang dat u een terrarium creëert dat altijd luchtstroom toelaat.

Enkele populaire opties voor ventilatie zijn gaten en gaas. Zorg ervoor dat de ventilatie zo wordt geplaatst dat deze nooit wordt afgedekt. Hoewel het van het grootste belang is om uw slang te laten ademen, is het ook erg belangrijk om hem lucht te laten hebben zonder te kunnen ontsnappen.

Reptielen kunnen buitengewoon sluw zijn en zullen een manier vinden om de diepste uithoeken van uw huis grondig te verkennen. Gaten moeten ofwel te klein zijn voor het reptiel om erdoorheen te kruipen, of bedekt zijn met gaas, hardwaredoek of zwart raamhor.

Gebruik nooit mesh voor ventilatie als je een slang hebt. Pegboard is een uitstekende optie als uw reptiel graag met zijn neus tegen dingen wrijft. Als je je zorgen maakt dat de nagels van je reptiel de kooi op de een of andere manier beschadigen, kun je een met plastic gecoate hardwaredoek gebruiken.

Schets een ontwerp en plan uw terrarium van tevoren

Als je net als ik een visueel denker bent, kan een uitstekend idee zijn om het ontwerp van het terrarium dat je gaat bouwen te schetsen voordat je alles in elkaar zet. Een schets is een goede manier om bij te houden wat waar gaat, onder welke hoek iets past en welk materiaal waarvoor wordt gebruikt.

Dit zal je helpen beslissen wat je precies moet kopen en je helpen bij het ontwikkelen van een plan voor het samenstellen van de kooi. Zorg ervoor dat u de ruimte meet waar u de kooi wilt plaatsen, zodat u zeker weet dat deze past. Merk ook op welke gereedschappen u nodig heeft om de daadwerkelijke constructie te voltooien.

Je hebt een zaag, een beitel en een boormachine nodig. U moet ook de schroeven, scharnieren en lijm verzamelen. Let op welke stukken u als eerste in elkaar gaat zetten en overweeg of u voorgesneden stukken gaat gebruiken of dat u uw eigen stukken gaat snijden.

Tijd om het terrarium samen te stellen

Nu is het tijd om daadwerkelijk te beginnen met hameren en boren, snijden en lijmen. Voor dit onderdeel kunt u het beste buiten werken.

Het is belangrijk om de zijkanten aan de onderkant te bevestigen en vervolgens de bovenkant vast te maken. Zorg ervoor dat u schuurt of snijdt als uw stukken niet in elkaar passen. Laat geen gaten achter. Deze zullen leiden tot een puinhoop en een verwoede zoektocht naar je reptiel als hij ontsnapt.

Zorg ervoor dat er ruimte overblijft voor ventilatie. Zorg ervoor dat de kooi geen te grote gaten heeft, want je reptiel zal ontsnappen en aan een groots avontuur beginnen om al je keukenkasten te verkennen als hij de kans krijgt. Denk ook aan de ingang.

Deuren moeten altijd zijwaarts of naar beneden opengaan. Als je de deur met één hand omhoog moet houden, zal het moeilijker zijn om de kooi schoon te maken of voor je reptiel te zorgen. Zet de deur op een plek waar u gemakkelijk alle delen van de kooi kunt bereiken. Een slecht geplaatste of grote deur kan het voor u moeilijker maken om voor uw reptiel te zorgen. Plaats geen scharnieren bovenop de deur.

Zorg ervoor dat alle scharnieren, schroeven, deksels en deuren stevig zijn. Je wilt niet dat je reptiel uit de kooi ontsnapt en zich mogelijk blootstelt aan de wonderen van granen en ingeblikt voedsel.

De buitenkant afwerken

Het is nu belangrijk om ervoor te zorgen dat alles geschikt is om uw reptiel in te huisvesten. Onderzoek de binnenkant van de tank grondig en let op splinters, scheuren, losse draad en blootliggende schroeven. Alles wat scherp is, kan de huid van uw reptiel scheuren, waardoor het mogelijk wordt blootgesteld aan een infectie en erg ziek kan worden. Bedek of schuur alle gebieden die mogelijk schadelijk zijn voor uw reptiel.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de binnenkant van het terrarium volledig is afgesloten. Reptielen kunnen extreem rommelig zijn. Zorg ervoor dat er geen water, uitwerpselen of substraat kunnen weglekken. U kunt de randen verzegelen met niet-giftige siliconenkit en een duurzame plastic folie.

Als je het hout wilt schilderen of decoreren, is het belangrijk om kaal hout te beitsen en er een beschermende laag op aan te brengen ter bescherming. Zorg ervoor dat u deze in een goed geventileerde ruimte aanbrengt en voldoende tijd geeft om volledig te drogen en te luchten. De dampen van deze chemicaliën kunnen u en uw reptiel ernstig ziek maken.

Hergebruik van materialen

Het is misschien mogelijk, goedkoper en effectiever om een ​​container te gebruiken die u al bezit. De container moet natuurlijk passen bij de behoeften van uw specifieke huisdier. Maar het aanpassen van een tupperwarecontainer of een oud aquarium kan aanzienlijk makkelijker zijn.

Plastic bakken

Plastic kuipjes kunnen een uitstekende keuze zijn voor een huis voor uw reptiel. Als u van plan bent een plastic bak te gebruiken, zijn er een paar dingen waar u rekening mee moet houden.

 • Zorg ervoor dat de plastic bak groot genoeg is voor uw reptiel. Als zijn huis te klein is, zal je reptiel ongelukkig zijn, ongeacht het materiaal waarvan de muren zijn gemaakt.
 • Zorg ervoor dat de kuip helemaal schoon is. Als de tank vuil is, kan uw slang ernstig ziek worden.
 • Het is belangrijk om er zeker van te zijn dat u het plastic kunt verwarmen. Uw reptiel heeft een externe warmtebron nodig om warm te blijven. Als uw plastic kuip niet bestand is tegen verhitting, zal hij smelten. Dit is buitengewoon gevaarlijk omdat het gesmolten plastic uw reptiel kan verbranden en chemicaliën kan afgeven tijdens het smelten.
 • Zorg voor een thermostaat of temperatuurpistool om de temperatuur in de tank aan te geven. Dit is ongelooflijk belangrijk, omdat uw slang gewond kan raken als het te koud of te warm is.

Wat je niet mag gebruiken

Zorg er altijd voor dat u de juiste materialen gebruikt om uw terrarium te bouwen. Gebruik nooit een kartonnen doos als structuur. Gebruik het juiste hout of hittebestendig plastic.

Gebruik altijd geschikte verwarmingselementen. Als u dit niet doet, kan dit uw reptiel schaden.

Gebruik nooit chemicaliën die schadelijk zijn voor uw reptiel, om het aquarium te versieren of schoon te maken. Laat uw tank altijd volledig drogen nadat u hem hebt schoongemaakt.

Zorg er altijd voor dat u de juiste meubels in uw terrarium gebruikt. Het selecteren van de verkeerde planten, substraat en schuilplaatsen kan leiden tot een erg ziek huisdier.

Uw specifieke substraat toevoegen

Het substraat is het spul dat je op de bodem van de kooi van het reptiel legt. Vloerkeuzes zijn onder meer:

 • Zand (fijn strandzand, speelzand, kiezelzand)
 • Grind / stenen (lavasteen, erwtengrind, gepolijste stenen)
 • Hout en papierproducten (schors, mulch, slagerpapier, krantenpapier, papieren handdoeken, krullen)
 • Mossen(veenmos, potgrond, Spaans mos)
 • Strooisel (kattenbakvulling, kleigrond, alfalfakorrels).

Het type substraat dat u gebruikt, hangt af van de behoeften van uw reptiel. Vraag bij twijfel professioneel advies aan een reptielenspecialist. Sommige substraten (bijvoorbeeld zand) kunnen gemakkelijk darmobstructies veroorzaken als hagedissen ze per ongeluk eten wanneer ze zich voeden met insecten.

Zorg er altijd voor dat u controleert wat voor soort substraten uw reptiel kan gebruiken!

Hout is het beste voor boomsoorten reptielen, zoals hagedissen, die niet veel tijd op de grond doorbrengen. Papieren handdoeken en kranten kunnen worden versnipperd en op de bodem van de kooi worden gelegd. Deze materialen zijn goedkoop en gemakkelijk schoon te maken, maar ze helpen niet bij geurbestrijding.

Kokosvezel is goed voor reptielen die een hoge luchtvochtigheid nodig hebben en helpt de geur onder controle te houden. Het is ook goed voor reptielen die graag graven en zich verstoppen. Mos is goed voor reptielen met een hoge luchtvochtigheid en is ook goed voor reptielen die graag graven.

Zand werkt voor reptielen in de woestijn; Het kan echter schadelijk zijn als grote hoeveelheden worden ingenomen. Gebruik nooit aarde, gras, schors of andere substraten uit het park of uw tuin. Ze kunnen organismen en bacteriën bevatten die schadelijk kunnen zijn voor uw reptiel.

Warmte toevoegen

Alle reptielen hebben een externe warmtebron nodig omdat ze hun eigen lichaamstemperatuur niet kunnen regelen en veel van hen komen uit warme klimaten. Als uw reptiel het grootste deel van zijn tijd op takken of in het bovenste gedeelte van de kooi doorbrengt, heeft hij zonnewarmte nodig. Als je reptiel het grootste deel van zijn tijd op de grond doorbrengt, heb je grondwarmte nodig. Alle kooien hebben ook een thermometer nodig.

Keramische kachels, zonnelampen en zonnelampen kunnen worden gebruikt om zonnewarmte te geven. Zachte lichten worden gebruikt om een ​​woestijnomgeving te creëren. Natuurlijk zonlicht verschilt tijdens de winter en zomer en moet in verhouding aangeboden worden. Verwarmingsmatten en -pads, hete stenen en warmtekabels en -touwen zorgen voor grondwarmte. Warmtematten en -pads zorgen voor een constante warmte.

Warme rotsen zijn het beste voor nachtelijke reptielen, maar kunnen van tijd tot tijd defect raken. Kies uw hete stenen, matten en kussens zorgvuldig. Sommige matten worden te heet en het reptiel kan zijn buik verbranden als hij erop ligt. Warmtekabels en touwen zijn flexibel en kunnen om verschillende objecten worden gewikkeld. Warmtekabels en touwen worden erg heet. U moet een thermostaat gebruiken om de temperatuur te controleren.

Waarschuwing: plaats geen sterk licht boven een verwarmingsmatras. Dit kan ervoor zorgen dat de temperatuur van het warmtekussen onveilige niveaus bereikt en uw reptiel kan verwonden.

U kunt ook ultraviolet (UV) licht toevoegen.

De meeste reptielen hebben lampen met een volledig spectrum nodig die zowel UVA- als UVB-licht geven. Een goede verlichting houdt uw reptiel gezond en gelukkig en zorgt voor voldoende vitamine D3 en calcium. Het specifieke licht dat u gebruikt, is afhankelijk van het type reptiel dat u heeft.

Lampen moeten 25 tot 35 centimeter worden geplaatst van waar het reptiel zal liggen. Lichten die 4% tot 10% straling geven als UVB zijn het beste, afhankelijk van het dier. Waarschijnlijk heb je minimaal twee UV-lampen nodig.

Het is het beste om uw lichten aan en uit te schakelen – inclusief de UV – om de daglengte na te bootsen in de habitat waarin uw reptiel in het wild leeft. Lampen moeten om de zes maanden worden vervangen, ongeacht of ze lijken te werken. Dit komt doordat de uitgestraalde UV-niveaus na zes maanden aanzienlijk afnemen.

Gloeilampen zullen warmte aan een kooi toevoegen. Hoewel je dit type licht als warmtebron kunt gebruiken, moet je ervoor zorgen dat de kooi niet te heet wordt. Installeer indien mogelijk lampen buiten de kooi. Als je ervoor kiest om een ​​lamp in de kooi te plaatsen, bouw er dan een schild omheen zodat het reptiel er niet mee in contact komt.

Wees niet bang om wat meubels aan uw terrarium toe te voegen.

Ik zei eerder dat het belangrijk is om het terrarium zo dicht mogelijk bij de natuurlijke habitat van het reptiel te laten lijken. Zet boomtakken in voor soorten die graag klimmen en platte rotsen voor degenen die graag onder een warmtelamp liggen te zonnebaden. Geef je reptielen schuilplaatsen, idealiter een schuilplaats aan het warme uiteinde en een schuilplaats aan het koele uiteinde van de kooi.

Gebruik nooit hout of stenen die in het wild zijn gevonden. Deze materialen kunnen vaak bacteriën bevatten die uw reptiel extreem ziek maken en misschien zelfs doden. Het is meestal het beste om bij plastic planten te blijven in plaats van bij levende planten, omdat ze minder snel bacteriën bevatten en gemakkelijker schoon te maken zijn.

Houd er rekening mee hoeveel water uw reptiel nodig heeft. Sommige reptielen hebben kommen nodig die groot genoeg zijn om in te weken, terwijl anderen een druppelflesje nodig hebben om uit te drinken. Droog uw reptiel niet uit, want u zult het doden. Het is een levend wezen dat water nodig heeft, net als jij en ik.

Hoe u uw reptiel veilig in zijn nieuwe thuis introduceert

Het is nu tijd om uw reptiel kennis te laten maken met zijn nieuwe thuis. Als u klaar bent, is het belangrijk dat u uw huisdier nauwlettend in de gaten houdt en ervoor zorgt dat het zich natuurlijk gedraagt. Als uw reptiel vreemd gedrag vertoont of constant probeert te ontsnappen, voelt het zich gestrest. Mogelijk moet u de kooi aanpassen of helemaal een nieuwe bouwen.

Als je een slang hebt, is het vooral belangrijk om hem in zijn huis te laten nestelen voordat je hem probeert vast te pakken. Als je je slang te vroeg probeert op te pakken nadat hij in zijn leefgebied is geïntroduceerd, zal hij schrikken en verward raken, wat tot meer stress leidt. U kunt uw slang het beste een paar dagen laten wennen aan het terrarium.

Gerelateerde Vragen

Moet ik mijn hout bewerken voor een terrarium? Het hout dat u voor uw terrarium wilt gebruiken, kunt u het beste bewerken. Als je dat niet doet, zal het hout sneller rotten, waardoor je het moet vervangen of een nieuwe moet bouwen.

Hoeveel water moet ik bewaren in de kooi van mijn reptiel? U kunt het beste een dierenarts of reptielenexpert raadplegen over de hydratatiebehoeften van uw specifieke reptiel. Sommige reptielen hebben kommen nodig, anderen hebben alleen druppelflessen nodig om uit te drinken.

Wat is beter voor terraria: plastic of hout? Zowel kunststof als hout hebben uitstekende eigenschappen waardoor ze uw reptiel kunnen huisvesten en zich thuis laten voelen. Meestal wordt plastic echter vaker gebruikt. Dit komt omdat het duurzaam is, warmte vasthoudt en gemakkelijk schoon te maken is.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp