Hoe moet je de lichaamstaal van je hond lezen?

Honden communiceren voornamelijk door lichaamstaal. Met de stand van oren en staart en daarbij de rest van het lichaam wordt aangegeven hoe de hond zich voelt.

Wij mensen hebben inmiddels haast afgeleerd om te reageren op lichaamstaal. Die heeft plaats gemaakt voor stemgeluid.

Toch is lichaamstaal heel belangrijk (er zijn niet voor niets cursussen voor professionele pokerspelers) en als onze houding niet klopt met wat wij zeggen, voelt dat toch vreemd.

Soorten lichaamstaal

Lichaamstaal zonder confrontatie

Honden die contact zoeken zonder confrontatie, nemen een lagere houding aan ten opzichte van de andere honden. Dit werkt conflict vermijdend en agressie remmend.

Op de foto hiernasst is het verschil in houding goed te zien. De hond die contact maakt heeft zijn oren naar achteren. De ontvanger blijft rechtop staan en negeert.

Honden nodigen elkaar uit tot spel door te zakken door de voorpoten en hun kont de lucht in te gooien. Meestal is de bek hierbij geopend. Wanneer de uitgedaagde partij niet reageert kan een vorm van spanning ontstaan; honden gaan dan kwispelen als vorm of schudden zich uit om te ontladen.

Lichaamstaal met confrontatie

Wanneer een hond wil provoceren, benadert hij met een hoge houding. Hierbij wordt soms gekwispeld maar vaak ook niet. De bek is gesloten en er wordt oogcontact gemaakt.

De benaderde hond zal reageren door zijn zijkant te tonen, oogcontact te vermijden en een lagere houding aan te nemen. Vaak worden de nodige stress-signalen getoond. Wanneer de hond met eenzelfde houding reageert, ligt een conflict op de loer.

Als een hond in deze houding op jou afkomt, maak geen oogcontact en draai hem jouw rug toe. Blijf wel staan en ga niet rennen.Verzoek vervolgens de eigenaar zijn hond te roepen.

Als lichaamstaal uitnodigt tot conflict

Conflicten doen zich vrijwel uitsluitend voor wanneer het relatieve houdingsverschil tussen twee honden klein is. Er is dan heel weinig nodig om de vlam in de pan te laten slaan.

We praten hier over sociaal vaardige honden. Honden die het sociaal repertoire onvoldoende of slecht beheersen hebben vaak een lagere agressiedrempel. Wat overigens niet betekent dat honden met een lage agressiedrempel per definitie niet sociaal vaardig zijn.

Het is werkelijk fascinerend om te zien als je eenmaal geleerd hebt naar honden te kijken op die manier. Honden gebruiken lichaamstaal om contact te zoeken of juist uit de weg te gaan.

Wil je meer leren over de lichaamstaal van honden? Dan kunnen we je een bezoek aan de hondenschool warm aanraden.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp