Hoeveel en hoe vaak moet je babyvogels (kuikens) handvoeden?
Hoeveel en hoe vaak moet je babyvogels (kuikens) handvoeden?

Hoeveel en hoe vaak moet je babyvogels (kuikens) handvoeden?

Voor beginnende eigenaren kunnen regels over het voeren van een babyvogel verwarrend zijn. Vaak wordt nieuwe ouders verteld dat de krop van de vogel – zijn slokdarm – elke keer dat het leegloopt moet worden gevuld, totdat de baby leert zichzelf te voeden. Er kunnen gemakkelijk misverstanden ontstaan ​​over de definities van “vol” en “leeg” – dit alles ten nadele van de vogel.

Andere keren worden eigenaren eenvoudigweg opgedragen om de vogel met bepaalde tussenpozen gedurende de dag een bepaalde hoeveelheid voedsel te geven. Volgens dat advies kunnen beginnende eigenaren de baby dwingen te eten, ongeacht hoe de vogel reageert. Het speenproces verergert dit scenario omdat baby’s van de speenleeftijd hun eerste groeifase hebben voltooid en aanzienlijk minder voeding nodig hebben dan een jongere vogel. Als baby’s in dit stadium te veel voer krijgen, krijgen ze misschien niet genoeg honger om ander voedsel te willen, en in sommige gevallen zal de baby proberen zich te verzetten tegen voedsel om hem opgedrongen te krijgen. Zo’n strijd kan rampzalig eindigen, waarbij de baby zijn voedsel inademt, wat leidt tot longontsteking – of zelfs verstikking.

Hier is een duidelijk voedingsplan dat dit soort voedingsproblemen voor babyvogels drastisch kan verminderen.

Hoeveel voedsel is genoeg?

De maximale hoeveelheid flesvoeding die vóór het spenen aan een baby mag worden gegeven, moet ongeveer 10 procent van zijn lichaamsgewicht zijn. De tijdsduur tussen de voedingen moet worden bepaald door de hoeveelheid tijd die nodig is om de krop te legen. (De krop is voldoende geleegd als je voelt dat er weinig of geen voedsel meer in de slokdarm zit, hoewel deze enigszins hangend kan blijven.) Voor de meeste babyvogels duurt het tussen de vier en zes uur voordat de krop leeg is.

Neem eens per 24 uur, bij voorkeur ’s nachts, een pauze van het voeren. Als de krop van uw vogel bijvoorbeeld elke vier uur leegloopt, moet u hem elke vier tot vijf uur tussen 06.00 uur en middernacht voeren. Laat echter vanaf middernacht ten minste zes uur over om de krop langer te legen, waardoor voedselresten (en het toegenomen aantal bacteriën) kunnen worden geëlimineerd. Het is niet toevallig dat je door een pauze te nemen ook kunt slapen.

Als de baby groeit, moet u minder voedingen plannen en iets meer flesvoeding gebruiken. Hoewel er een theorie is dat sommige soorten het beter doen met regelmatige kleine voedingen, is het probleem met deze benadering dat maar weinig mensen – fokkers of eigenaren – een hoogfrequent voedingsschema kunnen aanhouden.

Het belangrijkste is echter om de hoeveelheid voedsel die bij elke voeding wordt aangeboden onder controle te houden: laat nooit toe dat de hoeveelheid flesvoeding hoger is dan 10 procent van het gewicht van de baby.

Naarmate de baby ouder wordt, zal hij zich verzetten tegen eten. Verminder op dat moment het aantal formulevoeding of elimineer ze volledig. Als de voedingen slechts twee of drie per dag hebben bereikt, geef dan uw vogel vast voedsel in de vorm van zachte pellets of tafelvoer. Als er nog maar twee voerbeurten over zijn en de vogel ’s nachts geen voer meer vraagt, stop dan met het ochtendvoeren. In de komende twee of drie weken zou de vogel moeten wennen aan het eten van vast voedsel, en u kunt het avondvoer helemaal achterwege laten.

Aanbevolen voeding:

Volgende voeding is gericht op gezelschapsvogels als parkieten of kleine papegaaien. Gelijkaardige producten zijn beschikbaar voor andere soorten en groottes. Deze producten zijn te koop op bol.com en alle links openen in een nieuw tabblad zodat u steeds kunt terugkeren naar deze pagina.

  • Versele-Laga Nutribird A19 High Energy Baby – Vogelvoer – 2 x 800 g (NutriBird A 19 High Energy is een volledig vogelvoer met verhoogd energiegehalte voor de handopfok van babyvogels met hoge energiebehoefte, zoals ara’s, grijze roodstaarten, kleinere zangvogels en alle babyvogels van minder dan 7 dagen oud. Met lactobacillen en prebiotica (FOS+MOS) voor een evenwichtige, stabiele krop- en darmflora.)
  • Versele-Laga Orlux Handmix Handopfokvoer – Vogelvoer – 3 x 500 g (Orlux Handmix is een ideaal handopfokvoer voor alle soorten jonge vogels. Handmix is uitermate geschikt voor het bijvoederen van kleine vogels in het nest en voor het handtam maken van tentoonstellingsvogels en kromsnavels.)
Deel op facebook
Facebook
Deel op twitter
Twitter
Deel op pinterest
Pinterest
Deel op whatsapp
WhatsApp
nl_NLNederlands