afghaanse windhond
afghaanse windhond

Afghaanse Windhond

De Afghaanse Windhond is een intelligente en onafhankelijk hond. De Afghaanse windhond werd gebruikt om te jagen op wild. De hond is net als de andere windhonden enorm snel en heeft veel beweging nodig. In Europa werd dit ras rond 1900 geïntroduceerd. De geschiedenis van deze hond gaat echter veel verder terug. Er zijn tekeningen waarop een soortgelijke hond word afgebeeld van meer dan 4.000 jaar oud. In Afghanistan werd de hond vaak gebruikt als jachthond.

Een Afghaanse windhond wordt 64 tot 69 centimeter groot. Een reu wordt 69 centimeter groot en een teefje 64 centimeter. Dit is gebaseerd op een gemiddelde shothoogte. Het gewicht van een volwassen reu ligt tussen de 23 – 27 kilo. Het gewicht van een teefje is gemiddeld 23 kilo. De levensverwachting van een Afghaanse windhond is 12 tot 14 jaar.

De introductie van de Afghaanse Windhond in Europa was niet zonder risico’s. Op het exporteren van de hond stond namelijk de doodstraf. Het is dan ook niet vreemd dat de hond pas in 1900 in Europa werd gezien. Naar verluid heeft een Britse officier het aangedurfd om de hond naar Europa te smokkelen. De hond was toen echter wel een bezienswaardigheid. Hij werd vaak tentoongesteld. Dat is overigens vandaag de dag niet anders. Nog steeds is de hond vaak te bewonderen op tentoonstellingen.

Dat is ook niet vreemd. De Afghaanse Windhond heeft een opmerkelijk voorkomen. Daarnaast straalt de hond een zeker edelmoedigheid uit. Laat je echter niet misleiden door zijn schoonheid. De hond is gespierd en heel snel. Dat moet ook wel. De Afghaanse Windhond is van nature immers gewend aan het onherbergzame landschap van Afghanistan.

Dit hondenras kan als gezinshond worden gehouden. Ze zijn lief en loyaal, maar redelijk afstandelijk. De Afghaanse Windhond is een arbeidsintensieve hond, o.a. door de intensieve verzorging en de grote bewegingsbehoefte. Het is waarschijnlijk niet een hond die door iedereen gehouden kan worden.

De Afghaanse Windhond is zelfstandig en toegewijd. Ze zijn echter wel kieskeurig in hun loyaliteit. Wanneer de hond een bepaalde band met een persoon heeft opgebouwd, dan zijn ze trouw tot hun dood. Een dergelijke band bouwen ze echter niet met iedereen op. Dat wil overigens niet zeggen dat het moeilijk is om een pup van dit ras op te voeden. De Afghaanse Windhond luistert goed, maar liefde en loyaliteit geeft hij alleen aan mensen met wie hij een bijzonder band heeft.

Kenmerken Afghaanse Windhond

Specificaties Afghaanse Windhond

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Vergelijkbare honden

nl_NLNederlands