Amerikaanse Akita
Amerikaanse Akita

Amerikaanse Akita

De Amerikaanse Akita is een lieve en intelligente hond, maar zeker geen doetje. De hond is namelijk niet alleen maar intelligent, dit ras is ook onafhankelijk, trots en dominant. De Amerikaanse Akita heeft een sterke eigen wil en heeft een baasje nodig die duidelijk de leiding heeft. Anders zal deze mooie hond onhandelbaar worden.

De Amerikaanse Akita komt oorspronkelijk uit Japan. Het gerucht gaat dat de hond in het noorden van Japan is ontstaan. Een uit de gratie gevallen aristocraat zou naar het noorden van Japan zijn verbannen. Kennelijk was hij niet erg veel uit de gratie gevallen, want hij mocht dit gedeelte van het land wel besturen. Hij moedigde de lokale edelen daar aan om met elkaar te concurreren om zo de mooiste jachthond te fokken. Dat heeft uiteindelijk geleid tot de creatie van de Akita. Uiteindelijk was de hond zo mooi dat hij alleen nog gehouden mocht worden door de Keizerlijke familie. De Amerikaanse Akita lijkt een beetje op de Alaska-malamute, de Canadese eskimohond,  de Canaänhond en de Finse spits.

De Amerikaanse Akita is goed met jonge kinderen. Het is echter niet verstandig om jonge kinderen alleen met de hond te laten spelen. Gezinsleden zal de hond niet snel kwaad doen. De hond zal echter niet accepteren dat een gezinslid in gevaar wordt gebracht. Wanneer kinderen ruzie maken zal de hond zonder twijfel partij kiezen voor het kind dat tot zijn gezin behoort. Dat betekent dat hij partij zal kiezen tegen het andere kind. Het kind kan daardoor schrikken.

Hoewel de hond vrij actief is en houdt van wandelen, heeft hij een hekel aan drukte. Je doet hem zeker geen plezier met bijeenkomsten waar veel vreemden zijn. De hond houdt van een plaats waar hij zichzelf terug kan trekken, een soort safe space.

Het is niet altijd even makkelijk om een Amerikaanse Akita puppy op te voeden. Het ras kan behoorlijk koppig zijn. Misschien is koppig niet eens het goede woord. Zelfverzekerd en onafhankelijk is wellicht een betere keuze. Daarnaast is deze hond, mede dankzij zijn intelligentie, snel verveeld. Laat hem daarom tijdens de training niet al te vaak dezelfde oefening doen. Dan is de lol er voor deze hond er snel van af.

Tijdens de opvoeding is het extreem belangrijk om veel aandacht te besteden aan de socialisatie. De Amerikaanse Akita past dus niet in een kennel. In de eerste plaats moeten ze leren omgaan met vreemden. Dat is best wel lastig voor dit ras. Daarnaast is het echt belangrijk dat deze honden zich enigszins leren te gedragen ten opzichte van andere honden. Het ras is vrij dominant en kan agressief worden wanneer het een andere hond ziet. Dat is met name het geval wanneer de hond een andere hond van hetzelfde geslacht ziet. Wanneer de hond dan agressief wordt, kan het echt gevaarlijk worden. De hond moet daarom leren om in de eerste plaats te luisteren. In de tweede plaats moet hij tijdens zijn puppy-tijd leren om andere honden te accepteren.

Feitjes over de Amerikaanse Akita:

  • De eerste Amerikaan die de Akita bezat was Helen Keller. De eerste hond van dit ras die in de VS werd geregistreerd was echter een andere. Dat was de hond Taro. Hij kwam de VS in via een Amerikaanse militair.
  • De Amerikaanse Akita houdt van rust en zijn eigen, veilige plaats!
  • De meeste honden dreigen eerst voor ze tot de aanval overgaan. De Amerikaanse Akita vindt dat tactisch onverstandig en valt vanuit het niets aan als het moet. Hondenbezitters moeten hier op voorbereid zijn en de hond vroeg socialiseren.

Meer informatie over de Amerikaanse Akita op de website van de AKC

Kenmerken Amerikaanse Akita

Specificaties Amerikaanse Akita

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Vergelijkbare honden

nl_NLNederlands