Australische Kelpie
Australische Kelpie

Australische Kelpie

De Australische Kelpie is een hondenras dat niet alleen dienstdoet als gezelligheidsdier. De hond is nog steeds in ‘actieve dienst’. In Australië wordt het dier nog veelvuldig gebruikt om kuddes schapen te hoeden. Uiteraard zijn er ook mensen die de hond voor de gezelligheid houden. Bezitters van deze hond moeten zelf wel enigszins actief zijn. De Kelpie is namelijk ontzettend actief en bezit over, naar het schijnt, eindeloze energie.

De Kelpie past goed in een gezin, maar is niet overdreven aanhankelijk. Hij neemt zijn taak, het beschermen van de kudde namelijk veel te serieus. Hij is liever aan het werk, dan dat hij op de bank hangt.

De Australische Kelpie heeft zonder twijfel Schotse roots. De Kelpie stamt in ieder geval af van de Collies. Over de andere rassen die aan de basis van de Kelpie stonden is twijfel. Toen de schapenhouderij in Australië naar enorme grootte steeg, steeg ook de behoefte aan goede honden die de schapen konden hoeden. De traditionele Europese honden volstonden echter niet. Het klimaat in Australië is namelijk behoorlijk anders dan het klimaat in Europa. Daarom werd de Australische Kelpie gefokt. Dit ras werd enorm sterk, bezat over veel energie en kon goed werken in het warme, stoffige landschap van de staten Victoria en New South Wales.

De bezitter van de hond moet dit dier op een rustige manier opvoeden. Tijd, aandacht en consistentie zijn belangrijk. Meestal wordt het dier spelenderwijs opgevoed en getraind. De Kelpies zijn werklustige honden. Daarom zijn actieve leeroefeningen zeer geschikt.

Feitjes over de Australische Kelpie

  • De Kelpie is over het algemeen wit. Een zwarte Kelpie wordt een “barb” (weerhaak) genoemd.
  • Kelpie is een Keltisch woord. Het wordt vertaald met Water Sprite.

Kenmerken Australische Kelpie

Specificaties Australische Kelpie

Deel op facebook
Facebook
Deel op twitter
Twitter
Deel op pinterest
Pinterest
Deel op whatsapp
WhatsApp

Vergelijkbare honden

nl_NLNederlands