Azawakh
Azawakh

Azawakh

De Azawakh is een van de meest ranke en elegante honden die er is. De hond is afkomstig uit West-Afrika en werd vooral gehouden door nomaden. De Azawakh is nog niet zo lang bekend in Europa. Hij maakte zijn intrede in ons deel van de wereld pas in 1970. Het dier is enorm snel. Dat moet ook wel, want hij maakte jacht op antilopen. De hond kan sprinten met een snelheid van zo’n 65 kilometer per uur.

De oorspronkelijke naam van de Azawakh is “idii n’illeli”. Dit is hoe de hond door de Toeareg-nomaden werd genoemd. Vrij vertaald betekent dit: de hond van het vrije volk. De honden groeiden op tussen de nomaden en waren echt onderdeel van het volk. Ze golden als volwaardige gezinsleden. Natuurlijk vervulden ze ook hun plichten. Ze waren verantwoordelijk voor het beschermen van het kamp. Daarnaast zorgden ze ook voor voedsel. De honden jaagden op onder ander antilopen. Zoals je wel vaker ziet in de geschiedenis van hondenrassen werd modernisering bijna de ondergang van deze hond. Doordat er vuurwapens in omloop kwamen, waren de honden steeds minder nodig.

De Azawakh is een vriendelijk en aanhankelijke hond voor bekenden. Met vreemden heeft hij meer moeite. De hond is immers van oorsprong ook een waakhond. Daarnaast is het dier ook ontzettend trots en zelfverzekerd. De bezitter van deze mooie hond zal duidelijk aan moeten geven dat hij de baas is. Dat respecteert de hond ook. De Azawakh verwacht op zijn beurt echter wel respect terug. Op een harde opvoeding zal hij slecht reageren. Aangezien de Azawakh zo zelfverzekerd is, is het van belang om vroeg met de opvoeding te beginnen. Daarbij is het in het bijzonder van belang om hem vroeg met vreemden en andere dieren in contact te laten komen.

Kenmerken Azawakh

Specificaties Azawakh

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Vergelijkbare honden

nl_NLNederlands