bloedhond
bloedhond

Bloedhond

In het Nederlandse taalgebruik hoor je het woord “bloedhond” nog weleens in een negatieve context gebruikt worden. Dat is absoluut onjuist. De bloedhond is, zeker voor zo’n grote hond, een zeer zachtaardig dier. De bloedhond wordt zo genoemd, omdat hij vroeger veel werd ingezet om geschoten wild op te sporen, niet omdat hij zelf zo gewelddadig is.

De bloedhond komt oorspronkelijk uit Belgie, maar de bloedhond zoals we die nu kennen is eigenlijk in Engeland ontstaan. De hond was aanvankelijk zeer geliefd voor de jacht, vanwege zijn kwaliteit als speurhond en werd veel gebruikt door de Franse adel. Ook de geestelijkheid kon er in die tijd wat van. Naar verluid was de Bisschop van Luik dol op deze hond. Hij zou veel honden van deze soort hebben gehouden. Daarom wordt de bloedhond ook wel Sint-Hubertushond genoemd.

Uniek voor de bloedhond is zijn reukvermogen. Natuurlijk is het reukvermogen van honden veel groter dan dat van mensen, maar de bloedhond is zeker uniek. Dit soort kan een geurspoor van enkele dagen oud nog volgen.

Bloedhonden zijn redelijk rustig van aard. De bloedhond is niet primair gefokt om te waken en te beschermen. Dat zie je nog steeds terug. Over het algemeen zijn bloedhonden vrij rustig. Hun grootste kracht, hun gevoel voor geur, zorgt er echter wel voor dat ze snel zijn afgeleid. Tijdens een wandeling in het bos bijvoorbeeld zal een bloedhond snel allerlei geursporen gaan volgen. Het is dan ook aan te raden om een lange riem mee te nemen.

De bloedhond kan prima functioneren in een gezin. Het is zoals gezegd een rustige hond die zelden of nooit agressief wordt. Tegelijkertijd is de hond wel een beetje afstandelijk en niet altijd in de stemming om een potje te ravotten. Ook kan je de hond prima houden in combinatie met andere dieren. De bloedhond zal echter vooral hun bestaan tolereren, maar er niet direct een band mee opbouwen.

Wanneer je een bloedhond als puppy krijgt, dan is het waarschijnlijk het verstandigst om te beginnen om het dier gehoorzaamheid te leren. De bloedhond is echt een gewoontedier. Wanneer hij eenmaal slechte gewoonten heeft aangeleerd, dan leer je hem die niet snel meer af.

Kenmerken Bloedhond

Specificaties Bloedhond

Deel op facebook
Facebook
Deel op twitter
Twitter
Deel op pinterest
Pinterest
Deel op whatsapp
WhatsApp

Vergelijkbare honden

nl_NLNederlands