De Bolonka
De Bolonka

Bolonka

De Bolonka is een hond van Russische origine. Het is vrij zeldzaam dat een Russische hond werd gefokt als gezelschapsdier. De Bolonka is echter één van de weinige uitzonderingen. De Bolonka is een kleine hond met een makkelijk karakter. Hij is vriendelijk in de omgang en kan zich makkelijk aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Een kenmerkende eigenschap van dit ras is dat het een hypoallergeen ras is.

De geschiedenis van de Bolonka begint in Frankrijk. Koning Lodewijk IV gaf in de 18e eeuw een kleine Maltese hond als kado aan een Russische edelman. Kleine honden waren niet erg populair in Rusland. Het klimaat is er niet naar en er was simpelweg geen behoefte aan honden die niet werkten voor de kost. In de latere Sovjetperiode was het fokken van honden een Staatsaangelegenheid. Het fokken van gezelschapshonden was toen geen prioriteit, om maar een understatement te gebruiken. Later werd het fokken van gezelschapshonden wel toegestaan, maar de import van honden was dan weer niet toegestaan. De hond is daarom gefokt uit reeds bestaande rassen.

De Bolonka is een echte gezelschapshond. Het dier past zich makkelijk aan en is goed met andere honden. Daarnaast is deze hond goed met kinderen. Het dier is zeer trouw aan zijn baasje(s), maar kan af en toe wat ondeugende trekken hebben. Het dier wordt vaak omschreven als een schoothond. Dat is deels terecht. Het is inderdaad een echte gezinshond en zeer gehecht aan zijn baasje, maar het is niet juist om te stellen dat de hond helemaal geen karakter heeft. De Bolonka kan behoorlijk pittig zijn. De hond is vrij geduldig en kan zichzelf goed vermaken. De hond geniet er echter wel van als er regelmatig met hem gespeeld wordt.

De Bolonka kan af en toe wat ondeugend, typisch gedrag vertonen. Dat gedrag is natuurlijk en hoeft niet per se onderdrukt te worden. Het is echter wel belangrijk dat de hond zijn grenzen leert kennen. Ondeugend gedrag mag niet leiden tot structureel onhandelbaar gedrag. Het is belangrijk om de pup goed op te voeden, met name socialisatie van de pup is belangrijk. De hond is niet agressief naar vreemden toe, maar kan wel de neiging hebben om snel te blaffen. Door de jonge pup regelmatig in contact te brengen met andere honden en mensen, kan dat (deels) afgeleerd worden.

Kenmerken Bolonka

Specificaties Bolonka

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Vergelijkbare honden

nl_NLNederlands