De brussels griffon
De brussels griffon

Brusselse Griffon

Klein, maar dapper. Die uitdrukking is zeker van toepassing op de Brusselse Griffon. Het dier heeft in vergelijking tot de rest van zijn lijf een grote kop, met een platte neus en hele lieve ogen. Er zijn twee soorten Brusselse Griffons. De ene variant heeft een wat langere, ruwe vacht, terwijl de andere variant een korte, rechte en glanzende vacht heeft.

Er zijn al eeuwen kleine honden die op de Brusselse Griffon lijken. Zo schilderde de beroemde schilder Van Eyck al een beroemd schilderij waar een hond op staat die verdacht veel lijkt op de Brusselse Griffon. De echte geschiedenis van de Brusselse Griffon begint echter pas aan het begin van de 19e eeuw. De hond werd toen nog gehouden voor het vangen van ratten. Het ras werd toen verfijnd door het dier te kruisen met een mix van verschillende honden. Heel populair was het dier toen nog niet. Het was echter interventie van de Koninklijke familie zelf die het dier op de (adellijke) kaart zette.

De Belgische Koningin Henrietta Maria had namelijk een zwak voor de Brusselse Griffon. Toen de Koningin het dier leuk begon te vinden, werd het ook bij andere adellijke families aantrekkelijk gevonden om deze hond te houden. De toegenomen populariteit van het ras zorgde er ook voor dat het aantrekkelijker werd om het dier nog verder door te fokken. Het dier werd nog verfijnder en zijn gezicht kreeg een bijna menselijk gelaat.

Het intelligente en vrolijke karakter van de Brusselse Griffon zorgen ervoor dat hij een fijne gezelschapshond is. De dieren zitten vol energie, houden van spelletjes of maken graag een wandeling met hun baasje(s). Echter, de Brussels Griffon vindt het ook helemaal niet erg om bij zijn baasje op de bank te springen. Ze zijn betrekkelijk goed met kinderen en ander honden. Een eigenschap van deze hond is echter wel dat ze vrij snel blaffen. Door het dier goed op te voeden kan dat een beetje onderdrukt worden.

De Brusselse Griffon is niet moeilijk op te voeden. Het dier is vrij makkelijk in de omgang. Uiteraard is het aan te bevelen om de pup naar puppy-training te sturen en goed te laten socialiseren. Echter, de hond is trouw aan zijn baasje en volgt orders daarom graag op. De dieren zijn wel erg gevoelig, dus zorg ervoor dat je ze niet met de harde hand aanpakt. Daarnaast zijn de dieren niet graag alleen. Wanneer ze wel lang alleen gelaten worden, dan kan het vervelende gedrag ontstaan dat ze hun baasje constant blijven volgen.

Andere kleine honden

Zwarte Russische Terriër Italiaanse windhond
Affenpinscher Jack Russell
Alaskan Klee Kai Japanse Chin
Amerikaanse Eskimohond Maltezer
Amerikaanse Naakthond Mopshond
Austalische Silky Terriër Norfolk terriër
Beagle Norrbottenspets
Bichon frisé Norwich Terriër
Biewer terriër Pekinees
Bolognezer Poedel
Bolonka Russische toy terriër
Boston Terriër Schotse terriër
Brusselse Griffon Shih Tzu
Cairn Terriër Skye terriër
Cavalier King Charles-Spaniël Teckel
Chihuahua Teddy Roosevelt terriër
Chinese Naakthond Tibetaanse terriër
Coton de tuléar Welsh Cardigan Corgi
Dandie Dinmont Terriër Yorkshire Terriër
De Duitse Spitz Zweedse Vallhund
Dwergpinscher Leeuwhondje
Dwergschnauzer Schipperke
Foxterriër Vlinrhondje
Franse Bulldog Lhasa Apso
Glen terriër West Highland White Terriër

Kenmerken Brusselse Griffon

Specificaties Brusselse Griffon

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Vergelijkbare honden

nl_NLNederlands