bullmastiff
bullmastiff

Hondenras: Bullmastiff

Kenmerken Bullmastiff

Specificaties Bullmastiff

Bullmastiff

De bullmastiff is een van de grotere mastiffs. Het dier is sterk, groot en gespierd. In het verleden werd hij onder meer gebruikt als waakhond. De Bullmastiff is waakzaam, alert, intelligent en bovendien erg loyaal naar zijn baasje toe.

Waar de meeste waakhonden in het verleden werden ingezet om het erf te beschermen, had de Bullmastiff een andere taak. Uiteindelijk moest ook hij het erf beschermen, maar dit was wel een heel groot erf. In de 19e eeuw bezat de Engelse adel namelijk grote stukken grond. Het alleenrecht om op die stukken grond te jagen behoorde toe aan de eigenaar van die grond. Echter, dat betekende niet dat er geen stropers actief waren. Tegenwoordig is stropen nog steeds een strafbaar feit. Echter, de straf die op stopen staat is een stuk minder fors dan dat die vroeger was. In de 19e eeuw eindigde je namelijk aan de galg wanneer je betrapt werd op stropen.

Het was echter niet zonder gevaar om achter stropers aan te gaan. De taak om stropers op te sporen en te arresteren was voorbehouden aan de jachtopziener. Nu was dat een tamelijk gevaarlijk vak. Wanneer de jachtopziener een stroper ontdekte, dan had die stroper twee keuzes. De eerste plaats was zich laten arresteren. In dat geval zou hij de doodstraf krijgen. De tweede keuze was de jachtopziener doodschieten. Let wel: stropers hebben natuurlijk een wapen op zak. Voor de meeste stropers was de tweede optie vaak de beste optie. Dat maakte het zijn van jachtopziener een nogal gevaarlijk vak.

Het gevolg was dat de jachtopzieners op zoek gingen naar een sterkt, dappere en snelle hond. Die hond vonden ze door de Bulldog met de Mastiff te kruisen. Zo ontstond de Bullmastiff. Het ras is door de loop van de jaren heen steeds verder “verbeterd”. Jachtopzieners waren namelijk in permanente competitie over wie nu de beste Bullmastiff had. Immers, een goede hond was niet alleen leuk, het kon ook van levensbelang zijn.

De Bullmastiff kan goed in een gezin functioneren. Het is echter wel van belang dat de hond goed om leert gaan met andere honden. Dat is een beetje een issue met de Bullmastiff. Tijdens de opvoeding zal hier goed aandacht aan besteed moeten worden, bijvoorbeeld door de hond voldoende in contact te laten komen met andere honden en mensen. Daarnaast is dit ras erg waakzaam: de veiligheid van het gezin staat altijd op de eerste plaats.

Wanneer de Bullmastiff nog een pup is, moet hij zich nog ontwikkelen. In het eerste jaar groeit hij enorm snel en moet hij duidelijk zijn grenzen leren kennen. Tijdens zijn eerste levensjaar kan hij ook vrij onstuimig zijn. Het is van belang daar niet in mee te gaan. De hond heeft een consequente opvoeding nodig, waarin zijn onbesuisde gedrag niet wordt gestimuleerd.

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Vergelijkbare honden

nl_NLNederlands