De Cairn Terrier
De Cairn Terrier

Cairn Terriër

De Cairn terriër is een klein jachthondje met Schotse wortels. Aanvankelijk werd hij gehouden om te jagen op vossen, dassen ratten en otters. De Cairn terriër is een kleine hond met een typerend staartje. De staart van het dier staat namelijk helemaal rechtop. De honden zijn levendig, hebben een vrolijk karakter en luisteren goed naar hun baasje. Dat neemt echter niet weg dat de dieren soms wel ondeugend kunnen zijn.

Het is vrij ingewikkeld om de geschiedenis van de Cairn terriër te achterhalen. Dat komt omdat de Cairn terriër is ontstaan uit een mix van verschillende honden die in het verleden gewoon de Schotse terriërs genoemd werden. Het vermoeden is dat dit soort al sinds 1600 in Schotland aanwezig was. In ieder geval geldt dat voor een hondenras dat erg op de Cairn terriër lijkt: de Skye Terriër. De Cairn terriër werd gebruikt als hond die jacht maakte op klein wild. Dat wild tastte afscheidingen van bijvoorbeeld het erf aan. Soms werden deze honden in groepen ingezet, dan namen ze het ook wel op tegen wat groter wild, zoals een vos.

Dit hondenras is erg alert. Daarnaast zijn ze in het verleden behoorlijk zelfstandig geweest. Die zelfstandigheid zit nog steeds in het dier. Je kan ze dus goed opvoeden en leren om naar je te luisteren, maar dat neemt niet weg dat de dieren af en toe hun eigen plan zullen trekken. De hond heeft, zeker voor een kleine hond, veel energie. Het is dus niet genoeg om af en toe een ommetje met dit dier te maken. Hij houdt ervan als er met hem gespeeld wordt. De hond is dan ook een goede gezinshond. Hij kan goed met kinderen overweg en met name met wat oudere kinderen is hij graag aan het ravotten.

De Cairn terriër is een leuke gezinshond, maar het is wel belangrijk dat hij een consequent baasje heeft die hem leert wat zijn grenzen zijn. De dieren zijn namelijk vrij zelfstandig en zonder consequente instructies worden de honden vervelend. Daarnaast zit het jachtinstinct nog steeds in de dieren. Soms is dat gewenst, bijvoorbeeld op een boerderij. Wanneer dit ongewenst is zal het door de eigenaar afgeleerd moeten worden.

Kenmerken Cairn Terriër

Specificaties Cairn Terriër

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Vergelijkbare honden

nl_NLNederlands