De Cavalier King Charles Spaniël
De Cavalier King Charles Spaniël

Cavalier King Charles-Spaniël

De naam van de Cavalier King Charles-Spaniël verraadt al dat hij een goede afkomst heeft. De Cavelier heeft een sierlijke kop en een verfijnde bouw. Het is dan ook geen wonder dat deze hond in het verleden de hond van veel edellieden was. Tegenwoordig wordt de hond echter ook door de gewone burgerrij gehouden als gezellige gezinshond.

Het houden van gezelligheidshonden was in de Renaissance populair onder de Europese adel. Er ging dan ook veel tijd en geld zitten in het fokken van mooie gezelligheidshonden met een goed karakter. Van Charles II wordt gezegd dat hij meer tijd besteedde aan het fokken van honden, dan dat hij bezig was met het besturen van zijn land. Op oude schilderijen wordt dan ook vaak de zogenaamde Dwergspaniël afgebeeld. Waar de grote Spaniëls ontwikkeld waren voor de jacht, waren de kleine spaniëls er alleen voor de gezelligheid.

Koning Willem III veranderde in de loop van de tijd de bouw van de hond. Hij zorgde er voor dat de snuit van de hond platter werd. Aan het einde van de 19e eeuw was er echter een Amerikaan die het jammer vond dat de oorspronkelijke Spaniël niet meer bestond. Hij loofde een beloning uit aan fokkers die de oorspronkelijke Dwergspaniël weer konden “herstellen”. Dat lukte. Dit soort werd vernoemd naar de liefhebber van de oorspronkelijk hond: koning Charles. Het dier heette dan ook de Cavalier King Charles Spaniël.

De Cavalier King Charles Spaniël is een gezelschapshond. Het dier heeft historisch gezien niet echt een taak gehad. Hij is gefokt om bij mensen te zijn. Het is dan ook een vrolijk dier en is vooral graag bij zijn baasje. Ze passen prima in een gezin. Wel moet je deze hond niet te vaak alleen laten. Daar kunnen ze slecht tegen. De Cavalier stamt af van de Spaniëls. Iets van een jachtinstinct zit er nog wel in. Het kan dus soms zo zijn dat het dier af en toe gaat speuren, of op jacht gaat.

Deze honden zijn erg gemoedelijk, zo lang ze maar mensen om zich heen hebben, zijn ze eigenlijk tevreden. De hond is ook erg goed met jonge kinderen en andere honden. Het opvoeden van deze hond is dan ook niet moeilijk. Een consequente training is wel belangrijk. Wees duidelijk en vriendelijk voor de hond en je hebt geen kind aan hem.

Kenmerken Cavalier King Charles-Spaniël

Specificaties Cavalier King Charles-Spaniël

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Vergelijkbare honden

nl_NLNederlands