De coton de tulear
De coton de tulear

Coton de Tuléar

De Coton de tuléar is een hond met een hele zachte vacht. Er wordt wel gezegd dat de vacht van deze hond zo zacht is als katoen. Daar verwijst zijn naam dan ook naar. De Coton de tuléar is een leuke gezelschapshond. De hond heeft een groot empathisch vermogen. Daarom wordt de hond ook wel gebruikt als therapiehond.

Dit hondenras heeft zijn oorsprong in Madagaskar, waar het ooit de hond van de rijken was. Madagaskar was in het verleden een Franse kolonie, zo is het dier aan zijn Franse naam gekomen. De Coton de tuléar was echt een hond voor de edelen van het eiland. De gewone burger mocht de hond letterlijk niet bezitten, dat was verboden. We weten heel weinig over de voorouders van dit ras. Het verhaal gaat dat een schip voor de kust van Madagaskar zonk. Een roedel Coton de tuléars zou het overleefd hebben en naar de kust van Madagaskar zijn gezwommen. Of dit verhaal waar is, weten we niet zeker. Het zou echter wel zo kunnen zijn, omdat kleine honden wel vaker als handelswaar aanwezig waren op koopvaardijschepen. Het zijn uiteindelijk (Franse) toeristen geweest die deze hond in Europa introduceerden.

Cotons hebben een vrij makkelijk karakter. Ze vinden in principe alles wel goed, zo lang ze maar bij hun baasje zijn. Dat laatste is wel erg belangrijk. Ze houden er niet van om alleen gelaten te worden. Het is echt een gezelligheidsdier en horen in een gezin thuis. Ze liggen bijvoorbeeld graag bij hun baasjes op schoot. Echter, wanneer ze met hun baasje op avontuur kunnen gaan, zijn ze graag van de partij.

Voor de meeste kleine honden geldt dat ze op een positieve manier opgevoed moeten worden. Dat geldt ook voor de Coton. Van nature zijn ze vrij waakzaam en erg gericht op het bewaken van hun teritorium. Het is daarom verstandig om de pup op jonge leeftijd al goed te socialiseren en gehoorzaamheid te leren. Let echter wel op: de Coton de tuléar is snel afgeleid. Zorg er daarom voor dat je de trainingen levendig en verfrissend houdt.

Kenmerken Coton de Tuléar

Specificaties Coton de Tuléar

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Vergelijkbare honden

nl_NLNederlands