Curly Coated Retriever
Curly Coated Retriever

Curly Coated Retriever

Vaak wordt gedacht dat de Curly Coated Retriever niet een zelfstandig ras is. Het zou volgens velen gewoon een Retriever zijn met een wat andere vacht. Dat is echter niet het geval. Deze Retriever met zijn opmerkelijk gekrulde vacht is zelf een van de oudste Retriever-soorten die er is. De hond is een goede zwemmer, extreem intelligent en barst van de energie. Van de Curly Coated Retriever wordt gezegd dat hij wat eleganter is dan de andere Retriever-soorten.

De Curly Coated Retriever zoals we die nu kennen is tegen het einde van de 18e eeuw in Engeland ontstaan. We weten niet met zekerheid wie de voorouders van dit ras zijn, maar er zijn wel duidelijke aanwijzingen over zijn voorouders. Over het algemeen wordt aangenomen dat het ras is voortgekomen uit twee hondenrassen die nu uitgestorven zijn. Daarnaast zijn er ook invloeden te zien van de Newfoundlander. Ook wordt aangenomen dat de hond aan het einde van de 19e eeuw is gekruist met de poedel. In Australië en Nieuw-Zeeland werd de hond vooral als jachthond gebruikt.

De Curly Coated Retriever heeft natuurlijk een aantal overeenkomsten met de andere Retrievers. Zo is hij enorm gezellig en bijzonder geschikt als gezinshond. Echter, de hond is zonder meer wat zelfstandiger te noemen. Ze kunnen dus wat beter alleen zijn en hebben minder de aanwezigheid van een gezinslid nodig. Let wel: er staat minder, de hond is nog steeds wel gehecht aan de aanwezigheid van het gezin. Hij is niet graag alleen. Daarnaast zijn de Curly Coated Retrievers wat afstandelijker. Hierdoor zijn ze wat minder een allemansvriend en wat beter geschikt als waakhond.

De Curly Coated Retriever is in veel opzichten natuurlijk ook een echte retriever. Het blijft een hond met een zachtaardig karakter. Hij kan dus goed met jonge kinderen omgaan en ook voor andere honden is hij vriendelijk. Daarnaast barsten ze van de energie. De bezitter van deze mooie hond moet het dier daarom zeker de ruimte kunnen geven. Ook moet de bezitter vrij actief zijn, zodat de hond met het baasje op stap kan. Een Curly Coated Retriever die zich verveelt kan namelijk behoorlijk vervelend worden.

Het opvoeden van een Curly Coated Retriever is relatief eenvoudig. Het belangrijkste is dat het baasje tijd investeert in de training. Dit hondenras is onwaarschijnlijk slim. Dat is natuurlijk prettig, maar het betekent ook dat het dier zich snel verveelt als hij te lang hetzelfde moet leren. De training moet daarom zo interessant mogelijk blijven. Daarnaast vindt de Curly Coated Retriever het over het algemeen leuk om te leren. Probeer de hond daarom met een positieve instelling duidelijk te maken dat het tijd is voor de training.

Kenmerken Curly Coated Retriever

Specificaties Curly Coated Retriever

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Vergelijkbare honden

nl_NLNederlands