Dalmatiër
Dalmatiër

Dalmatiër

Een van de bekendste kinderfilms is rond de Dalmatiër gemaakt. Het gaat dan natuurlijk over de film ‘101 Dalmatiërs’. Dit hondenras is bekend om zijn uitzonderlijke hoeveelheid stippen. Dat is eigenlijk vreemd, want over het algemeen worden stippen als minpunten gezien. Bij de dalmatiër is dat echter niet zo. Er is echter veel meer over dit ras te vertellen dan dat hij stippen heeft.

Zo is de Dalmatiër niet alleen een leuke en mooie hond om te zien, het is ook nog een erg trouwe hond die eigenlijk nergens liever zijn dan bij hun baasje. Dat betekent overigens niet dat de hond het liefst heel de dag bij zijn baas op de bank ligt. De Dalmatiër is een actieve hond die van actie houdt. Je maakt hem bijvoorbeeld erg blij met een lange wandeling.

De hond past goed in een gezin. Hij houdt van de aanwegzigheid van zijn baasje en andere gezinsleden. Je moet echter wel goed opletten dat je gezinsleden geen allergie hebben voor hondenharen. De Dalmatiër verliest namelijk vrij veel haar.

Het is niet heel makkelijk om de oorsprong van de Dalmatiër vast te stellen. We weten echter vrij zeker dat de hond oorspronkelijk afkomstig is uit Centraal-Europa. Rond 1800 had je daar de regio Dalmatië. Het zal niemand verbazen dat het goed mogelijk is dat de hond hier vandaan komt.

Van oorsprong hebben de Dalmatiërs een vrij unieke functie gehad, een functie die je eigenlijk bij geen enkel ander ras tegenkomt. Dalmatiërs waren namelijk koetshonden. Dat betekent niet dat ze de koets trokken, nee ze liepen naast of voor de koets en bewaakten het rijtuig en de paarden wanneer het onbeheerd achterbleef. De Dalmatiër begeleidde de Roma door hun tochten door Europa. Dat maakt het ook zo moeilijk om de exacte oorsprong van dit ras te achterhalen. De Roma reisden door heel Europa!

Tijdens de opvoeding van een Dalmatiër is het belangrijk om de hond een positieve ervaring te geven met nieuwe plekken. De hond moet leren dat daar geen gevaar in schuilt. Dat maakt niet alleen jouw leven een stuk makkelijker. Het zorgt er ook voor dat de hond een prettig leven tegemoet gaat. De Dalmatiër is een vrij gevoelige hond. Ga daarom tijdens de training niet te hardhandig te werk. Een positieve aanpak is de beste aanpak bij de Dalmatiër.

Kenmerken Dalmatiër

Specificaties Dalmatiër

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Vergelijkbare honden

nl_NLNederlands