Doberman, Pinscher
Doberman, Pinscher

Doberman Pinscher

De Doberman Pinscher is een van de weinige hondensoorten waarvan de naam verwijst naar degene die het ras heeft “gecreëerd”. De Doberman Pinscher is namelijk in de 19e eeuw gefokt door Louis Dobermann. Dobermann wilde een hond die hem kon beschermen. Dat was nodig ook, Dobermann was namelijk deurwaarder. Het zal met enige regelmaat voorgekomen zijn dat wanbetaler hem bedreigden. Om zich veiliger te voelen heeft hij dus de Doberman Pinscher gefokt. Het is niet precies bekend van welke soorten de Doberman Pinscher oorspronkelijk afstamt. De hond laat wel enkele typische overeenkomsten zien met Rottweilers en Duitse Pinschers.

Dobermanns honden zijn krachtige honden. In principe geldt dit natuurlijk voor iedere hond, maar voor de Dobermann geeft dit in in het bijzonder: het is geen speelgoed. Het dier is enorm krachtig en kan zeer fel zijn. De Doberman Pinscher wordt dan ook vaak ingezet als een waak- en verdedigingshond. De Dobermann Pincher wordt door de Amerikaanse mariniers gebruikt als officiële vechthond.

De hond is echter ook zeer loyaal en sociaal. Daarnaast is het beest ontzettend intelligent. Wanneer de hond goed wordt opgevoed is het een ideaal gezelschapsduur. De Dobermann kan zeer aanhankelijk zijn. Het dier is ontzettend enthousiast en beschikt over veel energie. Hij houd van spelen en is gek om met kinderen te spelen. Ook hier is het echter wel van belang dat de hond grenzen leert. Vanuit enthousiasme kan hij ook té enthousiast spelen, waardoor kinderen schrikken.

Het is daarom van belang dat de hond een duidelijke baas heeft. Iemand moet in staat zijn de hond te controleren en niet andersom. Aangezien de Doberman Pinscher wat dominante trekjes heeft, kan hij zich soms moeilijk verhouden tot andere honden. De bezitter van een Doberman Pinscher zal veel tijd moeten steken in de opvoeding, maar ook in het “vermaken” en uitdagen van de hond. Daar krijgt hij echter wel een warme, sterke en uiterst loyale viervoeter voor terug.

Kenmerken Doberman Pinscher

Specificaties Doberman Pinscher

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Vergelijkbare honden

nl_NLNederlands