engelse mastiff
engelse mastiff

Engelse Mastiff

Een van de bekendste Mastiffs is de Engelse Mastiff. Het zal niemand verbazen dat dit ras in Engeland is ontstaan. De hond heeft een wat massieve indruk en is enorm sterk. Voor de onwetende buitenstaander kan deze hond daarom als wat agressief overkomen. Niets is echter minder waar. De kracht van deze hond zit juist in zijn rustige, kalme aard. Zijn Engelse bijnaam is niet voor niets de “gentle giant”.

De voorouders van de Engelse mastiffs waren wel een stuk agressiever. Dat kwam omdat deze honden in sommige gevallen als oorlogshond gebruikt werden. Ook waren de honden geliefd bij de adel wanneer ze op zwijnen en beren jaagden. Tot aan het begin van de 19e eeuw werden de mastiffs ook gebruikt tijdens gevechten met beren en stieren. Aan die gewoonte kwam, gelukkig, een einde in 1835 (althans in Engeland).

De oplettende lezer vraagt zich wellicht af hoe de Engelse Mastiff dan aan zijn zachtaardige karakter is gekomen. Dat komt omdat men de Engels Mastiff later is gaan kruisen met de Sint Bernard. Deze hond staat bekend om zijn kalmte, rust en intelligentie. De invloed van de Sint Bernard heeft het karakter van de Engelse Mastiff meer in balans gebracht en hem laten worden tot de zachtaardige hond die het nu is. Overigens is de Engelse Mastiff in Engeland bijna uitgestorven geweest, omdat het tijdens de Wereldoorlogen vrijwel onmogelijk was om de dieren genoeg te eten te geven. Via Canada en de Verenigde Staten zijn de honden later weer opnieuw in Europa, en met name in Engeland, geïntroduceerd.

De Engelse Mastiff is zeer geschikt als gezinshond. Hij is bijzonder aanhankelijk en wil echt onderdeel van het gezin zijn. Zijn rustige en vriendelijke karakter zorgen er voor dat de hond het goed doet in de omgeving van kinderen. Daarnaast is de hond ontzettend trouw. Hij wordt daarom ook wel gebruikt als therapiehond.

Wie een jonge Engelse Mastiff aanschaft, doet er goed aan de hond vroeg in contact te brengen met andere mensen en dieren. Daarnaast is het van belang dat de hond een liefdevolle, maar consequente training krijgt. Zo leert de hond wat correct en incorrect gedrag is.

Kenmerken Engelse Mastiff

Specificaties Engelse Mastiff

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Vergelijkbare honden

nl_NLNederlands