finse lappenhond
finse lappenhond

Finse Lappenhond

De Finse Lappenhond is misschien wel een van de stoerste honden ter wereld. Het dier leefde oorspronkelijk in het extreme lapland en wist daar goed te overleven. Tegelijkertijd heeft deze grote hond een vriendelijk karakter. Het is opvallend hier invoelend het dier is. Daarbij moet wel een kanttekening geplaatst worden. Naar bekenden toe is de Finse Lappenhond heel vriendelijk. Tegenover onbekenden kan hij een stuk afstandelijker zijn.

Oorspronkelijk werd de Finse Lappenhond gebruikt als jachthond. Dat was in de tijd dat de oorspronkelijke bewoners van Finland nog op rendieren jaagden. De bewoners zijn later gestopt met het jagen op rendieren. In plaats daarvan zijn ze de dieren als vee gaan houden. De Finse Lappenhond heeft zich vervolgens moeiteloos getransformeerd van jachthond tot herdershond. Aangezien het noorden van Finland een nogal onherbergzaam gebied is, waren de hond en de mens sterk op elkaar aangewezen. Soms voorzagen ze elkaar letterlijk van warmte. Dat is een van de verklaringen die wordt gegeven waarom dat het dier zo gehecht is aan de mensen in zijn omgeving.

De Finse Lappenhond is een echt gezelligheidsdier. Dat wil zeggen: hij staat zijn mannetje of vrouwtje als het moet. Het is geen bange hond. Echter, hij is graag bij zijn baasje of ‘zijn’ gezin. Ze zijn niet zo goed in alleen zijn. Liever gaan ze met hun baasje op stap.

Dit ras heeft een sterke eigen wil. Die moet je tot op zekere hoogte niet onderdrukken. Het is echter wel belangrijk dat de hond leert dat er grenzen zijn en waar die grenzen liggen. Het is belangrijk om de hond al op jonge leeftijd in contact te brengen met andere dieren en mensen. Het is echter vooral belangrijk dat je de hond niet te lang alleen laat. Zeker niet wanneer het nog een pup is. Als de hond vaak alleen is, kan hij opgroeien tot een hond met nogal nare karaktertrekken.

Kenmerken Finse Lappenhond

Specificaties Finse Lappenhond

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Vergelijkbare honden

nl_NLNederlands