finse spits
finse spits

Finse Spits

Een hond met een prachtige kop, en een kenmerkende staart. Dat is de Finse Spits. De hond is niet alleen mooi om te zien, het is ook nog eens een gezellige gezinshond met een goed karakter. De hond is niet voor niets het nationale hondenras van Finland. Er is nog een ander voordeel aan de Finse Spits. Het dier heeft een relatief lange levensverwachting!

De geschiedenis van de Finse Spits gaat zo’n 3.000 jaar terug. Vermoedelijk hebben migranten die naar Finland vertrokken honden meegenomen die verdacht veel leken op de Finse Spits. Deze honden werden gebruikt als algemene jachthonden. In de loop van de jaren is het ras zo gefokt dat ze een hele scherpe neus voor vogels ontwikkelden. Wanneer de hond een vogel vond, ging hij zo snel blaffen of kwispelen met z’n staart dat de vogel als het ware bevroor. Het was voor de jager vervolgens een koud kunstje om de vogel te schieten. Aan het einde van de 19e eeuw was het bijna gedaan met deze prachtige hond. Het is aan Hugo Roos en Hugo Sandberg te danken dat het soort nog bestaat.

De Finse Spits is een gezellige gezinshond die graag bij bekenden is. Het dier is echter ook vrij zelfstandig. Geef hem de ruimte die hij nodig heeft om zijn eigen gang te kunnen gaan. Wanneer je buren hebt die dicht bij je wonen, is het misschien niet zo’n goed idee om deze hond aan te schaffen. Het dier blaft behoorlijk veel. Met vreemden heeft de hond niet zoveel op. Hij tolereert ze wel en agressief zal hij niet worden, maar het is zeker geen allemansvriend.

De Finse Spits trainen is nogal een uitdaging. Het dier is een tikkeltje eigenwijs en vrij snel afgeleid. Het is daarom belangrijk om de trainingen in de eerste plaats leuk te houden. Daarnaast is het ego van dit dier vrij gevoelig. Hoe meer complimentjes hij krijgt, hoe beter het is. Daarnaast is het aan te raden om de trainingen niet te lang te houden.

Kenmerken Finse Spits

Specificaties Finse Spits

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Vergelijkbare honden

nl_NLNederlands