Grote zwisterse sennen
Grote zwisterse sennen

Grote Zwitserse Sennenhond

Een van de meest krachtige, grote en gespierde honden in de Grote Zwitserse Sennenhond. Het krachtige dier heeft zijn oorsprong in de Zwitserse alpen. Het woord “Senn” betekent immers zoiets als Zwitserse alpenhedder, of zuivelboer.

Deze krachtige hond leefde eeuwenlang tussen de Zwitserse boeren en hielp hen met allerlei soorten klusjes. Denk bijvoorbeeld aan het opdrijven van vee, het bewaken van het erf en het trekken van karren. Tegenwoordig zijn we niet meer zo gewend aan de inzet van honden voor fysieke taken. We kennen nog wel het beeld van paarden die bijvoorbeeld een kar voorttrekken, al zie je dat in Nederland alleen nog maar voor recreatieve doeleinden. Een belangrijke oorzaak daarvan is dat machines veel taken van de hond of het paard hebben overgenomen. Toen in de twintigste eeuw machines werden geïntroduceerd, was de rol van de Grote Zwitserse Sennenhond een beetje uitgespeeld. Het voortbestaan van deze hond kwam toen zelfs in het gedrang. Gelukkig werd de interesse in de hond in latere jaren weer hervonden en bleef het ras bestaan.

De Grote Zwitserse Sennenhond is groot en heeft een stoer uiterlijk. Toch heeft deze hond een klein hartje. Hij heeft zonder meer een lief, zacht karakter. Dat geldt met name naar de gezinsleden toe. Deze hond kan prima functioneren in een gezin. Echter, de hond zal tolerant zijn naar buitenstaanders, maar wel enige afstand bewaren. De hond is goed met kinderen. Daarbij moet wel vermeld worden dat de hond ook te enthousiast kan zijn. Met de allerkleinsten kan hij soms wat te wild en te enthousiast spelen.

Het opvoeden van de Grote Zwitserse Sennenhond kan wel een opgave zijn. De hond is behoorlijk eigenwijs. Daar moet je in de opvoeding goed rekening mee houden. Het dier heeft historisch gezien vrij veel taken zelfstandig uitgevoerd. Dat ging prima. Die zelfstandigheid heeft tot gevolg dat hij ook niet zomaar orders aanneemt. Tijdens de opvoeding zal de hond dus heel duidelijk moeten leren wat zijn grenzen zijn en wanneer hij moet luisteren.

Kenmerken Grote Zwitserse Sennenhond

Specificaties Grote Zwitserse Sennenhond

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Vergelijkbare honden

nl_NLNederlands