Hovawart
Hovawart

Hovawart

De Hovawart is een beetje de goedzak onder de grote honden. Hij is vriendelijk, maar heeft wel een beschermend instinct. De Hovawart is zonder meer een gezinshond. Hij houdt van het gezin waarin hij opgroeit en wil daar maar al te graag een onderdeel van zijn. Let wel: de Hovawart moet wel iets te doen hebben. Als jij er niet voor zorgt dat hij iets te doen heeft, dan verzint hij zelf wel wat. Dat hoeft echter niet iets te zijn waar jij blij mee bent!

De Hovawart komt voor uit allerlei verschillende boerenhonden. In 1922 besluiten Kurt Friedrich König en zijn zoon Bertram König uit die verschillende honden een rashond te fokken. De hond die zij fokken zou uiteindelijk de Hovawart worden. Het woord Hovawart komt uit het oude Duits en betekent boerderij beschermer.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is dit ras bijna uitgestorven. Het is aan fokkers die hun krachten hebben verenigd te danken dat de hond nog bestaat. Vanwege zijn intelligentie wordt de Hovawart tegenwoordig vaak ingezet als reddingshond, therapiehond en begeleidingshond.

Deze hond heeft een sterk karakter. Hij waakt uiteraard over het erf. Hij is niet direct agressief naar vreemden toe, maar hij is ook niet de meest beminnelijke. Naar familieleden toe is de hond een van de warmste honden die je je voor kan stellen. Wel is het zo dat de Hovawart zijn baasje op de proef zal stellen. Hij wil weten of het baasje wel echt de baas is. Zo niet, dan zal de hond zelf proberen in de hiërarchie te stijgen.

Het bezitten van een Hovawart is prachtig. Het is echter niet voor iedereen weggelegd. Zeker voor mensen die nog nooit een hond hebben gehad is het niet geen aanrader. Als baasje zal je consistent moeten zijn en zeker niet twijfelen. Daarnaast moet je de hond ook zeker wel bezig houden, of in ieder geval zorgen dat hij zijn creativiteit zelf kwijt kan. De pup moet zo vroeg mogelijk gesocialiseerd worden.

Kenmerken Hovawart

Specificaties Hovawart

Deel op facebook
Facebook
Deel op twitter
Twitter
Deel op pinterest
Pinterest
Deel op whatsapp
WhatsApp

Vergelijkbare honden

nl_NLNederlands