Kuvasz
Kuvasz

Kuvasz

In Nederland kom je de Kuvasz niet vaak tegen. Dat is eigenlijk jammer want het is een prachtige hond. Toch is het niet heel verwonderlijk dat weinig mensen deze hond bezitten. Door de geschiedenis heen is het bezitten van deze hond een bijzonder voorrecht geweest. Eigenlijk was het alleen aan de adel om deze hond te bezitten. Zij hielden de hond als lijfwachten.

De naam Kuvasz is eigenlijk een verbastering. Het woord gaat terug op het Turkse woord “kawasz” en het Arabische woord “kawwasz”. Het Turkse woord betekent zoiets als bewapende beschermer van de adel. Het Arabische woord betekent boogschutter.

Oorspronkelijk komt deze hond uit Tibet. Vervolgens is de hond in het oude Turkije terecht gekomen. De hond zoals we die nu kennen is in Hongarije ontstaan. De Kuvasz is van oorsprong een dappere hond. Zijn belangrijkste taak was het beschermen van schapen. Die schapen moest hij niet alleen beschermen tegen wilde dieren. De hond moest het zo nu en dan ook opnemen tegen roofovervallers. Het bewaken van het vee ging de hond echter goed af. Om deze reden eindigde de hond in veel adelijke huizen als waakhond. Het verhaal gaat dat Koning Matthias de Eerste meer vertrouwen had in zijn Kuvaszs, dan in zijn lijfwachten.

De Kuvasz is een gezellige gezinshond. De hond is ontzettend gehecht aan het gezin waarin hij opgroeit. Echter, daar zit ook een nadeel aan. De hond is behoorlijk beschermend ingesteld. Hij zal niet accepteren dat een van de gezinsleden in gevaar komt. Daarom moet een baasje hem goed socialiseren. De Kuvasz heeft een hekel aan constant dezelfde oefening herhalen. Dat is een beetje beneden zijn stand. Het is dus verstandig om de trainingsoefeningen af te wisselen.

Kenmerken Kuvasz

Specificaties Kuvasz

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Vergelijkbare honden

nl_NLNederlands