labrador retriever
labrador retriever

Labrador Retriever

Een van de meest populaire honden is de Labrador Retriever. Hier dier is middelgroot en sterk, maar tegelijkertijd een echte gezinshond. Dit hondenras stamt af van de St. John’s-hond. De Sint John’s-hond werd in Newfoundland (Canada) gebruikt door vissers. Ze hielpen bij het binnenhalen van de visnetten en het slepen van boten. De hond was dan ook vertrouwd met het water.

In de 19e eeuw kwam de Sint John’s-hond naar Engeland, waar hij gekruist werd mete andere rassen. De Labrador Retriever heeft naast de Sint John’s-hond onder meer de Gordon Setter, de Spaniël en de flatcoated retriever als voorouders. De retriever werd in Engeland ook ingezet in waterachtige gebieden. In de 19e eeuw werd de retriever namelijk gebruikt bij de eendenjacht. Je ziet de geschiedenis van de retriever nog terug in zijn poten. De labrador retriever heeft kleine zwemvliesjes tussen zijn tenen.

Een jonge labrador heeft veel energie en past prima in een gezin thuis. Hij houdt van het gezelschap van de gezinsleden, maar hij wil wel graag spelen. Houd er rekening mee dat een labrador retriever het gedrag van zijn omgeving overneemt. Wanneer hij bijvoorbeeld met drukke kinderen aan het spelen is, dan zal de hond zelf ook druk worden.

Overigens wordt de Labrador Retriever niet alleen als gezelschapsdier en kameraad gezien. De politie gebruikt de hond bijvoorbeeld als drugshond. Ook wordt de labrador retriever regelmatig ingezet als blindengeleidehond. Het rustige, vriendelijke en intelligente karakter van de hond maken hem hier zeer geschikt voor.

De intelligente, enthousiaste labrador moet natuurlijk wel goed opgevoed worden. Nadat de pup ongeveer zeven weken oud is, moet hij rustig en langzaam aan nieuwe plaatsen en nieuwe mensen leren wennen. Daarnaast moet de hond leren om te gehoorzamen aan zijn baasje, zodat slechte gewoonten, denk bijvoorbeeld aan ondeugend of baldadig gedrag, voortijdig afgeleerd kunnen woorden.

Het komt vaak voor dat de retriever op latere leeftijd wat minder energie heeft. Echter, ook dan is het belangrijk om het dier genoeg beweging te blijven geven. Oudere labradors hebben namelijk de neiging om overgewicht te krijgen. Wanneer ze eenmaal overgewicht hebben, wordt het alleen nog maar moeilijker voor ze om te bewegen en versterkt het probleem zich.

Kenmerken Labrador Retriever

Specificaties Labrador Retriever

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Vergelijkbare honden

nl_NLNederlands