De mopshond
De mopshond

Mopshond

De Mopshond is een hond die wel iets weg heeft van de Franse Bulldog. Zijn roots liggen echter in China. De hond werd gehouden door rijke Chinezen die het dier gebruikten om hun voeten warm te houden. Met zijn typische voorkomen heeft de hond iets ondeugends over zich. Zijn liefdevolle karakter zorgt er echter voor dat hij met de meeste streken weg kan komen.

De geschiedenis van de Mopshond gaat ruim 2000 jaar terug. Het dier was vooral populair bij de Chinese Keizers. De geschiedenis van de Mopshond heeft echter ook een verrassend Nederlands tintje. Het waren namelijk Nederlandse handelsreizigers die de hond in Europa introduceerden. Daar bleef het echter niet bij, de Mopshond werd de mascotte van de Prins van Oranje.

Naar verluid was de Mopshond zelfs een oorlogsheld. Hij zou namelijk het leven van Willem van Oranje hebben gered door hem te waarschuwen voor een verrassingsaanval door de Spanjaarden. Willem van Oranje zou echter zo diep geslapen hebben dat hij niet wakker werd van het geblaf. De hond, Pompey, zou toen op het gezicht van de Prins zijn gesprongen om hem zo te wekken. Dit zou het leven van de Prins hebben gered. De hond Pompey is globaal afgebeeld op het graf van Willem van Oranje in de Grote Kerk in Delft. De hond zou volgens de overlevering in 1584 zijn gestorven van verdriet.

Tijdens de troon bestijging van koning Willem III in Engeland werd hij vergezeld door Mopshonden. Deze gebeurtenis maakt het dier ook populair in Engeland.

De Mopshond is er zeer goed in om mensen voor zich te winnen. Het dier is bijzonder vriendelijk en vrolijk. Met zijn vrolijke karakter en grappige kop weet hij al snel de sympathie van omstanders te krijgen. De Mopshond is bijzonder trouw naar zijn baasje toe, maar hij is ook tolerant naar vreemden. Hij is redelijk goed met kinderen. De Mopshond zal echter wel eerst willen weten wat voor vlees hij in de kuip heeft. De hond is wel echt een gezinsdier. Ze hebben mensen om zich heen nodig. Wanneer ze te lang alleen gelaten worden, worden ze ongelukkig.

De Mopshond is makkelijk op te voeden. De hond is er veel aan gelegen om zijn baasje te plezieren. Wel zijn ze behoorlijk gevoelig. Houd er dus rekening mee dat je de training op een positieve manier insteekt. Daarnaast is het goed om rekening te houden met de toon waarop je spreekt en je intonatie. De dieren reageren daar sterk op. Het is goed om de jonge pup af en toe voor een korte periode alleen te laten. Doe dit echter wel met beleid. De dieren hebben snel last van verlatingsangst. Als pup zal de hond moeten leren om af en toe alleen te zijn, maar het is heel belangrijk om dit de hond zorgvuldig bij te brengen. Overigens zal alleen zijn nooit het sterkste punt van deze leuke gezinshond worden.

Kenmerken Mopshond

Specificaties Mopshond

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Vergelijkbare honden

nl_NLNederlands