De norrbottenspets
De norrbottenspets

Norrbottenspets

De Norrbottenspets is een prachtig hondenras uit Scandinavië. Net als de meeste andere Scandinavische honden is dit ras erg gehecht aan bekenden. Daarnaast hebben de honden erg veel energie. Ze houden van een lange wandeling, of een potje ravotten. De hond is niet geschikt om enkel binnenshuis te houden. Norrbottenspets moeten wel uitgedaagd worden. Wanneer dat niet het geval is, gaan ze zich vervelen en worden ze baldadig.

De geschiedenis van de Norrbottenspets gaat lang terug. De voorouders van dit dier komen waarschijnlijk uit de prehistorie. De Norrbottenspets is van oorsprong gewend aan het onherbergzame klimaat van Noord-Scandinavië. De Norrbottenspets werd gebruikt door pelsjagers. Het dier was voornamelijk goed in het jagen op hermelijnen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog daalde de vraag naar bont enorm. Hierdoor werd het minder lucratief om bont te verzamelen en was ook de Norrbottenspets niet meer nodig. Het dier stierf toen bijna uit. Zweedse en Finse liefhebbers hebben het soort van uitsterven gered.

De Norrbottenspets hebben een prettig karakter. Dat wil zeggen: naar de mensen die ze kennen hebben ze een aangenaam en warm karakter. Tegen onbekenden kunnen ze behoorlijk afstandelijk zijn. De dieren zijn namelijk vrij waaks en zien vreemden over het algemeen liever gaan dan komen.

Dit ras heeft veel energie. Het moet die energie wel kwijt kunnen. Het is niet echt een hond om op een appartement te houden. In de eerste plaats komen daar waarschijnlijk te veel onbekenden voorbijlopen. De kans is groot dat de hond dan regelmatig gaat blaffen. In de tweede plaats kan het dier daar zijn energie niet goed kwijt. Een hond met een tuin is veel meer geschikt voor deze energieke gezinshond.

Het trainen van de hond is niet moeilijk, aangezien de hond graag zijn baasje een plezier doet. Echter, de hond is tamelijk zelfstandig en zal niet direct het gezag van zijn baasje accepteren. Zijn baasje moet zich wel bewijzen. De hond moet zich daarom fair behandeld voelen. Een harde opvoeding heeft geen enkele zin bij dit dier.

Kenmerken Norrbottenspets

Specificaties Norrbottenspets

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Vergelijkbare honden

nl_NLNederlands