De Schotse terrier
De Schotse terrier

Schotse Terriër

Zo afstandelijk als de Schotse terriër naar vreemden kan zijn, zo loyaal is hij naar zijn baasje toe. Deze intelligente terriër is dan ook niet zonder reden een favoriete huisgenoot van vele gezinnen. Hoewel de Schotse terriër zich makkelijk aan kan passen aan vrijwel iedere woonomstandigheid is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat deze viervoeter veel energie heeft en die ook kwijt moet kunnen.

De Schotland terriër is een van de oudste terriërs die er is. De Schotse terriër is van oorsprong een boerenhond die ook gebruikt werd om op vossen en op dassen te jagen. Op de boerderij had hij als taak om zelfstandig ongedierte naar een andere wereld te helpen. Jagen zit hem dus in het bloed. De bekendste Schotse terriër uit de geschiedenis is waarschijnlijk Fala, de trouwe viervoeter van de Amerikaanse president Roosevelt.

De Schotse terriër lijkt zich er niet echt van bewust te zijn dat hij maar klein van formaat is. Hij handelt er echter niet naar en gedraagt zich als een grote hond. De hond is niet agressief, maar staat wel zijn mannetje wanneer hij zich moet verdedigen. De Schotse terriër kan in principe goed omgaan met kleine kinderen, maar het moet dan wel gaan om kinderen die tot zijn gezin behoren. Die zal hij beschermen met zijn leven. Het is echter geen goed idee om deze dappere strijder alleen te laten met kleine kinderen. Overigens is het nooit een goed idee om kleine kinderen alleen te laten met welke hond dan ook.

Een Schotse terriër geeft nooit op. Daarom hebben zo ook de eervolle bijnaam “diehard” gekregen. Dit ras is vrolijk en opgewekt, zolang ze maar genoeg kunnen bewegen. Wanneer ze onvoldoende kunnen bewegen, worden ze verdrietig en neerslachtig. De Schotse terriër is erg gesteld op zijn territorium en kan maar heel matig met andere honden omgaan.

Schotse terriërs zijn intelligent, maar ongeduldig. Wanneer je ze op gaat voeden doe je er goed aan om de trainingssessies niet langer dan een kwartier te laten duren. Na die tijd pikt het dier toch niets meer op. Daarnaast heeft het dier een ongelofelijke hekel aan herhaling. Probeer daarom het dier op verschillende manieren hetzelfde te leren.

Verder is het belangrijk om de hond te leren dat hij moet luisteren naar zijn baasje en niet andersom. De Schotse terriër heeft de eigenschap om zijn baasje te testen. Maak hem goed duidelijk waar zijn grenzen liggen. Dat kan je bijvoorbeeld doen door je stem te verheffen. Daar is dit ras erg gevoelig voor. Uiteraard is het belangrijk om goed gedrag passend te belonen.

Kenmerken Schotse Terriër

Specificaties Schotse Terriër

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Vergelijkbare honden

nl_NLNederlands