De Shih Tzu
De Shih Tzu

Shih Tzu

Eeuwenlang was het bezit van de Shih Tzu voorbehouden aan de leden van de Chinese Keizerlijke familie. Tegenwoordig is deze hond echter niet alleen maar een leuke gezinshond voor de rijken, maar mag ook het “gewone volk” deze leuk hond bezitten. De Shih Tzu is een vrolijk hondje, dat met zijn leuke voorkomen mensen snel voor zich weet te winnen. Het dier heeft een eigenwijs karakter, maar is wel zeer loyaal en liefdevol.

De Shih Tzu stamt af van Tibetaanse honden. Waarschijnlijk is het dier ontstaan door de Lhaso Apso en de Pekinees te kruisen. De Shih Tzu werden niet door de minsten gefokt. De hond werd namelijk gefokt voor de keizerlijke familie. De fokkers die de mooiste honden van dit ras fokten werden aanzienlijk beloond voor hun prestaties. Tot de jaren ’30 van de vorige eeuw was dit ras bijna niet bekend in het Westen. Tegenwoordig zijn het hele populaire dieren. Ze verkeren nog steeds in de hoogste kringen. Zo is Koningin Elizabeth II een bezitter van de Shih Tzu.

De Shih Tzu weet heel goed dat hij er mooi uitziet. Dat etaleert hij ook graag. Met zijn charmante gedrag weet hij vele harten voor zich te winnen. Aangezien deze hond oorspronkelijk werd gefokt voor de Keizerlijke familie is deze hond er wel aan gewend om regelmatig binnen te zijn. Ze hebben een beetje beweging nodig, maar kunnen over het algemeen prima in een appartement functioneren. Zolang ze hun baasje maar dicht bij zich hebben, vind de Shih Tzu het allemaal wel prima. Graag ligt hij dan ook bij zijn baasje op schoot. Is hij toch buiten, bijvoorbeeld voor een wandeling? Dan vindt hij het ook geen enkel probleem om een vogel op te jagen, of een kat achterna te zitten.

De grootste kracht van de Shih Tzu, zijn onwaarschijnlijke charme, is tegelijkertijd ook zijn zwakte bij de opvoeding. Het dier heeft er een handje van om bij zijn baasje te slijmen en zo toch zijn eigen gang te kunnen gaan. Laat je daar niet door misleiden. Ook voor deze mooie Chinese rashond zijn er grenzen. Wanneer de hond zijn grenzen niet leert, dan wordt het al snel een behoorlijk verwende hond waar je maar zelden plezier van hebt. Hoe aandoenlijk de hond ook is, negeer daarom zijn vervelende gedrag en beloon het goede gedrag van de hond.

Kenmerken Shih Tzu

Specificaties Shih Tzu

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Vergelijkbare honden

nl_NLNederlands