De teckel
De teckel

Teckel

De Teckel wordt om onduidelijke redenen nog weleens aangezien voor een schoothond. Dat is echter niet terecht. De Teckel is een zeer vrolijke, levenslustige hond die dol is op activiteiten. Tegelijkertijd is het ook waar dat de hond dol is op (fysieke) aandacht. De hond geniet er echter ook van wanneer hij geaaid wordt, of bij zijn baasje op schoot kan springen.

De Teckel stamt uit de late middeleeuwen. Het dier is in Duitsland gefokt voor de vossen- en dassenjacht. Met name voor de dassenjacht was de hond erg geschikt. Dat kwam met name door zijn korte pootjes. Hierdoor kon hij eenvoudig in de burcht van de das komen. In de loop van de jaren is de Teckel echter steeds meer een gezinshond geworden.

Teckels kunnen verschillende soorten vacht hebben. Sommige Teckels hebben een langharige, andere Teckels hebben een kortharige en weer anderen hebben een ruwharige vacht. Er wordt wel gezegd dat de vacht van de Teckel (voor een deel) het karakter van de hond zou verraden. De kortharigen zouden de meest actieve honden zijn, de ruwharigen de koppigste en de langharigen de liefste honden.

In het algemeen is de Teckel echter een zeer lieve hond die graag met zijn baasje op stap gaat. Daarnaast heeft het dier echt een eigen wil, hij is stoer en kan bij tijd een wijlen behoorlijk eigenzinnig zijn. Daarnaast is de Teckel vriendelijk tegenover zijn baas, maar kan hij ook redelijk goed met vreemden overweg. De Teckel kan redelijk goed met kinderen opschieten, maar dat is eigenlijk niet een eigenschap van dit ras. Hoe goed ze met kinderen op kunnen schieten verschilt namelijk van hond tot hond.

De Teckel is een betrekkelijk goede waakhond. Wanneer er iemand in probeert te breken zal de hond zeker alarm slaan. Het probleem is echter dat hij ook alarm kan slaan wanneer er gewoon iemand voorbijloopt. Door het dier goed te socialiseren als pup kan dit probleem (enigszins) verholpen worden.

Met zijn lange lijf heeft de teckel iets aandoenlijks over zich. Zeker een pup kan de sympathie bij de meeste mensen wel voor zich winnen. Daar schuilt echter ook een gevaar in. Namelijk dat hij overal mee wegkomt. Dat moet echt voorkomen zien te worden. Ook de teckel moet leren luisteren. Wanneer je de teckel soft opvoedt, dan wordt het een onhandelbare, verwende hond.

Dat je de teckel niet soft moet opvoeden betekent overigens niet dat je hem ruw moet africhten. In tegendeel: voed pup op een positieve, liefdevolle manier op tot een volwassen hond.

Kenmerken Teckel

Specificaties Teckel

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Vergelijkbare honden

nl_NLNederlands