hond humeurig tiener puberteit puppy moeilijk gedrag leeftijd
hond humeurig tiener puberteit puppy moeilijk gedrag leeftijd

Is jouw hond een humeurige tiener? Het gaat voorbij.

Veel toegewijde ouders van huisdieren hebben aanhankelijke, gehoorzame puppy’s plotseling zien veranderen in norse, afstandelijke jonge honden. Een recente studie uitgevoerd door onderzoekers van verschillende universiteiten in het Verenigd Koninkrijk suggereert dat stemmingswisselingen en gedragsveranderingen een normaal onderdeel zijn van het verouderingsproces van een hond.

Ze zijn geen tekenen van een permanente verschuiving, maar maken deel uit van een korte en onvermijdelijke fase. Net als mensenkinderen maken honden een periode van puberteit en adolescentie door. De studie biedt geruststelling aan ouders van huisdieren die mogelijk worstelen met onhandelbare nieuwe huisdieren.

Een nieuwe studie over de hersenen van de hond

In mei beoordeelde een team van onderzoekers van de Britse Nottingham University, Newcastle University en University of Edinburgh het gedrag van 69 huisdieren en ondervroeg bijna 300 eigenaren van gezelschapsdieren.

De onderwerpen waren onder meer vrouwelijke Duitse herders, golden retrievers en anderen die werden opgeleid om geleidehonden te worden. Hun observaties waren gericht op honden zowel vóór (op de leeftijd van 5 maanden) als tijdens (op de leeftijd van acht maanden) de puberteit.

Honden van 5 maanden oud bleken snel bevelen van zowel hun eigenaren als vreemden te gehoorzamen. Toen ze eenmaal de puberteit bereikten, waren de dieren echter minder geneigd om hun baasjes te gehoorzamen en evenzeer om een ​​vreemdeling te gehoorzamen, alsof ze hun eigenaars verzetten.

De vragenlijst van het onderzoek leverde vergelijkbare resultaten op. Eigenaren waren het er over het algemeen over eens dat honden tijdens hun adolescentie moeilijker te trainen waren en minder geneigd waren om bevelen te gehoorzamen.

Zelfs bijzonder goed opgevoede huisdieren, zo meldden eigenaren, werden een handjevol ergens tussen de vijf en acht maanden oud.

Bevindingen suggereren dat puppy’s die vatbaar zijn voor nervositeit en verlatingsangst eerder de puberteit zullen ervaren. Vooral angstige en schichtige huisdieren hebben meer kans dan anderen om in deze periode bijzonder ongehoorzaam te worden.

Honden en adolescentie

“Tienerhonden” hebben meer kans dan welke andere dan ook om door de eigenaren te worden afgestaan. Veel eigenaren geloven dat capriolen van adolescenten tekenen zijn van een permanente verandering.

De leider van het onderzoek, Dr. Lucy Asher van Newcastle University, hoopt dat de bevindingen van haar team de manier waarop eigenaren van huisdieren over wangedrag denken, zullen veranderen.

Ze hebben goede hoop dat ouders die in nood verkeren, slecht gedrag gaan zien als een tijdelijke overlast en oplossingen ontwikkelen waarbij ze niet de pups straffen of ze overlaten aan opvangcentra. “We raden aan,” zegt Dr. Asher, “dat mensen consistent blijven en gebruik maken van beloningen … gedurende deze tijd en begrijpen dat het slechts een voorbijgaande fase is.”

Hoe oud is je hond?

De hedendaagse algemene assumptie suggereert dat honden elk mensenjaar zeven jaar oud worden. De wetenschap heeft daarentegen bevestigd dat veroudering van honden niet zo eenvoudig is.

Al in de jaren vijftig wisten dierenartsen dat honden met variabele snelheden verouderen, op basis van hun grootte, ras en andere factoren.

Tijdens hun eerste levensjaar worden de meeste pups ongeveer twintig keer sneller oud dan mensen. Ze verouderen meer geleidelijk naarmate ze ouder worden. Op middelbare leeftijd zullen ze vijf keer sneller verouderen dan mensen. Hoewel kleine rassen sneller volwassen worden, leven ze over het algemeen ook langer dan grotere rassen.

Weet u niet zeker hoe oud uw hond is? Als u hun tanden, ogen en vacht van dichtbij bekijkt, kan dit de beste manier zijn om een ​​weloverwogen schatting te maken.

Lees dit artikel voor meer informatie over de ingewikkelde formule om de ware leeftijd van uw hond te bepalen.

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
nl_NLNederlands